x

Azealia Banks – Naturlig energibombe med hård baggrund

Azealia Banks – Naturlig energibombe med hård baggrund

New York-rapperen Azealia Banks er kendt for sine provokerende tekster og vilde liveshow, som sidste sommer kunne opleves på Roskilde Festival. Desværre kommer hun alligevel ikke til Danmark igen lige med det første. Hendes planlagte koncert i Tivolis Koncertsal i aften er nemlig blevet aflyst, ifølge Tivoli grundet "uventede forpligtelser", sammen med flere andre europæiske koncerter, blandt andet Oslo. Banks har nu fem gange aflyst koncerter i Norge. Tilbage i 2012 aflyste hun også en koncert på Smukfest, fordi hun hellere ville arbejde på sit debutalbum – som endnu ikke er kommet.

Som et beskedent plaster på såret får du dette interview, som GAFFA lavede som optakt til koncerten, der altså er aflyst:

Hun har ikke haft det let, Azealia Banks. Vejen til succes har for den 23-årige rapper været brolagt med udfordringer og hårde tider. Det startede, da Banks' far døde af kræft, mens Azealia kun var to år gammel. Efterfølgende blev moderen ustabil og begyndte at behandle Azealia og hendes søstre ganske forfærdeligt. Hun fortalte flere gange, Azealia, at hun syntes, hun var grim, og hun var også voldelig overfor børnene. Blandt andet blev de slået ind i væggene, banket med et baseballbat og sultet.

Som følge af moderens opførsel flyttede Azealia som 14-årig ind hos sin ældre søster, og hun begyndte at søge tilflugt i musikken. Særligt musik-teater.

– Det var her, jeg begyndte at blive tændt på at lave musik selv. Først overvejede jeg en karriere som skuespiller, men i sidste ende var det musikken, der fangede mig, fortæller Azealia. Men en musikkarriere vokser som bekendt ikke på træerne. Efter at have forsøgt sig på pladeselskabet XL Recordings under kunstnernavnet Miss Bank$ og et smut til Canada var Azealia tilbage i hjembyen New York, hvor hun blandt andet solgte nøgleringe på et casino og arbejdede som stripper for at betale regningerne, indtil hun fik det store musikalske gennembrud.

– Det var virkelig en hård tid, men det er alt sammen noget, der har været med til at motivere mig og forme mig som kunstner.

Hvilke andre kunstnere har inspireret dig?

– Jeg har altid lyttet meget til Whitney Houston, Beyoncé og Jay-Z, men de har ikke inspireret min måde at rappe og bruge min vokal på. Det er noget, jeg helt selv er kommet op med.

 

Nu skulle den være på vej

I 2011 udgav Banks den gratis single 212, der også er at finde på ep'en 1991, som fik pæn succes i blandt andet Holland og England og var medvirkende til, at en række prominente kunstnere fik øjnene op for Azealia, og der opstod en vis hype omkring hende. Nok til at selveste Kanye West har indspillet en række uudgivne sange med hende og til, at Pharell medvirker på 2013-singlen ATM Jam.

Siden 2011 har Banks proklameret, at debut-albummet Broke With Expensive Taste skulle være lige rundt om hjørnet, men nu skulle den endelig være god nok.

– Albummet udkommer i år. Jeg har virkelig arbejdet på det længe og haft mange forskellige folk og sange med inde over, fortæller Banks og forsikrer GAFFA for, at det har været ventetiden værd.

Du har på det seneste benyttet dig af alter egoet Yung Rapunzel. Hvorfor det?

– Det er sjovt at tale gennem en anden karakter, og Yung Rapunzel kan sige nogle ting, jeg ikke kan.

Både din musik og dine live-shows er ret energiske. Hvor finde du energien henne?

– Den behøver jeg ikke at finde, den er der altid. Jeg skal bare gøre, hvad der falder mig naturligt.

 

Hvem: Azealia Banks, rapper, 23 år

Hvad: En unik og hæsblæsende smeltedigel af alverdens musikalske genrer med Banks' galopperende maskingeværsrap som omdrejningspunkt

Hvor: Banks er vokset op i Harlem, New York

Hvor: Banks er vokset op i Harlem, New York


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA