x

Joey Moe – Etableret stjerneskud

Joey Moe – Etableret stjerneskud

Se flere billeder af Joey Moe i GAFFAs gallerisektion

Joey Moe har hittet stort med sin seneste single Million, som både er skrevet og produceret af ham selv. Han har gennem sin karriere haft den ene landeplage efter den anden – de fleste vil nikke genkendende til titler som Flip It (Like A DJ), Yo Yo og dansksprogede sager som Dobbeltslag og Gi' Mig. Lige for tiden lever Joey drømmen ud i Hollywood, men vejen til stjernerne har været lang og sej.

Allerede som helt lille var dansk-hawaiianske Joey Lanni Moe Lynghave fascineret af at synge. Som ni-årig gik han på Skt. Annæ Skole, hvor han sang i kor og lærte at kontrollere sin stemme, men han fandt hurtigt ud af, at det ikke var hverken Mozart eller kirkekor, der trak i ham, og tiøren faldt, da han så videoen til Mariah Carey- og Boyz II Men-nummeret One Sweet Day.

– Det var hverken store biler eller det at blive rig og berømt, der tiltalte mig ved en sangkarriere. Det var at være ligesom Mariah Carey og Boyz II Men i den musikvideo. Jeg var meget betaget af den måde, de står helt indfølt og indspiller deres musik med hørebøffer på. Og så slog det mig, at man sikkert også ville få lov til at iføre sig noget vildt lækkert tøj, når man skulle ud at optræde med den dejlige musik, man jo helt sikkert ville lave, haha.

Så den unge Joey kastede sig over musikken med liv og sjæl. I folkeskolen dannede han, inspireret af idolerne i Backstreet Boys, sit eget boyband, Nothing Special. Helt fra starten var det popmusikken og de gode melodier, der trak.

– Min mor og moster har jo sunget kor for en masse store rock-koryfæer som for eksempel Kim Larsen, Peter Belli og Anne Linnet (se boksen, red.), så sammen med hende har jeg været ude at se en masse rockshows, hvor der har været vildt meget gang i den, og det elsker jeg også, men der er melodierne og håndværket i popmusikken, der for alvor fascinerede mig, og jeg blev ret bidt af folk som Backstreet Boys, Britney Spears og *Nsync – og hvordan en sangskriver som Max Martin arbejdede.

 

Nudler og pulverkartoffelmos

Da Joey flyttede hjemmefra gik der en række år med at skrive sange, lave melodier og skrive tekster. Den daglige menu stod på nudler eller pulverkartoffelmos, og det var svært at beholde et job, når passionen i virkeligheden lå hos musikken.

– Hvis du skal være godt til noget, skal du gøre det 1000 gange, men hvis du vil være professionel, skal du gøre det 10.000 gange, og det er altså svært at finde tid og energi til, hvis man også skal passe et arbejde otte timer om dagen og være helt smadret, når man kommer hjem. Så jeg arbejdede mange forskellige steder og forsøgte at leve så billigt som muligt.

De sammensparede penge blev brugt på at købe studietid hos Pilfinger (producer for bl.a. Johnson, Xander og Kidd) og lære at begå sig i et studie og indspille. Der blev også taget et lån, som blev på studieudstyr, og lærepengene har bestemt ikke været spildt, eftersom Joey selv har produceret hits som Million, YoYo og Gi' Mig.

– Men før jeg kom så langt, var det sgu ikke særlig sjovt. Jeg tilbragte meget tid i min etværelses lejlighed med nudler og at passe vennernes pitbulls, mens jeg knoklede med musikken og håbede på, at en mulighed viste sig.

 

En ny gruppe ved navn Nik & Jay

Første gang Joey mødte producerne Jon og Jules fra Nexus, gik han i 9. klasse, og der havde de to ikke meget tid til at lytte til den håbefulde sangers musik, eftersom de sammen med vennerne Niclas og Jannik var travlt optagede med deres nyeste projekt, som var en pop-rap-gruppe. Nik & Jay blev født, og resten er historie.

– Jeg var kæmpe fan af Nik & Jay lige fra starten, fortæller Joey, der et par år senere fik mulighed for at præsentere producer-duoen for en demo, som gik rent ind.

– De synes, at jeg skilte mig ud fra mængden, og at det var fedt, det jeg havde lavet, så de var klar på et samarbejde – og så rullede bolden ellers. Siden har jeg fået skudt i skoene, at jeg er kommet let til succesen, fordi Nik og Jay tog mig under deres vinger, men tro mig, det har ikke været let. Og siden har det været vigtigt for mig at bryde ud af rammen og vise, at jeg er min egen.

Det betyder dog ikke, at der ikke er masser af gode minder fra Nexus-tiden. For eksempel fortæller Joey om en episode for fem år siden, hvor han sammen med Nik og Jay kørte rundt i en stor sort Mercedes og crashede klubber i Jylland, hvor de tre spontant gik ind og spillede et par numre hver.

– Det var deres måde at præsentere den nye Nexus-signing på, og det var for vildt – jeg var jo helt grøn og havde aldrig prøvet noget lignende. Vi havde en kæmpe fest og blev endda afvist på et eller andet Crazy Daizy-diskotek, haha.

 

På dansk i USA

Siden er det gået stærkt for Joey Moe, der relativt hurtigt begyndte at skifte de engelsksprogede tekster ud med danske ord og rim.

– Jeg elsker alt det, der er dansk – stegt flæsk og persillesovs og Æ, Ø, Å, det er lige mig. Og så elsker jeg at synge på dansk, fortæller Joey, der ikke desto mindre netop har rykket teltpælene op og er flyttet til Hollywood. Hvordan hænger det nu sammen?

– Haha, ja jeg kan godt se, det virker sygt skizofrent. Men jeg er ikke flyttet herover for at overtage verdensherredømmet sammen med Pinky og Brain eller noget i den stil. Jeg er flyttet herover for at være tættere på min familie fra Hawaii, der bor herovre. Og så er jeg altså ret vild med det her – det er fedt at kunne gå rundt i shorts hele tiden og labbe d-vitaminer i sig. Og så arbejder min hustru også herovre – hun er dog så dansk, man nu er, når man kommer fra Grenå. Men det skal også siges, at jeg er den første til at hoppe på et fly, hver gang der er noget, der skal ordnes i Danmark. Jeg vil meget gerne være tilgængelig.

 

Mor og moster er legendariske korsangerinder

Joeys mor Lupe og hendes lillesøster Lei har sunget kor for stort set alle de store i dansk musik, og de var med, da Brødrene Olsen vandt Melodi Grand Prix i 2000. Så den unge Joey er vokset op med musikken helt inde på livet.

– Min mor og moster er jo fra en helt anden skole, end jeg er. De er vant til sådan noget med smadrede øvelokaler og sådan noget. Da jeg var dreng, boede vi alle sammen i samme opgang – også sammen med min onkel, som var en af Danmarks bedste guitarister. Så jeg har da været med på Femøren, når Larsen og Helmig og alle de andre har spillet. Det har også gjort, at jeg har fået et meget ærligt billede af, hvordan det hele hænger sammen – stofferne og det hurtige live, du ved. Hvordan der lige ryger lidt kontanter i baglommen ude backstage.

Din mor var med ved det internationale Melodi Grand Prix, da Brødrene Olsen vandt i 2000. Er du mest til rock eller Grand Prix?

– Hmm, begge dele. Der er ting, jeg sætter pris på hos begge ting. Rockverdenen er mere fri, og det handler om at spille og få det til at lyde fedt, mens Grand Prix-verdenen er mere showpræget med fontæner og den slags. Det er mere et produkt. For mig må det gerne være en rockfest med growl og savl og ølflasker – men gerne på den lidt pæne måde, haha!

Har du så mødt alle legenderne inden for dansk musik?

– Jeps, jeg har mødt dem alle sammen – lige fra Peter Belli til Tommy Seebach, og jeg har da også et autograf-hæfte et eller andet sted med autografer fra dem alle. Nu deler jeg jo vogn med mange af dem, når jeg er ude at spille festivaler. Det er sgu lidt flippet. Men jeg må indrømme, at dengang jeg havde svært ved at få gang i karrieren, var det meget fristende lige at snuppe min mors telefonbog med numre på dem alle sammen og ringe rundt og sige: "Hey Kim Larsen, ved du hvad? Jeg synger…"

 

Om Joey

– Lyden på Joey er støbt ud fra den musik, jeg gerne vil lave, og den musik, jeg selv lytter til dagligt. Det er klart den af mine plader, jeg har lyttet mest til, og den er ikke engang udkommet endnu. Jeg føler, jeg er lige der, hvor jeg skal være. Jeg har det som om, jeg har vundet. Pladen har lyden af pop, hiphop og 90'er rap, og jeg viser både min søde side, samtidig med at der er også er hårdere attituder på nogle af sangene. Det er mig – hele vejen.

Se flere billeder af Joey Moe i GAFFAs gallerisektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA