x

Sam Amidon: Én af tidens stærkeste fortolkere af traditionelle, amerikanske folkesange

Sam Amidon: Én af tidens stærkeste fortolkere af traditionelle, amerikanske folkesange

Siden amerikanske Sam Amidon i 2007 albumdebuterede med But This Chicken Proved False Hearted har han hørt til klodens stærkeste fortolkere af traditionelle, amerikanske folkesange. Fra mesterværkerne All Is Well (2008) og I See The Sign (2010) til Bright Sunny South (2013) og den dugfriske Lily-O, der atter viser manden fra sin allermest imponerende side, har han formået at tilføre de elskede klassikere ypperligt nyt liv.

– Jeg hørte helt bestemt folkesange, da jeg voksede op, men de kørte mest i baggrunden, og jeg dyrkede dem ikke som sådan. Jeg var mere interesseret i instrumentalmusik – især numre med violinen i fokus. I gymnasiet gik jeg meget op i freejazz, og det var også i den periode, at jeg opdagede de gamle folk-feltoptagelser, hvis intensitet mindede mig meget om de ting, der gjorde freejazz-musikere som Albert Ayler så spændende, fortæller Sam Amidon, der ikke har en fast fremgangsmåde, når han skal beslutte, hvilke nye, gamle numre, han skal kaste sig over:

– Det er en meget personlig og i nogen grad tilfældig proces. Tit og ofte skriver jeg guitar-delene først og finder så efterfølgende ud af, hvilken melodi eller historie, der kunne ske at passe til. Som regel er det sange, jeg var glad for som barn, eller som venner introducerer mig til.

Noget af det, Amidon over årene er blevet lovprist endog rigtig meget for, er mandens evne til på samme tid at være tro over for det gamle forlæg og friske selv samme op med idérige opdateringer. Selv skelner han imidlertid slet ikke mellem nyt og gammelt – ikke på den måde i hvert fald.

– Når jeg lytter til en gammel feltoptagelse med Dock Boggs eller Almeda Riddle, så lyder det i mine ører lige så moderne og subtilt som et Miles Davis- eller Sonny Rollins-album. Så for mig er det ikke et spørgsmål om "nyt" og "gammelt" – det drejer sig snarere om, hvad der føles ægte og engagerende, forklarer Sam Amidon.

En magisk musikalsk rejse

Lily-O er blevet til i samarbejde med den hæderkronede jazzguitarist Bill Frisell samt Shahzad Ismaily og Chris Vatalaro, som Amidon tidligere har arbejdet med. Han havde selv lavet arrangementerne og kompositionerne på forhånd, men da han mødtes med de andre i produceren Valgeir Sigurdssons studie på Island, begyndte en helt magisk musikalsk rejse, som han selv betegner som en drøm.

– De var alle tre ekstremt opmærksomme i nuet, og de var hverken egoistiske eller i besiddelse af en skjult dagsorden. Den stod på lutter musikalske gestusser, dybe rytmer og et hvirvlende mini-univers af melodier. Det var en voldsomt intuitiv proces, og mange nye idéer og arrangementer opstod i nuet, husker Sam Amidon.

Lily-O er en livlig og organisk størrelse, og allerede ved første gennemlytning mærker man, at albummet i vid udstrækning er indspillet live og kun tilsat enkelte overdubs.

– Det var fra start min tanke, at albummet i overvejende grad skulle indspilles live, fordi jeg elsker at høre, hvad der sker, når musikere reagerer på hinanden i nuet. Jeg ville egentlig ikke have haft noget imod at tilføje overdubs efterfølgende, men der skete så meget i nuet, når bandet spillede, at der slet ikke var brug for at supplere op med noget, fortæller Sam Amidon, der nød atter at være tilbage på Island, som han via vennen og produceren Valgeir Sigurdsson har et særligt forhold til:

– Island er som en lille by på månen – luften er kold og klar, og det samme gælder lyset. Greenhouse Studios, som Valgeir selv har bygget, er så rent og rummeligt, og man lever og spiser dér. Man får en speciel følelse af klarhed i studiet og på Island som sådan, og det er et enestående sted at arbejde med sin musik.

 

Hvem: Sam Amidon, 33-årig amerikansk sanger/sangskriver.

Hvad: Omarrangerede traditionelle amerikanske folkesange.

Hvor: Født og opvokset i Brattleboro, Vermont. Boede siden mange år i New York og har i øjeblikket base i London, men betragter stadig sig selv som omrejsende – livet på landevejen er med Amidons ord som en blanding af at befinde sig på et plejehjem og et sejlende skib.

Se Sam Amidon med "As I Roved Out" fra hans næstnyeste album, Bright Sunny Youth:

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA