x

Guide: De bliver store i 2015 – Danmark

Guide: De bliver store i 2015 – Danmark

Et nyt år har meldt sin ankomst, og nye stjerner dukker op. Vanen tro giver GAFFA dig her en oversigt over 12 nye danske navne, vi tror kommer til at præge det kommende år – så du kan lige så godt begynde at holde øje med dem allerede nu. Du kommer til at høre meget mere til dem.

Hør playlisten "De bliver store i 2015 – Danmark" i Spotify

Hør playlisten "De bliver store i 2015 – Danmark" i WiMP

 

Blaue Blume

Hvem er de?

Fire gutter fra Kolding, der skaber drømmende musik af en anden verden.

Hvorfor skal du elske dem?

Gruppen lægger ikke skjul på, at de er dybt inspirerede af drømmende 80'er-postpunk-bands som Cocteau Twins, The Smiths og The Sundays. Det garanterer i sig selv naturligvis ikke for god musik, men Blaue Blume formår at tage inspirationskilderne ind i det nye årtusinde til en på én gang umiddelbar og kompleks musk med iørefaldende melodier, masser af detaljer, chorus-guitar og ikke mindst Jonas Smiths imponerende falsetstemme.

Hvad kan du forvente?

Gruppen udgiver deres fuldlængde-debut i løbet af 2015.

 

De Dødelige

Hvem er de?

Duoens drømmende, elektroniske r&b har tidligere begejstret både Nik & Jay og Marie Key, som begge har haft dem med som opvarmning på deres turnéer. I februar 2014 spillede de til koncerten "Nik & Jay Præsenterer" sammen med prominente popnavne som Stine Bramsen, Carpark North, Kidd og S!vas.

Hvorfor skal du elske dem?

Duoen er især inspireret af filmens univers, hvor lyd, billeder og udtryk smelter sammen til en højere enhed. For det er historierne, der bærer De Dødelige, ikke menneskerne bag. "Det er historierne, der er vigtige. Ikke os som kunstnere. Det er derfor, vi hedder De Dødelige. Fordi vi gerne vil væk fra det der med, at popstjerner fremstilles som udødelige."

Hvad kan du forvente?

Ep'en Oplev kommer i starten af 2015 og er anden del af trilogien Opdag Oplev Opgiv, der handler om et lidenskabeligt kærlighedsforholds begyndelse, kulmination og afslutning.

Patrick Dorgan

Hvem er han?

Københavneren Patrick Dorgan gør sig inden for soul-genren, og hans single On The Way Down har allerede lydt i radioen mange gange. Debutsinglen var P3's Uundgåelige sidste år.

Hvorfor skal du elske ham?

Da Dorgan var teenager, hørte han den danske crooner Asger Rosenberg (1939-2006) synge på et værtshus, og det vækkede nogle følelser, som satte sit præg på Dorgan. Sangeren, der var mærket af et langt og hårdt liv, formåede samtidig at være nærværende i sin optræden. Oplevelsen blev et vigtigt musikalsk vendepunkt for Dorgan, der tilbragte de næste par år på værtshuse og lyttede til croonerens stemme. Nu har Patrick Dorgan selv indtaget scenen, og med sine koncerter på små københavnske spillesteder har han på kort tid skabt sig en fanskare.

Hvad kan du forvente?

Stærk soul med hjertet på rette sted.

 

Ena

Hvem er hun?

Ena har de sidste 10 år været en fast del af den københavnske og europæiske club-undergrund. Som den ene halvdel af duoen Fagget Fairys var hun blandt andet den sensuelle stemme bag kæmpehittet Feed The Horse. Den 25-årige sangerinde har for nylig udgivet sin første ep Change i eget navn, hvor første single Deep Seas blev valgt som P3s' Uundgåelige. På solo-ep'en har Ena skruet ned for de klubbede beats for at gøre plads til mere følelsesmæssige produktioner, hvor et personligt tekstunivers snor sig sammen med pop, urban og r&b.

Hvorfor skal du elske hende?

Ena er én af de sjældne artister, der i den grad formår at tryllebinde sit publikum. Hendes musikalske dna er en unik kombination hentet i henholdsvis hjemlandet Bosnien, som dj på dunkle klubber verden over, i 90'ernes r&b og tilsat et helt personligt og drømmende tekstunivers.

Hvad kan du forvente?

Ud over en nyligt udgivet ep skal Ena i studiet og arbejde på helt nyt materiale, der udsendes i løbet af 2015. Hun er blandt "Vegas Udvalgte", hvor hun spiller 30. januar i Vega, og der arbejdes efterfølgende på en turné, hvor Ena kan opleves dér, hvor hun har det allerbedst: på scenen.

 

Gregersen

Hvem er han?

Sidste år var et travlt år for Gregersen. I januar 2014 udsendte den 26-årige sanger og sangskriver sin første single Det' Kun Dig, der røg i rotation på radiostationer landet over og blev P3's Uundgåelige. I februar blev han udvalgt som opvarmning for Thomas Helmig på hans forårsturné. I løbet af året varmede han desuden op for to andre store popmastodonter – nemlig John Newman og Backstreet Boys.

Hvorfor skal du elske ham?

Med tre stærke hitsingler har Gregersen bevist, at han er et navn, man skal holde øje med på den danske popscene. Hans version af Helmigs udødelige evergreen Det Mig Der Står Herude Og Banker På blev delt flittigt på sociale medier.

Hvad kan du forvente?

I starten af i år kan vi se frem til første albumudgivelse fra den unge Gregersen.

Kill J

Hvem er hun?

Bag Kill J står Julie Aagaard, der holder sit eksperimenterende univers i stramme stilistiske og æstetiske tøjler.

Hvorfor skal du elske hende?

Det almindelige interesserer ikke Julie. Hun er sig meget bevidst både som producer, sangskriver, kunstner og som kvinde, og hun elsker det skæve, det eksperimenterende og det udfordrende. Vokalen er en af KIll J's mest fremtrædende signaturer, og hendes ekstremt perfektionistiske natur afspejler sig også i arbejdet med stemmen. Hun har en stor spændvidde, særligt i det høje register, og sammen med hendes overlegne klang og teknik placerer det hende i en liga for meget få sangerinder.

Hvad kan du forvente?

Med sit seneste track, Cold Stone, tegner Kill J et mere umiddelbart og åbent lydlandskab end hidtil. Cold Stone blev udvalgt som P3s Uundgåelige, og der kommer endnu en single fra hende til februar. 

Kwamie Liv

Hvem er hun?

Dansk/zambiske Kwamie Liv laver sjælfuld musik med karakteristisk vokalarbejde og træfsikre r&b-referencer.

Hvorfor skal du elske hende?

Kwamie har materialet i orden og lyder ikke som nogen anden. På grund af hendes helt særlige stemme er hun dog blevet sammenlignet med store navne såsom Lana Del Rey og M.I.A. Er du i tvivl om, hvorfor hun er noget særligt, så lyt til Lost In The Girl-ep'ens højdepunkt 5AM, der har hittet på Det Elektriske Barometer og P6 Beat. Liv var indtil for nylig måske Danmarks bedst bevarede hemmelighed. Men med masser af blogomtale og store interviews i udlandet er hun godt på vej til at ændre det.

Hvad kan du forvente?

Mere musik og masser af koncerter i løbet af i år.

Lord Siva

Hvem er han?

Ung rapper og r&b-sanger fra Aalborg-kollektivet HvadEvigt, der også tæller Bulut LOC, Danni Toma, Intensiv MC og Noodle.

Hvorfor skal du elske ham?

Lord Siva lyder, som om han er blå indeni. Melankolsk, udkrængende, sørgmodigt søgende, kløgtigt rappende og farligt levende. Han er fra Aalborg og har lavet musik i de sidste fem år, hvor han har søgt efter det musikalske gennembrud. Om sin sangskrivning siger ham: "Hver sang har været en rejse for mig. Når jeg går fra studiet, eller når jeg har skrevet en sang, så føler jeg mig helt renset indeni. Mine sange er min sjæl og min selvrenselse – de er min psykologi".  

Hvad kan du forvente?

Lord Siva har i februar og december 2014 udgivet ep'erne 100 og 180, og 2015 kommer ud over mere ny musik også til at byde på masser af koncerter fra det unge stortalent.

Emil Stabil

Hvem er han?

23-årig rapper fra Aarhus. Har hittet stort sommeren over med Er Det En Fugl?

Hvorfor skal du elske ham?

Selvom første indtryk er, at hr. Stabil står bag en gang småfjollet "for sjov"-rap, er Emil skam seriøs nok, og hans stil har udviklet sig markant siden ovennævnte hit. Med afsæt i Memphis- og Houston-rapscenen har han taget sit bud på dansk hiphop nye steder hen, og han går målrettet efter guldet. "Jeg bringer noget nyt til Danmark, som ikke er set eller hørt før", udtaler han selvsikkert.

Hvad kan du forvente?

Sammen med sin producer Christoffer arbejder Emil på højtryk på sit debutalbum, der efter planen skulle udkomme i år.

 

Dean Thompson

Hvem er han?

Et tilfældigt møde på Fælleden for to år siden blev afgørende for Dean Thompson. Indtil da havde han beskæftiget sig med den engelsksprogede rap, men efter at have mødt Pharfar og Fresh-I, som tilsendte ham en produktion i reggaegenren, skete der noget. Som søn af en dansk mor og en jamaicansk far, der begge er reggaemusikere har Thompson en vis musikalsk erfaring.

Hvorfor skal du elske ham?

Thompson har en blød og behagelig vokal, der både gør sig godt i de dansksprogede reggae-ting, han har udgivet sidste år, men så sandelig også på engelsk, som han tidligere har haft som sit primære udtryk i musikkens verden. Han begår sig ubesværet i både soul, reggae, hiphop og r&b.

Hvad kan du forvente?

Dean Thompsons første single Når Du Ser På Mig var ikke til at undgå denne sommer. Dean er aktuel med sin anden single Vender Om, og er inden længe klar med ny single og ep.

Toomanylefthands

Hvem er de?

Anders K og Martin Nick har på kort tid spillet sig op på Ibizas største scene foran 12.000, varmet op til Avicii i Forum og David Guetta i Tap1, spillet 100 jobs på et år, blandt andet i Sverige, Tyskland og Spanien, fået 1,4 millioner Spotify-streams af debutsinglen Dancing in the Fire, har haft en single med i computerspillet The Sims, er signet til Warner Music, har hostet egen scene på Distortion og spillet på Summerburst med David Guetta.

Hvorfor skal du elske dem?

For tre år siden teamede Anders K og Martin Nick op i en diskussion blandt en masse dj's, som gik på, at man ikke bare skulle spille i weekenderne og så slappe af resten af ugen. De to indgik et væddemål med resten af flokken, udfordrede den danske dj-mentalitet og beviste, at man med vilje og hårdt arbejde kunne nå langt og i løbet af kort tid spille på de allerstørste steder i Europa. De besidder en vilje, man må beundre dem for, og de hitter lige nu med nummeret Trouble, som rammer endnu bredere, end de før har gjort.

Hvad kan du forvente?

Startskuddet for 2015 gik allerede nytårsnat med hele tre jobs, og der er indspillet en video i Los Angeles til nummeret Trouble. Der kommer også en del optrædener i det nye år sammen med flere nye udgivelser.

Alex Vargas (billedet)

Hvem er han?

Den danske sanger Alex Vargas flyttede til London i en alder af 17 år og har siden da arbejdet med diverse producere og sangskrivere i blandt andet New York, Los Angeles, Atlanta og London. Med inspiration fra store kunstnere som Jeff Buckley og Sam Cooke er hans sangskrivning hurtigt kommet op på et meget højt niveau, som er værd at holde øje med.

Hvorfor skal du elske ham?

Danskeren har internationalt format og skriver sange, der gør væsen af sig. Herudover er han en ualmindeligt overbevisende og sjælfuld vokalist, som er blevet sammenlignet med Robert Palmer og Steve Winwood. Selv nævner han Sam Cooke som et vokalt fyrtårn. 

Hvad kan du forvente?

Alex Vargas har skrevet kontrakt med Copenhagen Records, som snart udgiver hans nye single, der følges op med en ep i løbet af foråret.

 

Hør playlisten "De bliver store i 2015 – Danmark" i Spotify

Hør playlisten "De bliver store i 2015 – Danmark" i WiMP


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA