x

Benny Engelbrecht: Jeg gad godt tale med Bono om hans skatteunddragelse

Benny Engelbrecht: Jeg gad godt tale med Bono om hans skatteunddragelse

Alder: 44 år

Civilstatus: Gift med Charlotte

Profession: Skatteminister

 

Kommer du fra et hjem med klaver?

– Det gør jeg ikke. Instrumentet i mit barndomshjem var den klassiske alt-blokfløjte. Min mor havde den holdning, at alle andre end i hende i familien var tonedøve. Det fik min storebror og jeg til uafhængigt af hinanden at gøre oprør og begynde at spille guitar for at modbevise hende i, at hun var den eneste med det musikalske gen.

Spiller du selv et instrument?

– Jeg fik faktisk min første guitar af min bror Arnes kæreste i sin tid, så jeg spiller forskellige strengeinstrumenter i dag. Det er primært guitar, men jeg ejer også et par basser, og jeg har en balalajka stående. Hvis jeg selv skal vælge, tager jeg for hyggens skyld enten min Yamaha seks-strengede frem eller min tolv-strengede Takamine.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

– Efter min første time i guitarundervisning i begyndelsen af 80'erne startede jeg et band med mine venner, Subover. Vi spillede sammen i nogle år. Senere dannede jeg Les Enfants, og vi var meget ambitiøse. Vi spillede blandt andet i Pumpehuset, før vi blev uenige om den kunstneriske retning. Derefter flyttede jeg fra København til Sønderborg, hvor jeg lavede nogle hyggeting, jeg spillede blandt andet i duoen Two Unplugged. Seneste spillede jeg til Kulturnatten med trioen Benny And The True Taxmen.

Synger du i badet – eller andre steder?

– Jeg vækker huset, hvis jeg synger i badet. Men jeg synger gerne. Så sent som i går sang jeg live i radioen på DR Syd. Den dag jeg blev udnævnt til minister, havde jeg halsbetændelse, og der ville drengene fra P3 have mig til at spille guitar, så det blev en sløj indsats. Så i går jeg tog revanche og spillede en rundgang af "Laugh And A Half" af D-A-D.

Hvad betyder musik for dig?

– Helt bestemt meget. Altså, selvfølgelig ikke, som det har gjort før. Jeg har arbejdet i musikbranchen, og jeg har haft en musikforretning selv. Jeg har også haft ansvaret for, at danske begynderguitarister er blevet udstyret med 10.000-vis af Santana-guitarer.

Hvordan lytter du til musik: stream, download, fysisk?

– På mit ministerkontor har jeg et gammelt JVC-anlæg, som jeg nok er den første til at bruge, og Magtens Korridorer har lige sendt mig deres seneste album på cd, fordi de vidste jeg er stor fan. Der blev jeg sgu starstruck. Men ellers synes jeg, at det er utrolig smart med Spotify, fordi det giver adgang til al musik uden, at man skal have en fysisk samling. Jeg har dog også en gammel grammofon, som jeg har istandsat. Jeg bruger den til at spille mine gamle vinylplader. The Doors lyder bare bedre på vinyl.

Hvem er din yndlingskunstner?

– Det er jo et utrolig svært spørgsmål, da jeg lytter til meget forskelligt musik. Nu er det ikke fordi, at de har sendt mig deres nyeste album, men Magtens Korridorer ligger på powerplay lige nu. Havde de ikke sendt mig den nye, havde jeg selv været ude at købe den.

Hvilken slags musik kan du ikke holde ud at lytte til?

– Jeg kan ikke komme i tanke om noget, jeg på forhånd siger fra over for.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?

– I Folketinget holdt vi en personalefest, hvor vi udfordrede hinanden. Vi gik i Tivoli og dystede i forskellige ting, og der endte jeg så med at synge Katy Perrys I Kissed A Girl. Det var dog i Jimmy Jørgensens udgave, hvor han vender det hele på hovedet. Som jeg husker det, var det meget sjovt.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

– Den første sjæler, jeg dansede til må have været Power Of Love af Frankie Goes To Hollywood. Men når det kommer til den virkelige forelskelse, må det være én jeg selv har skrevet til Charlotte, der handler om, hvordan vi mødtes.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

– Det holder jeg for mig selv. (griner)

Hvad hører du helst søndag morgen?

– Jeg står altid tidligt op, så jeg vil ikke vække huset. Men når det bliver formiddag, kan jeg godt lide at høre Musikquizzen med Kenneth K., fordi der kommer man igennem et bredt spekter af musik. Det skal da lige nævnes, at jeg i 1991 selv deltog i Plader på Spil og vandt syv lp'er. Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

 

– Puha … Der er intet, der er sikkert, når det handler om at få mig på dansegulvet. Jeg har stadig småtraumer fra noget danseundervisning, jeg blev tvunget til, da jeg var barn.

Hvad er den første sang, du kan huske? 

– Det er lidt tricky. Altså, det er sikkert et eller andet julehalløj, jeg har sunget med på. Men jeg husker dog tydeligt John Mogensen med Så Længe Jeg Lever.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

– I den rette sammenhæng kan stor kunst det. Jeg husker jeg så filmen Diva i 1982, hvor den store arie fra La Wally bliver sunget. Der sad jeg med en tåre i øjenkrogen i en alder af 12.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?

– Sir George Martin har lavet et album med fortolkninger af Beatles-musik, og der er særlig en fortolkning af In My Life med symfoniorkester, hvor Sean Connery er fortællerstemme ind over. Den skal høres!

Har du været i operaen?

– Det har jeg. Seneste gang var ved Sønderborg Slot med highlights fra den kommende sæson.

Har du været på festival?

– Det er lidt flovt, men jeg har faktisk aldrig været på Roskilde. Jeg fik muligheden i 1993, da mit tidligere band, Les Enfants, havde udgivet en plade og var blevet hyret. De inviterede mig, men dengang var jeg stadig lidt sur på dem, så jeg nægtede at komme. Det fortryder jeg i dag. Min yndlingsfestival er klart den hyggelige Nordals Festival.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?

– Det er helt ubetinget at stå helt oppe foran til Baals jubilæumskoncert i Amager Bio. Det var sublimt godt showmanship. Jeg er fuldstændig fan af Bjørn Fjæstad. Han er gudsbenådet sanger, og jeg holder meget af det han har lavet i andre sammenhænge, som for eksempel det han har lavet med Marie Key i Rytteriet. Jeg glæder mig til, at de kommer med et nyt album.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

– Jeg er jo godt gift, og næste år har jeg sølvbryllup. Så jeg vælger, altså, det er ikke for at score vedkommende, men jeg vil gerne have vedkommende i tale. Det skal være Bono fra U2, fordi jeg gerne vil tale med ham om, hvorfor hans forhold til skat og skatteunddragelse er fuldstændig forskruet.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA