x

Interview: Skambankt – dejligt at være norsk i Danmark

Interview: Skambankt – dejligt at være norsk i Danmark

Da norske Skambankt gæstede Danmark i begyndelsen af marts fik vi en snak med Ted Winters (billedet), Don Fist og Hans Panzer om Skambankt anno 2007.

GAFFA har aftalt at mødes med de tre på VoxHall i Århus. De skal spille i smilets by samme aften, og der er lidt tid mellem lydprøve og spisning. Vi får os bare lige sat ved et lille bord, inden vi er i gang med snakken om Skambankt, Danmark og bandets succes i flade Danmark. Det er Fist, der åbner ballet.

Da de dagen før forlod en lånt lejlighed på Nørrebrogade i København, og gadekampene omkring Ungdomshuset rasede lige uden for vinduerne, er dette et naturligt sted at starte. Fist fortæller, at gruppen havde stået i lejligheden, og Nørrebrogade havde mindet om en forladt nordnorsk bygd – fuldstændig død. Fist havde vendt sig om og udvekslet et par ord med resten af bandet, vendt sig mod gaden igen, og det var, som lynet havde ramt Nørrebrogade. Lidt chokerede står Fist og Winters i kø for at fortælle, hvor vildt de havde oplevet det:

– Da vi skulle af sted, ville demonstranterne bruge vores trailer med gear til blokade. De tog fat i den og rystede den vildt – vi blev sgu lidt bange. Vores chauffør, der godt kan sætte sig igennem, men også var temmelig nervøs, hoppede ud af bilen og fortalte dem, at vi bare var et band på vej til et spillejob. Det accepterede de, og vi fik lov til at køre, afslutter Winters med et lille smil, der bærer præg af at hele oplevelsen var lidt ud over det sædvanlige, gruppen møder i rock ’n’ roll-livet.

Vil vil have stor lyd
Efter at have rundet Ungdomshuset og demonstrationerne er det tid til at komme nærmere dagens emne: Skambankt anno 2007.

GAFFA spørger lidt ind til den ændring, der er sket i lydbilledet fra den første long player ”Skambankt” til dette års udgivelse ”Eliksir”. Lyden er blevet stor – især bunden har fået et vrid af 80’er hard rock.
– Det er rigtigt. Vi sagde til ham, der miksede pladen, at han bare skulle give los – vi vil have stor lyd, og man tænker på den gamle 80’er hard rock sound ... det er super, vi vil gerne, at Skambankt bliver forbundet med noget stort. Vores scene-setup er også stort, og det er cool.

Vi drikker alle sort kaffe, og det virker, som om mælk slet ikke hører hjemme her. Panzer, der med sine tattoos, helt kort hår og tanktop kan minde om en gunsten fætter fra El Paso, er i virkeligheden indbegrebet af norsk nedtonet sindighed. Han sidder lidt i baggrunden og melder stille og roligt ind med det han har på hjerte, og det gør han altid med et lille lidt drenget smil på læben.

– Vi lytter meget til nogle af 80’ernes store kanoner, så det er sjovt, når vi bliver sammenlignet med dem, men det er dog sjovere, når vi sammenlignes med kunstnere, vi slet ikke kender. Jeg læste, at Terje (det er Winters’ borgerlige fornavn) blev sammenlignet med en fyr fra et band, jeg aldrig havde hørt om.

Winters tager over og fortæller, at grupper som Motörhead og Iron Maiden selvfølgelig har stor plads i bandets cd-samling, og at der er hyldest til begge bands på både ”Skambankt” og ”Eliksir”.

Mere catchy
Eliksir, en urtedrik, der så at sige skulle kurere enhver skavank, er blevet navnet på Skambankts 2007-udspil. Pladen har ikke bare fået større og mere produceret lyd, den har også fået et mere cathy udtryk i melodierne, uden at den dog har mistet den troværdige rock ’n’ roll-attitude, Skambankt står for.
– Det blev vel bare sådan – det er ikke bevidst, men vi er glade for det udtryk ... vi spiller vel en slags cross over-rock, konstaterer Winters.

”Eliksir” er som ”Skambankt” og ep’en ”Skamania” norsksproget, og Ted Winters har også forsøgt sig på engelsk, men konklusionen er klar: det virkede ikke.
– Nej, det holdt slet ikke, siger Winters med et decideret selvironisk smil. Der kom en radikal anderledes stemning ud af det, og det var slet ikke Skambankt. Ordlyden er vigtig, og den får vi bedst frem på norsk, så der kommer nok ikke noget på engelsk fra os.

Tiden er ved at være gået, og lyden af cross over-rock kommer allerede fra scenen – der er lydprøve på trommerne. Vi skal dog lige runde Skambankts succes i Danmark, og lad det være sagt med det samme: Skambankt kan ikke vriste sig ud af storebror Kaizers’ skygge.

– Vi havde jo en åbning i den succes, Kaizers Orchestra havde skabt her i Danmark.
Det er Fist, der taler og han taler naturligvis om Winters traktering af guitaren i selv samme band. Winters selv sidder lidt trykket ved situationen og bryder hurtigt ind med:

– Skambankts succes er ikke bare Kaizers’ fortjeneste – vi har arbejdet hårdt for dette, og det er en arbejdssejr. Winters vil uden tvivl cementere, at det er en bandpræstation, og han virker forståeligt nok meget træt af at Skambankt ikke kan rive sig fri af Kaizers’ nu let falmende succes.

Panzer bryder ind og konstaterer, at en minitour i Danmark er ren rock-afslapning.
– Her er afstandene korte, vejene er snorlige, og stemningen er rock ’n’ roll – det er ferie.

 

Skambankts hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA