x

Reportage: En magisk aften i Vancouver

Reportage: En magisk aften i Vancouver

Music Export Denmark (MXD) præsenterer i denne tid de fire danske bands Outlandish, Surfact, Funky Nashville og Vincent Van Go Go ved to koncerter i henholdsvis Vancouver, Canada og Los Angeles, USA. GAFFAs udsendte medarbejder er med og har leveret denne reportage fra Vancouver. En reportage fra LA-koncerten følger senere.

Fredagen (4. maj) i Vancouver startede tidligt med et besøg hos det populære morgenradioshow Larry And Willie på stationen Jack FM. Stationen havde inviteret Outlandish forbi til at spille en akustisk udgave af ”I Only Ask Of God”. Optrædenen gjorde så stort et indtryk på de to ellers så rapkæftede værter, at de var mundlamme efter den mildest talt bevægende version af singlehittet.

Værtinden på det efterfølgende formiddagsprogram fortalte i æteren, at hun aldrig havde hørt kollegaerne rørte før, og at hun selv havde fået gåsehud. Så alt i alt en fornem start på dagen, hvor Outlandish sammen med Surfact, Funky Nashville og Vincent Van Go Go skulle stå over for branchefolk, vip’er og mediefolk ved showcasen Spot On Denmark afholdt i byens gamle fængsel Gaelor’s Mews.

Dørene for de inviterede gæster blev åbnet 17.30, og indenfor i den hyggelige fængselsgårdhave stod den på reception med mad og drikke i topklasse. Aftenens showcase blev afviklet med tv-værtinden Lauren Toyota (det hedder hun altså), og rapperen Prevail fra gruppen Swollen Members som konferencier – begge kendte ansigter i Canada.

Outlandish
Første act på programmet var Outlandish, der på trods af den gode start på dagen, fik problemer med at få startet deres show. Strømmen til lydanlægget stod nemlig af hele to gange på grund af overbelastning, men efter lidt hektisk arbejde af den lokale tekniker og de to danske lydmænd blev showet sparket i gang med maner. Outlandish viste deres professionalisme og tog problemerne i så stiv arm, at de sågar kunne joke med det under deres følgende optræden. Det medbragte backingband The Gypsies leverede en højenergisk underlægning til hitparaden, der syntes at gå rent ind hos publikummet på et par hundrede af byens vigtigste branchefolk.

En af de fremmødte, der nød Outlandishs optræden var general manager Kyle Kraft fra hiphop-pladeselskabet Battle Axe Records, der blandt andet udsender førnævnte Swollen Members plader:

– Jeg var meget imponeret over, hvor godt Otlandish fik fat i publikum, især da Vancouver normalt er en rock-by, så det var lidt af en øjenåbner, at der blev taget så godt imod hiphop-musik. Normalt hører jeg selv mere hardcore hiphop, men jeg synes virkelig, det var en cool optræden, fortæller Kyle Kraft.

Lenny Martinez fra Outlandish var også godt tilfreds med koncerten og takkede MXD for deres store indsats, hvilket samtlige af de danske optrædende i øvrigt også gjorde fra scenen, og han afslørede, at gruppen har mødt et par pladeselskaber herovre. Blandt andet Sony BMG, der denne aften var repræsenteret af Patrick Zulinov, som senere på aftenen roste hele arrangementet og ville ønske, at der var flere lande, som turde stable sådanne showcases på benene.

Surfact
Næste levende billede på scenen var Surfact, der hurtigt trak den kvindelige halvdel af publikummet frem på de forreste rækker. Om det så var på grund af en forkærlighed for gruppens hårde rock eller gode danske gener er svært at sige. Blandt Surfacts nye fans var førnævnte Lauren Toyota, der fortalte, at hun var meget beæret over at være vidne til så meget dansk talent, og at hun gerne vil til Spot Festival i Århus og checke mere dansk musik ud.

MXD-leder Kristian Riis bemærkede sig det store kammeratskab, der var de optrædende imellem, på trods af de genremæssige forskelle. For eksempel sendte Surfact props til Outlandish under førstnævntes koncert, selvom man ikke umiddelbart skulle tro, at der var nogen connection imellem et nu-grunge-band og et multietnisk hiphop kollektiv.

Funky Nashville
Tredje danske act denne aften var Funky Nashville, der af værten Preevail blev kaldt den bedste danske opfindelse siden Lego og Christiania. Kvartettens stilbevidste opdatering af alt-godt-fra-Amerika-musik holdt godt gang i festen hos publikummet.

Blandt de kendte ansigter i publikum var Vancouvers vellidte forhenværende borgmester Larry W. Campbell, der nu sidder i senatet. Den ældre, men særdeles livlige herre var også fuld af lovprisninger over for det danske fremstød denne aften og ramte plet, da han beskrev det som en magisk aften i Vancouver. Larry insisterede i øvrigt på at få en kopi af det billede, der blev taget af ham og Surfact-sangeren Jesper Storgaard.

Vincent Van Go Go
Sidste navn på scenen var Vincent Van Go Go, der som det eneste i lineuppet ikke havde spillet et opvarmningsjob tidligere på ugen. Men dette var åbenlyst heller ikke nødvendigt, for magen til feststemning blandt publikum og på scenen skal man lede længe efter. Hele to omgange ekstranumre gjorde det feststemte publikum krav på. Og havde det ikke været for politiet, der kom og krævede musikken slukket, ved den programsatte curfew klokken 23, synes festen at kunne have forsat et par dage endnu.

Aftenen blev i høj grad bragt i hus, og man fristes nærmest til at sige, at de danske bands kom, så og sejrede denne aften i Vancouver. Konsul og leder af generalkonsulatet i Toronto Peter Mørk, der har været en af de helt store tovtrækkere på arrangementet, udtalte efterfølgende: "Det var en aften, der forløb helt efter planen." Det var fantastisk at se så mange vigtige folk fra branchen komme og tage del i denne aften. Vi har skabt en enestående platform for vores videre promovering her i Canada. Det gik rent ud sagt skidegodt, sluttede Peter Mørk med et forståeligt smil.

MXD's hjemmeside

Læs Vincent Van Go Gos turnédagbog fra Canada og USA


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA