04.03.2021

Musikhuset Aarhus

GAFFA-prisen 2021

GAFFA-Prisen blev afholdt torsdag den 4. marts. Thomas Skov stod i spidsen for prisuddelingen, og det var en kæmpe fornøjelse at fejre dansk musik som fortjent efter en frygtelig hård periode for kulturen og musikken. GAFFA-Prisen er læsernes pris, så dine personlige stemmer var med til at forme Danmarks største musikjury.

Se hvem der vandt, alle de fede indslag og hele syv unikke liveoptrædender på TV2 Play!

Se vinderne
Hero image Foto: Kenneth Nissen

Livenavne

JUNG
Petra Kleis

JUNG

”Det er med popsange, som det er med forelskelse: Nogle gange så er den der bare. Put den følelse i 10. potens, og du får Blitz.” Sådan skrev vores anmelder, da hun kvitterede med seks stjerner til Jungs debutalbum. Trods de mange associationer til en svunden tid har den hverken været en karikatur eller et benspænd. Den er motoren for Jungs særegne DNA, der tankes op i datid og fuldendes i nutid. Jungs opskrift på musik anno 2020 har taget Danmark med storm, så glæd dig til at opleve en vaskeægte popsensation live.

BENJAMIN HAV
Sony music danmark

BENJAMIN HAV

Som solo-artist har Benjamin Hav allerede vist sit værd i albumformat. Hele to styks blev det til i 2020. Vi vidste allerede, at han var en gudsbenådet lyriker fra Benal-æraen, men at niveauet skulle forsætte med at være så uhørt højt var ikke selvskrevet. Havs flow, publikumstæft og generelle genialiteter har, med et par enkelte undtagelser, været parkeret i livesammenhæng på grund af den allestedsnærværende corona. GAFFA-Prisen bliver derfor en gylden mulighed for at opleve en af Danmarks allerbedste performere live, når vi præsenterer Benjamin Hav.

Arlo Parks
Foto: Charlie Cummings

Arlo Parks

Britiske Arlo Parks træder ind i rækken af artister, der kaster international glans over GAFFA-Prisen. Tidligere har vi haft besøg af Yungblud og Lewis Capaldi, og nu er turen kommet til det 20-årige stortalent, der med sit fine melankolske udtryk og sangskrivning har tryllebundet i hjemlandet, men også her i Danmark. Hun topper diverse ”De bliver store”-lister verden over – blandt andet BBC, The Guardian og vores egen GAFFA-liste over kommende stjerner.

Hugorm
Foto: Territorium

Hugorm

Hugorm er trætte. Trætte af folks problemer og ligegyldigheder, men måske mest af alt af deres egne. Med iørefaldende melodier og intensive guitarer som brændstof raser Simon Kvamm, Árni Bergmann Jóhannsson og Morten Gorm på deres debutplade "KOM VI FLYGTER", og den aggressivitet man møder i indspillet form garanteres også i livesammenhæng. Gør dig klar til publikumskontrol i verdensklasse og rocket eskapisme.

Baest
Foto: Anna Marin

Baest

Som en hammer ramte Baest GAFFA-Prisen i 2018, og siden har de været fuldstændig ustoppelige. Med lige dele fandenivoldskhed, ydmyghed, talent og hårdt arbejde har de brændt sig ind i musikhjerter verden over – og ikke kun dem der i forvejen var lavet af metal. Det skyldes ikke mindst deres evne til at levere nogle fuldstændig vanvittige og samlende liveoptrædener. Der er et nyt album på trapperne, og Baest er ikke kommet for, på rolig og sikker vis, at gentage succesen fra 2018 – de er kommet for at skrive historie.

Dopha
Foto: Anders Berg

Dopha

Som debutant har Dopha stille og roligt brugt det herrens år 2020 på at gøre sig mere og mere bemærket i det danske musiklandskab. Debutalbummet ”The Game” udkommer den 22. januar, og skal man hæfte sig ved succesen med de seks singleforløbere, så har Dopha en stor karriere foran sig. Hun er sangskriver med stort S. Materialet er ekstremt originalt og tidløst, og så fungerer det helt eminent godt i et rocket live-setup. Glæd dig.

Greta
Foto: Karina Waliczek

Greta

Greta skriver drømmepop. Det er ikke trivielt, men heller ikke langhåret og urelaterbart – det er bare smukt. Hun inkasserede de sjældne seks stjerner for debutalbummet ”Ardent Spring”, og har brugt mærkværdige 2020 på at kravle ind i flere og flere musikelskeres bevidsthed. Greta bringer den pt. højtelskede 80’er synth-lyd til GAFFA-Prisen på sine egne præmisser, og inviterer Musikhuset op til dans.

Aftenens vært

THOMAS SKOV
Foto: Kenneth Nissen

THOMAS SKOV

Thomas Skov har med satirisk talent, journalistisk flair og lækkert hår charmeret sig ind i danskernes bevidst, som højtelsket vært i mange forskellige sammenhænge. På cv'et skriver han både journalist, tv- og radiovært, forfatter samt foredragsholder og for anden gang skal han stå i spidsen for GAFFA-Prisen, når vi inviterer hele musikdanmark til fest:

»Jeg glæder mig helt vildt til at være vært på GAFFA-Prisen igen – og til at hylde musikken og musikerne. 2020 har gjort to ting helt klare for mig: hvor meget jeg savner at komme til koncert sammen med hundredvis, ja sågar tusindvis af andre mennesker og lade mig forføre af musikken. Og så er det blevet helt tydeligt, hvor meget jeg elsker musik og har brugt det, når der er gået corona i humøret. Så er der ikke noget bedre end at sætte musik på og forsvinde væk for en stund. Musikken skal hyldes mere end nogensinde – og det gør vi til GAFFA-Prisen.«

CARSTEN HOLM
Foto: Anna Marín

CARSTEN HOLM

Carsten Holm er mangeårig radiovært, og har en forkærlighed for den gode historie og den gode musik. Det er os en kæmpe ære at fortsætte det gode værtssamarbejde med manden der har Danmarks skønneste radiostemme, flotteste skæg og bredeste musikviden. Carsten Holm er igen i år med fra Musikhuset i Aarhus, og leverer skarpe, hyggelige og sjove interviews med vores gæster fra bagscenen i Store Sal:

»Det er virkelig en fornøjelse for mig, at være den der går rundt bag scenen og taler med artisterne før eller efter, at de skal optræde - eller når de har vundet priser. At mærke den sitrende nervøsitet inden Lydmor går på scenen og leverer et, for nogle, grænseoverskridende show – eller når HunSolo er tre store smil og personligheder, der stråler om kap med solen efter at de netop har modtaget en GAFFA-pris. Det er en sjælden mulighed for at være en del af stemningen, og derfor er jeg også glad for at kunne være med til at formidle den til seerne og salen.«

Årets nye danske navn – præsenteres i samarbejde med Samsung
Foto: Mathias Bak Larsen

Årets nye danske navn – præsenteres i samarbejde med Samsung

GAFFA har altid sat en ære i at give spalteplads og spilletid til nye danske artister. Deres talent, drømme og kreativitet bærer musikkens arv videre til de næste generationer. Lige nu ser vi et fuldstændigt uhørt højt niveau fra nye danske artister, der er helt grønne på musikscenen, eller som modigt giver sig i kast med nye udfordringer oven på en allerede etableret karriere. Prisen for Årets Nye Navn er en af de vigtigste priser i dansk musik og præsenteres i samarbejde med Samsung, der med deres Music Galaxy-univers også er med til at løfte musikken og musikerne bag til nye højder. På billedet kan du se sidste års vinder Jada, der i den grad har gjort sig bemærket som en markant stemme af sin tid.

HiFi-Prisen – præsenteres i samarbejde med HiFi Klubben

HiFi-Prisen – præsenteres i samarbejde med HiFi Klubben

HiFi-Prisen er en nystiftet GAFFA-Pris som uddeles i samarbejde med HiFi Klubben, der i 2021 kan fejre, at de nu i 40 år har hjulpet generationer af danske musikelskere med at få bedre musikoplevelser derhjemme.

Prisen gives til en person eller en gruppe, som har gjort noget ekstraordinært for den gode lyd. Det kan være en person eller en gruppe, der via egne musikproduktioner har haft et ekstraordinært fokus på den særlige lydoplevelse, eller det kan være en person eller en gruppe, der i sit arbejde med den gode lyd har hjulpet andre med deres musikalske udtryk. God og unik lyd er alfa omega, når et hit skal skabes, eller når der skal skabes en fuldendt lytteroplevelse på et helt album, og derfor vil GAFFA og HiFi Klubben med denne pris hylde håndværket med og betydning af den gode lyd. Modtageren af prisen udpeges af en jury bestående af HiFi Klubben og GAFFAs redaktion.

TAK ROCK-PRISEN – præsenteres i samarbejde med Royal Beer
Foto: Asbjørn Christensen

TAK ROCK-PRISEN – præsenteres i samarbejde med Royal Beer

Når GAFFA-Prisen afholdes, er der en dansk musikaktør, der går hjem med en særlig hæder. For tredje år i træk uddeler GAFFA og Royal Beer i samarbejde en pris ved showet den 4. marts i Musikhuset Aarhus. Tak Rock-Prisen uddeles til en kunstner, et projekt eller en person, der har gjort sig særligt bemærket, eller som har ydet en ekstraordinær indsats for dansk musik. Tak Rock-Prisen er med andre ord et hædersbevis, en flidspræmie og en krammer til én person, en gruppe eller en organisation, der via deres virke har gjort noget godt for alle danske musikelskere.

I 2020 gik prisen til musikkollektivet Hun Solo for deres arbejde og aktiviteter, der sætter fokus på kvinder i dansk musik. I 2019 var det musikkreatøren Poul Martin Bonde der modtog prisen for sin livslange indsats for dansk musik som pladeselskabejer, A&R, producer, sangskriver, talsmand, formand, skribent for GAFFA og meget, meget mere. Vi mistede desværre Poul Martin Bonde til kræft i sommeren 2020. Modtageren af prisen udpeges af en jury bestående af Royal Beer og GAFFAs redaktion.

Årets Danske Live-initiativ – præsenteres i samarbejde med Stimorol
Foto: Helena Lundquist

Årets Danske Live-initiativ – præsenteres i samarbejde med Stimorol

Danmark er et fuldstændig vidunderligt land, når det kommer til tilbud om livemusik, men coronakrisen fik for alvor sat en stopper for den gængse måde at afvikle koncerter på. I lyset af de udfordringer og begrænsninger, som krisen har medført, så mener vi ikke, at 2020 har været repræsentativt i forhold til at kåre Årets Danske Livenavn, som vi plejer at gøre ved GAFFA-prisen.

I stedet har vi tænkt os at hylde de aktører, der har gjort en ekstraordinær indsats for at bringe livemusikken ud til danskerne i en verden, der er blevet vendt på hovedet ad flere omgange den seneste tid. Publikum bestemmer hvilke af de indstillede initiativer, der bliver nomineret og sammen med Stimorol glæder vi os til i fællesskab at hylde vinderen – gåpåmod, entreprenante tanker og nytænkning i musikbranchen fortjener nemlig en særlig hyldest!

Årets Danske Hit – præsenteres i samarbejde med Hungry
Foto: Sebastian Dammark

Årets Danske Hit – præsenteres i samarbejde med Hungry

Mange musikere drømmer om at skrive et hit. Jagten på den gyldne tekstlinje, det gyldne hook og lytternes gunst foregår hver dag over hele kloden. Alligevel er det enormt svært at sige på forhånd, om en sang med indlysende hitpotentiale rent faktisk fænger an. Derfor er det også en kæmpe bedrift og en sammenblanding af mange forskellige parametre, der skal lykkes, når en artist får hul igennem med et lille mesterværk, der bare rammer rent. Sammen med Hungry uddeler GAFFA igen i år prisen for Årets Danske Hit til den solist eller gruppe, som vores læsere mener udgav den bedste sang i 2020. På billedet ses sidste års vinder af prisen The Minds of 99.

GAFFA-Prisen 2021

Hvem er læsernes favoritter?

GAFFA-Prisen er først og fremmest en læsepris. I 2021 slog vi stemmerekorden med mere end 23.000 unikke brugere har afgivet deres stemmer. Datoen for GAFFA-Prisen 2022 er 3. marts.

Se de nominerede Foto: Camilla Lundbye

Pressemateriale

For yderligere presserelateret information kontakt venligst Chefredaktør Sidsel Thomassen.

Mail: [email protected]

Telefon: 20 15 30 32

Om GAFFA-prisen

GAFFA-Prisen er en af de mest hæderkronede og traditionsrige prisuddelinger på hjemlig grund, og priserne er blevet uddelt siden 1991. Fra 2010 ved større gallashows. Det er GAFFAs læsere, der vælger de nominerede og vinderne.

I år afholdes GAFFA-prisen for anden gang i Musikhuset Aarhus og i byen, der både er oprindelsessted og hjemby for Skandinaviens største musikmagasin. Musikhusets Store Sal skal danne rammen om GAFFA-Prisen, der i allerhøjeste grad er et show, hvor musik og ikke mindst livemusik er i fokus.

Deltag i samtalen på de sociale medier ved at bruge #gaffaprisen

Gå til forsiden