x

B/b/s/ (No/ca/it) + "Luft": Mats Gustafsson/erwan Keravec (Se/fr)
JAZZHOUSE
D. 27.02.2014 Kl. 20:00


To grænsesøgende projekter mellem improv og avantgarde. Saxofonist Mats Gustafsson giver verdenspremiere på sin nye duo sækkepibespilleren Erwan Keravec. Og dyster norsk/italiensk/canadisk trio med base i Berlin giver sjælden dansk koncert."Luft": Mats Gustafsson/Erwan Keravec (SE/FR)


Der bydes på en vaskeægte verdenspremiere, når den svenske saxofonist Mats Gustafsson (Fire!, The Thing) præsenterer sin nye duo med den franske sækkepibespiller Erwan Keravec. Gustafsson, der tidligere har præsenteret markante projekter som Fire! Orchestra og Cherry Thing (med Neneh Cherry) i Jazzhouse, har specifikt udvalgt stedet til at spille første koncert nogensinde med dette bemærkelsesværdige projekt. 


Skotsk tradition transformeret af fransk dialekt møder svensk/østrigsk saxteknik muteret af amerikansk og europæisk jazz. Mikrotonale clusters møder trykluftsstøj og frenetiske udladninger. Luft har de kaldt duoen. Luft blæst gennem sækkepibens bælg og saxofonens rør. Luft i eksplosive tryk og poetiske fragmenter. Luft i et helt nyt perspektiv. Og et særegent klangperspektiv på samtidsmusikken med elementer af jazz, folk og avantgarde.


Mats Gustafsson er en af nordens væsentligste jazzfornyere og en stærk stemme på den europæiske avantgarde-scene, der modtog Nordisk Råds Musikpris i 2011. Erwan Keravec er en af de få personer, der har bragt sækkepiben ind i samtidsmusikken med greb fra både den frie improvisation og ny kompositionsmusik.


B/B/S/


Berlin har et sprudlende miljø for improviseret musik, der nyder godt af de mange kunstnere og musikere fra hele verden, der vælger af bosætte sig i den tyske metropol. Sjældent har man dog set en så idiosynkratisk og grænsesprængende gruppe som den norsk/italiensk/canadiske trio B/B/S/, der består af tre musikere med udsøgt sans for mørke stemninger.


Norske Erik Skodvin kendes især fra projektet Svarte Greiner, som han sidste år gav en stærkt rost koncert med i Hellig Kors Kirken i København. Han har teamet op med canadiske Aidan Baker, der primært har udfoldet sig i mørkt atmosfæriske projekter som bandet Nadja med fokus på blandingen af doom, ambient og drømmende dronerock. Endelig rundes trioen af med den italienske trommeslager Andrea Belfi, der blandt andet kendes for samarbejder med David Grubbs og Hobocombo.


Naturligt nok trækker trioen på et væld af indflydelser fra de enkelte medlemmers tidligere projekter, så man kan forvente et band, der blander jazz/improv med dunkel kammermusik, elektroniske klange og næsten metallisk tyngde. Trioen kan måske bedst ses som en mørk tvilling til norske Supersilents blanding af organisk improvisation og vilde elektroniske lydflader.