x

Jacob Anderskov Strings, Percussion & Piano
JAZZHOUSE
D. 08.05.2014 Kl. 20:00


Nutidig fusion af jazz og klassisk med én af dansk jazz' markante og internationalt anerkendte skikkelser i spidsen.


Jacob Anderskov (klaver), Christine Pryn (violin), Annette Slaatoo (viola), Ida Nørholm (cello), Peter Bruun (trommer/perkussion).En af jazzens nichegenrer er ”Third Stream”. En ambitiøs retning, som går på at fusionere jazz med den europæiske kompositionsmusik. Engang en noget forkætret genre, fordi mange mente, at en organisk syntese mellem de to musikalske verdener ganske enkelt ikke var mulig. Det blev heller ikke bedre af, at der rettelig var lidt langt mellem snapsene på helstøbte blandingsprodukter. Nu om stunder synes afstanden mellem klassisk og jazz kortere, og man finder i denne ”tredje vej” faktisk nogle af de mere interessante strømninger indenfor jazz- og improvisationsmusikken.


Det leverer den originale og mangefacetterede danske pianist, komponist og orkesterleder Jacob Anderskov et fornemt bevis på med sit godt to år gamle anmelderroste ensemble Strings, Percussion & Piano. Her står den på vedkommende og formfuldendt third stream musik med gennemkomponerede dele for klassisk strygertrio i frodig med- og modspil til improvisationer fra Peter Bruuns slagtøj og kapelmesterens klaver. Det er musik med inspirationer i bagagen fra især Bartok og Stravinsky, og den rammer plet i forhold til hvad Anderskov overordnet tilstræber i sin musik. Nemlig at den skal være ”mystisk, meget irrationel men stadigvæk struktureret, ærlig, kontemporær og med store armbevægelser, når det er påkrævet”.


Jacob Anderskovs Strings, Percussion & Piano udgav dets første album sidste år. Det blev nomineret i kategorien ”Årets Særudgivelse” ved Danish Music Awards Jazz 2013, og bl.a. rost til skyerne af Christian Munch Hansen i Politikken, som kaldte indspilningen ”fremragende”, gav den hele 5 hjerter og endvidere skrev:


” … Nok er der tale om en klangligt fascinerende musik, skrevet og arrangeret af Anderskov med sans for æstetisk skønhed og melodisk følelse. Men den har i tilgift en grublende og knugende stemning, som vil mere end blot at behage. .. Pryn, Slaatto og Nørholm er som tørstige dyr, der drikker dybt af materialet og går i dialog med Anderskovs fabulerende klaverspil, mens pulsen kribler og bumler insektagtigt i Peter Bruuns slagtøj. .. Med denne gennemarbejdede musik føjer Jacob Anderskov en ny dimension til sin i forvejen knopskydende karriere, der også følges med interesse i det internationale jazzmiljø.”  


Ved siden af Strings, Percussion & Piano har Anderskovs karriere indtil nu bl.a. budt på gennemslagskraftige konstellationer så som Anderskov Accident, J.A’s Agnostic Revelations og det fine duosamarbejde med den legendariske, brasilianske perkussionist Airto Moreira. Alt i alt har hans bedrifter vundet genklang i udlandet, og i det tyske jazzblad Jazz Podium bliver Jacob Anderskov ligefrem beskrevet som en kunstner, der tilhører ”the most extraordinary artists of comtemporary music”. Amerikanske DownBeat har ligeledes fastslået: “Over the last decade or so, pianist Jacob Anderskov has emerged as one of the most exciting and original voices … deeply modern…”.


Da musikerkollektivet ILK, som Anderskov er en væsentlig del af, holdt 10 års jubilæum i Jazzhouse i efteråret, gav Anderskov et smukt indslag med netop Strings, Percussion & Piano-projektet. Nu bliver der så endelig mulighed for at nyde en hel koncert med dette ultraambitiøse univers i Jazzhouses store sal.