x

Esben Svane - Gratis koncert

D. 29.04.2014 Kl. 20:00

Esben Svanes sange er krystalklare destillater. Et menneskes livtag med bagsiden af medaljen. Det er tekster, drevet af eftertankens melankoli. Når den hurtige berømmelse har overstået sin drivjagt gennem sindet, og det, der står tilbage, skal finde sig selv og en verden, sangeren kan leve i. Det er den ærlige granskning af egne fejl og svagheder, og det er styrken i at indrømme, at man selv er altandet end perfekt. Fordi det er blevet tydeligt, at perfekt er der ingenting, der er.

"When you jump off a chimney top, what kills you is the sudden stop – will never be the fall," synger Esben Svane i sin nye Eps titelsang ‘The Sudden Stop.’ Det er ikke faldet, der gør det af med dig. Det er slaget, chokket, når energien bremses så hurtigt, at alle indre organer smadres.
Ordene skal selvfølgelig forstås i overført betydning. Det er samme effekt, sangeren oplever, når det er tid til at kigge tilværelsen så dybt i øjnene, at man opdager, at det eneste, der i sidste ende kigger tilbage, er én selv. Den svære kærlighed vil og skal håndteres. Og den snigende, men nødvendige, erkendelse af, at flasken er blevet til noget andet end den ven, den startede med at være. At den må ud, hvis livet skal blive andet en endeløs skyggeboksning mod tømmermænd og en forladt ophugningsplads for forliste forhold.

“Jeg bruger tit sange til at få sagt nogle ting til mig selv. Jeg ser for det meste mig selv som to
personer, der har forskellige karaktertræk. Som er i konflikt med hinanden og diskuterer hele tiden.
Jeg synger mange gange i 'you'-form, så jeg kan få sagt de her sandheder til mig selv. Indre konflikt har der været nok af,” fortæller Esben Svane. Og sangene på ‘The Sudden Stop,’ tager på en og samme gang afsæt i erfaringerne, mens de peger fremad og udad i et univers, der vokser med hver gennemlytning. Som i ‘Anywhere in a paper boat,’ hvor kærligheden ikke får sin chance, med det udgangspunkt, at det er sejlads i papirsbåde. Et usikkert og skrøbeligt fartøj på et farvand, der er lige så utilregneligt, som det er smukt.