x
R. Stevie Moore (Us)

R. Stevie Moore (Us)
JAZZHOUSE
D. 20.05.2014 Kl. 20:00

Legendarisk lo-fi skytshelgen med over 400 udgivelser på samvittigheden præsenteres af Jazzhouse og Smash!Bang!Pow!


Musikhistorien er rig på særlinge og originaler, men det er svært at overgå amerikanske R. Stevie Moore, der har levet et relativt obskurt liv i udkanten af moderne musik siden 1959. Han blev født i 1952 i Nashville og indspillede allerede som syvårig en duet med den legendariske countrysanger Jim Reeves!


Siden har han dog bevæget sig langt væk fra Nashvilles polerede produktioner for i stedet at blive lidt af en skytshelgen for lo-fi og DIY-æstetikken med kompromisløst skramlede hjemmeproduktioner, som han har spyttet ud i en lind strøm, så han i dag kan skrive mere end 400 udgivelser på kassettebånd og cd-r på samvittigheden.


Han spiller selv et væld af instrumenter og har desuden slået sine folder som komiker og ihærdig videoproducent, ligesom han har sit eget museum. Den skramlede og idiosynkratiske stil til trods fornægter det sig ikke, at han er rundet af en af verdens fineste sangskrivningstraditioner. Og selvom han af den brede befolkning har været ukendt gennem hele karrieren, har han som sangskriver inspireret mange musikere. Ligeledes har hans tilgang til produktion været banebrydende i forhold til senere tids lo-fi æstetik, og han har i høj grad været forud for sin tid på denne front.


Bands og musikere som Apples In Stereo og Ariel Pink hører blandt de erklærede fans, og også blandt kritikerne er outsideren efterhånden kommet ind i varmen og har fået den fortjente anerkendelse som musikalsk pioner.


Da eneren R. Stevie Moore i 2012 gav koncert på Roskilde Festival, blev det med rette betragtet som noget af et scoop, da han ikke tidligere har turneret. Politiken betegnede koncerten som "Roskildes mest underlige koncert", hvilket bestemt var positivt ment. Politiken skrev videre:


"Som sangskriver er R. Stevie Moore overbevisende. Ikke underligt, at mange musikerkolleger i tidens løb har forsøgt at gøre opmærksom på hans eksistens med coverversioner. Ind i mellem udladninger, der vil gøre selv Neil Young misundelig, sejler surf, twang og nuttede popmelodier ud under de vilde vover."


Nu bliver der altså mulighed for at opleve fænomenet igen i Danmark. Jazzhouse er stolte over at lægge hus til denne mulighed for at opleve legenden i en mere intim klubatmosfære. Det bliver helt sikkert ikke kedeligt.


Sagt om R. Stevie Moore:


"A national treasure."


- Rolling Stone


"Moore may well be the most talented musician never to have release a record on a major label."


- Pitchfork