x

Louis Moholo-moholo Quartet (Za/uk)
JAZZHOUSE
D. 06.05.2014 Kl. 20:00

Sjældent besøg fra den sydafrikanske mestertrommeslager Louis Moholo-Moholo med ny kvartet.


Louis Moholo-Moholo (trommer) Jason Yarde (saxofon) John Edwards (bas) Alexander Hawkins (piano).


Louis Moholo-Moholo blev født i Cape Town i 1940 og var i de tidligere 60'ere med til at etablere den legendariske sydafrikanske sextet The Blue Notes. Bandet spandt en tråd mellem den gryende freejazz og afrikanske musiktraditioner som Kwela, og denne integration af afrikanske traditioner i freejazzen blev stilskabende.


Sammen med resten af The Blue Notes rykkede Moholo-Moholo i eksil i England i 1964, hvor han blev en del af eksilorkestret The Brotherhood of Breath. Snart kom han i kontakt med en række af tidens toneangivende engelske og europæiske free/improv-musikere som Evan Parker Keith Tibett, Peter Brötzmann, Derek Bailey og Danmarks egen John Tchicai, og i dag regnes han for en af de helt store trommeslagere på den europæiske freejazz-scene, samtidig med at han har bevaret en tæt åndelig kontakt til de sydafrikanske rødder.


Moholo-Moholo har gennem hele sit liv været meget optaget af situationen i Sydafrika, og for ham fik kravet om frihed i freejazzen i høj grad også en politisk og social dimension i forhold til Apartheid-styret. I 1990'erne formede han Viva-La-Black, som turnerede i Sydafrika, mens den sorte befolkning kæmpede for mere frihed.


I nyere tid har Moholo-Moholo atter bosat sig i Sydafrika. Derfor er han efterhånden blevet en sjælden gæst i det europæiske jazz-landskab. Men nu er han endelig tilbage med en ny kvartet, der tæller tre særdeles kompetente og erfarne musikere.


Pianist Alexander Hawkins har for nylig sammen med netop Moholo-Moholo udsendt det anmelderroste duoalbum "Keep Your Heart Straight", og har også spillet med folk som Marshall Allen (Sun Ra Arkestra m.fl.) og Mulatu Astatke. Saxofonist Jason Yarde er ikke bare en fremragende musiker, men også en højt respekteret bandleder og komponist i eget navn, der har fået værker opført af bl.a. London Symphony Orchestra. Endelig garanterer bassist John Edwards for at holde freejazz-ilden brændende med sit eksplosive spil, der har præget koncerter og indspilninger med navne som Peter Brötzmann, Roscoe Mitchell og Evan Parker.


En nylig koncert med kvartetten på London-spillestedet Cafe Oto fik følgende ord med på vejen af London Jazz News: "Moholo, quasi-godfather to his younger cohorts, oversaw the sets with a watchful and challenging eye, and with great modesty, keeping back from the limelight to allow them full rein, resulting in an evening of dramatic and emotional jazz of the highest quality."