x
Kashmir

Kashmir
Gæstgiveren i Allinge
D. 12.07.2014 Kl. 20:00

Billetter kan også købes i døren på Gæstgivergården i Allinge

Kashmir har med deres nye udgivelse genopfundet sig selv som band, og »E.A.R.« er en musikalsk undfangelse, der vil holde i mange år fremover.
Berlingske, 5 stjerner

Monumentalt og modent rockværk fra Kashmir
JP, 5 stjerner

Overrumplende sporskifte mod nye horisonter
Gaffa, 5 stjerner

Der var meget flotte anmeldelser til Kashmir for deres syvende studiealbum ’E.A.R.’, med bl.a. singlen ’Seraphina’ som et af de store øjeblikke på en fornem udgivelse fra et band i stadig bevægelse. Ifølge gruppen selv var titlen ’E.A.R.’ en forkortelse for Eternally Amplified Restlessness – og ved udgivelsen fortalte Kasper Eistrup, at albummet var ’udsprunget af en enorm lyst til at lave musik – og til at udfordre vores …hmm, aldrende maskine, om man så må sige. Da vi gik i gang med pladen, var vi et sted, hvor vi syntes, vi havde nogle nye lydmæssige ting, vi syntes, vi manglede at undersøge og prøve af (…) En ting, der var meget vigtig for os var at lave musik, fuldstændig som vi havde lyst til det, uden tanke for hvordan det ville klare sig godt ude i æteren, eller hvordan vi kunne lave nogle singler, der ville blive spillet i radioen og komme med på diverse kommercielle sommerfestivaler.’

’En gruppe af fire egenrådige personligheder drevet af insisterende engagement og gnistrende temperamenter.’ Sådan lød musikskribent Rune Skyum Nielsens karakteristik af Kashmir, da de i 2011 fejrede 20 års jubilæum som band, med udgivelse af opsamlingen ’Katalogue’. Gennem den efterhånden lange karriere, har Kashmir udviklet sig til at være et af de absolut største rockbands i Danmark, med en aldrig svigtende sans for at kombinere excellent sangskrivning med lysten til hele tiden at udfordre både fortid og fremtid.

Det var tilbage i 1991, at Kasper Eistrup (vokal og guitar) og Asger Techau (trommer) havde fået overtalt Mads Tunebjerg (bas) til at spille med deres band. I starten hed de Nirvana (før nogen havde hørt om et Seattle-band af samme navn), men ingen af de tre var rigtig glade for navnet og da den eneste plade, de var enige om at rubricere som mesterværk var Led Zeppelins Physical Graffitti (der bla. indeholder en monumental sang kaldet ’Kashmir’), blev de så enige om at hente navnet derfra. I 1993 blev Kashmir nummer 2 ved DM i Rock, mens Tim Christensen og hans daværende band Dizzy Miss Lizzy blev #1 – hvilket, i hvert fald set i bakspejlet, var en slags pejlemærke for ”things to come…”. I 1994 albumdebuterede Kashmir med den både tungt rockende, funky og legesyge Travelogue, der hurtigt gjorde bandet til lidt af en live-attraktion. Det var dengang publikum helst skulle være med på scenen – mest for hurtigt at kaste sig ud fra samme og svømme hen over publikum. I ´96 udkom Cruzential, produceret af amerikaneren Ron Saint Germain, og genudgivet året efter - nu udvidet med sangene ’Gloom’ og ’The Stand’, der skulle vise sig at være klare bebudere af, hvor Kashmir fremover ville bevæge sig hen. Med det tredje album, The Good Life (´99), var mediernes dom, at gruppen denne gang havde lavet en decideret ”klassiker”. Det fantastisk velproducerede album - med sange som ’Mom In Love, Daddy In Space’ og ’Graceland’ - satte nye standarder for dansk rock og da musikåret efterfølgende blev gjort op, var der ikke mindre end 6 danske Grammyer til Kashmir, heriblandt de helt tunge for ”Årets Danske Band” og ”Årets Danske Album”. Lige efter udgivelsen blev Kashmir udvidet med guitaristen og keyboardspilleren Henrik Lindstand som nyt fast medlem. Det fjerde album fra Kashmir hed Zitilites og det debuterede på førstepladsen af den danske salgsliste ved udgivelsen i marts 2003. Albummet indeholdt bla. fornemme singler som ’Surfing The Warm Industry’, ’Rocket Brothers’ og ’The Aftermath’. Zitilites gentog i 2004 på det nærmeste historien fra The Good Life og hentede fire statuetter (i det der nu hed Danish Music Awards). Her var bagmændene dog ikke hjemme for tage imod, men kunne høre de gode nyheder på Tasmanien, hvor gruppen var midt en kombineret promotion og live-turné.

I 2005 kom det Tony Visconti-producerede album No Balance Palace, hvor den danske kvartet kunne præsentere legenderne David Bowie og Lou Reed som musikalske gæster. Albummet debuterede som #1 på den danske salgsliste og lagde nye træffere som ’The Curse Of Being A Girl’, ’The Cynic’ og ’She´s Made Of Chalk’ til det i forvejen imponerende sangkatalog. I august 2006 oplevede Kashmir det - i dansk sammenhæng særdeles - sjældne, at have hele tre albums på listen over de 100 mest solgte: No Balance Palace (der havde ligget uafbrudt på listen i 45 uger lige siden udgivelsen); The Good Life (der var oppe på 83 uger) og endelig Zitilites (der da rundede 121 uger og altså mere end 2 år blandt de mest solgte albums i Danmark!). Blot et af mange tegn på, hvor langtidsholdbar Kashmirs musik har vist sig at være.

I 2010 kom ’Trespassers’, skabt i samarbejde med producer-legenden Andy Wallace (Nirvana, Jeff Buckley m.fl.). Albummet viste Kashmir ved fuld sangskriverstyrke – og anført af den stærke førstesingle ’Mouthfull of Wasps’, gik det da også markant og direkte ind på førstepladsen af salgslisten. Som også de foregående tre albums, blev ’Trespassers’ udgivet over store dele af verden - og den efterfølgende turne førte bandet til bl.a. Mexico, USA, Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østrig og Holland. Ved uddelingen af Gaffas priser for musikåret 2010 blev Kashmir de store sejrherrer med hele fem priser, heriblandt som Årets Danske Band og for Årets Danske Album.