x

Josephine Foster (Us) - Josephine Foster Feat. Michael Zerang (Us) + Merrill/asfour (Uk/eg)
JAZZHOUSE
D. 12.07.2014 Kl. 21:00

Drømmende stemninger fra enestående og albumaktuel folk-chanteuse på Copenhagen Jazz Festival. Josephine Foster spiller denne aften i unik opsætning med den store improv-trommeslager Michael Zerang. Daniel Merrill (Dead Rat Orchestra) og Ayman Asfour varmer op med eksperimenterende violinklange.


Josephine Foster er en af de mest originale stemmer på den alternative folk-scene. Siden 2000 har hun udsendt en perlerække af anmelderroste udgivelser, der bevæger sig fra psykedelisk folk og gamle amerikanske ballader til jazz, Tin Pan Alley og endda et album med tyske lieder, den fremragende "A Wolf In Sheep's Clothing".


Foster er opvokset i Colorado, men er bosat i Spanien, og hun trækker helt naturligt på både amerikanske og europæiske traditioner og stemninger. Fra den dybeste blues til den glødende flamenco. Desuden har hun en uforlignelig evne til at skabe musik, der på én gang virker moderne og med dybe rødder i en mytisk ur-folk. Her er klare spor til store folknavne som Vashti Bunyan, Linda Perhacs og Shirley Collins, men også en stemme, der er helt sin egen.


Lyrisk trækker Foster på en lang række af poesiens store navne. Hun har sat musik til tekster af bl.a. Emily Dickinson og Federico Garcia Lorca. På sin nyeste plade, "I'm a Dreamer", lader hun sig inspirere lyrisk af den store modernistiske forfatter Djuna Barnes med de drømmeagtige stemninger, der iscenesættes i et musikalsk univers, der med sin knirkede folk og tilrøgede blues har fået anmeldere til at trække sammenligninger til Tom Waits.


"I'm a Dreamer" udkom på Fire Records i slutningen af 2013, og nu bliver der enderlig mulighed for at opleve de nye sange på dansk jord. Foster er en sjælden gæst i Skandinavien, så det er med stor stolthed, at Jazzhouse og Copenhagen Jazz Festival kan præsentere den enestående og albumaktuelle folksangerinde.


Denne aften er der oven i købet mulighed for at opleve Foster i samspil med den vilde og visionære free form trommeslager Michael Zerang, hvis arbejde spænder over fri improvisation, kompositionsmusik, jazz, etniske musikformer og dukketeater. Zerang har spillet med navne som Fred Anderson, Ken Vandermark, Mats Gustafsson og Jaap Blonk og vil uden tvivl tilføje en spændende ekstradimension til Fosters søgende folk-udtryk.


Sagt om Josephine Fosters "I'm a Dreamer":


"It's a pretty much perfect set, a quiet masterclass in songwriting with melodies that find the sweet spot in unexpected places and a self-possessed beauty that only grows with every listen." Time Out 5*s


"Her most orthodox album, perhaps, and by some distance her best." Uncut 8/10


"As she slides across the notes she hits an ethereal sweetness at the top of her range..." The Wire


Support: Merrill/Asfour


I 2013 mødtes den engelske violinist Daniel Merrill og den egyptiske violinist Ayman Asfour i Alexandria. Sammen har de begivet sig ud på en musikalsk rejse, hvor udvekslingen mellem engelsk og orientalsk tradition skaber et sart fletværk af eksperimenterende folkemusik, improvisation og kammermusik. De to musikere er hver især fremtrædende moderne fortolkere af violinens muligheder. Merrill kendes navnligt fra gruppen Dead Rat Orchestra, der sidste år spillede på Roskilde Festival, og som har varmet op for bl.a. Godspeed You! Black Emperor. Han har også komponeret klassisk musik for roste ensembler som Britten Sinfonia. Asfour er én af Egyptens store violinister og dertil en stor drivkraft i Alexandrias musikliv, hvad en fremtrædende rolle i den prisbelønnede film "Microphone" bl.a. vidner om. Det er første gang, at duoen optræder i Danmark, hvortil de er blevet inviteret af Fanø Free Folk Festival på et residency-ophold.