x

Kvartet Til Tidens Ende… - Moderne Tider Med Diamantensemblet
Den Sorte Diamant
D. 30.09.2014 Kl. 20:00

Få rabat med DIAMANTklubben


Kvartet til tidens ende…
Moderne Tider med DiamantEnsemblet
tirsdag 30. september 2014 kl. 20
Dronningesalen

DiamantEnsemblet åbner sin 11. sæson med en milepæl: Olivier Messiaens Kvartet til tidens ende for klarinet, violin, cello og klaver. Et værk, der blev til i en fangelejr, hvor Messiaen sammen med tre musikere dannede en kvartet og uropførte sit værk i januar 1941. Her hørte verden for første gang den dybt religiøse musik med satser som ”Krystal-liturgi”, ”Lovprisning af Jesu evighed” og ”Raseriets dans, for syv trompeter”. Katolsk mystisk, fuglereferencer, farver, rytmiske ekstremer, intensitet, drama og musik, der til tider er så åndeløs smuk, at man holder vejret. Sådan er Kvartet til tidens ende, der i dag anses som et af århundredets vigtigste værker, og som derfor er oplagt i serien ”Moderne Tider”, hvor DiamantEnsemblet i hver sæson sætter fokus på en moderne klassiker.

Mellem Messiaens otte satser oplæser skuespilleren Nis Bank Mikkelsen korte, bibelske tekster, udvalgt af teolog og forfatter Jørgen I. Jensen.

Åbningskoncerten præsenterer i øvrigt to særlige gæster: Pianisten Marianna Shirinyan vil til DiamantEnsemblets store glæde være Artist in Residence i de kommende to sæsoner. Med en pianist ombord åbner der sig nye repertoiremuligheder for DiamantEnsemblets 10 musikere, som både Shirinyan og ensemblet glæder sig til at kaste sig ud i med deres fælles passion for den klassiske kammermusik. Ved åbningskoncerten lægges der således ud med den krævende Messiaen-kvartet.

Den italienske stjerne-klarinettist Alessandro Carbonare, der skal være jurymedlem i Den Internationale Carl Nielsen Kammermusikkonkurrence i 2015, lægger vejen forbi København allerede i efteråret 2014 som gæstemusiker i Messiaen-kvartetten. Carbonare er professor på Santa Cecilia-akademiet i Rom og 1. klarinettist i Santa Cecilia Orkestret. Før det var han i 15 år 1. klarinettist i Orchestre National de France, ligesom han ved forskellige lejligheder har indtaget samme position i Berliner Filharmonikerne, Chicagos Symfoniorkester og New York Filharmonikerne. På invitation af Claudio Abbado har han spillet Mozarts Klarinetkoncert med Lucerne Festival Orkester og vundet priser for live-indspilningen heraf for Deutsche Grammophon.
Carbonare sidder side om side med DiamantEnsemblets egen klarinettist Søren Elbo, når koncerten indledes med Janáceks sekstet, som den 70-årige komponist gav titlen Ungdom.


Program:
Leoš Janácek (1854-1928): Ungdom, suite for blæsersekstet (1924)
Olivier Messiaen (1908-1992): Kvartet til tidens ende (1940-41)

Medvirkende:
Alessandro Carbonare, klarinet
Marianna Shirinyan, klaver
Nis Bank Mikkelsen, oplæsning
DiamantEnsemblet