x

Marianna Shirinyan Og Diamantensemblet - Limelight
Den Sorte Diamant
D. 24.02.2015 Kl. 20:00

Få rabat på billetten - meld dig ind i DIAMANTklubben  

Marianna Shirinyan og DiamantEnsemblet - Limelight
Tirsdag 24. februar 2015 kl. 20
Dronningesalen

Under overskriften 'Limelight' sætter en af sæsonens koncerter fokus på en udvalgt DiamantEnsemble-musiker. I denne sæson er det oplagt at vende rampelyset mod pianisten Marianna Shirinyan, der godt nok ikke er fast musiker i ensemblet, men til gengæld i de kommende to sæsoner Artist in Residence.

Marianna Shirinyan er født og opvokset i Armenien, hvor hun også startede sin uddannelse som pianist. De videre studier førte hende til Lübeck. I 2003 reagerede hun imidlertid på et stillingsopslag fra det danske Esbjerg Ensemble, hvor hun søgte og fik jobbet som fuldtids-kammermusiker. Hun flyttede til Danmark, men holdt fast i et anseeligt internationalt virke. Da chancen bød sig i 2006, stillede hun op til den store ARD-konkurrence i München, hvor hun endte med at vinde hele fem priser, hvilket for alvor satte skub i den internationale solist-karriere.
I 2010 stoppede Shirinyan i Esbjerg Ensemblet, men hun har bevaret sin base i Danmark, hvorfra hendes omfattende virke i dag går.

Shirinyan har mange solistopgaver i den ganske verden, men hjertet banker også stadig for kammermusikken. Den kommer i højsædet i samarbejdet med DiamantEnsemblet. Sammen har ensemblet og Shirinyan lagt programmer og planer der rummer nogle af kammermusiklitteraturens gyldne værker. Til denne koncert f.eks. Schuberts Forelle-kvintet.
Schubert skrev en håndfuld værker baseret på melodien i hans egen lied Die Forelle, bl.a.
kvintetten for klaver, violin, bratsch, cello og kontrabas, hvor 4. sats er variationer over den
sødmefulde melodi. Ikke kun denne sats, men hele kvintetten er fuld af muntert overskud. Det er et ungdommeligt værk af en ung Schubert, og en elsket klassiker på kammermusikprogrammer gennem tiderne . Pga. sin lidt utraditionelle besætning, hvor de fire strygere ikke udgør en traditionel strygekvartet, men har byttet 2. violinen ud til fordel for kontrabassen, opføres det dog ikke så ofte, som musikken indbyder til.
Shirinyan musicerer selvfølgelig også med DiamantEnsemblets blæsere. Det sker i musik af Poulenc: Sekstetten fra 1932 er Poulenc, som man kender ham: skarp, vittig og overraskende. Der er altid flere sider af samme sag hos Poulenc – stemningerne kan skifte fra øjeblik til øjeblik, som når man prikker til et kaleidoskop. Der leges med harmonikken og med en vrimmel af små motiver. Dybde og elegance går hånd i hånd i denne franske musik.

Koncerten indleder Shirinyan med musik for solo-klaver. Det står endnu åbent, hvilke
værker, der bliver tale om. Marianna Shirinyan vil bl.a. gerne først snuse lidt til samlingerne
i Det Kongelige Bibliotek. Her gemmer der sig manuskripter og noder af en perlerække af
danske komponister, noder med dansk tilknytning af forskellig karakter, og også forskellige
udenlandske nodetryk. Hvad Shirinyans blik falder på, finder vi ud af til koncerten.

Program:
Francis Poulenc (1899-1963): Sekstet for blæserkvintet og klaver (1932/39)
Franz Schubert (1797-1828): Forelle-kvintetten D667 (1819)

Medvirkende:
Marianna Shirinyan
DiamantEnsemblet