x

På Flugt – en Musikalsk Beretning - Oboisten Henrik Goldschmidts Familiehistorie
Den Sorte Diamant
D. 02.06.2015 Kl. 20:00

På flugt – en musikalsk beretning
Oboisten Henrik Goldschmidts familiehistorie
tirsdag 2. juni 2015 kl. 20
Dronningesalen
Oboisten Henrik Goldschmidt er en markant musikalsk skikkelse på den danske scene og en ildsjæl ud over det sædvanlige. Parallelt med at være oboist i Det Kongelige Kapel driver han Goldschmidts Akademi, en gratis musikskole på Nørrebro for muslimske, jødiske og kristne børn, ligesom han udfolder sig i Middle East Peace Orchestre, der som navnet angiver er et musikalsk fredsprojekt.
Goldschmidts familiehistorie er rammen om denne aften. Med bogudgivelsen Flugten, der forventes at udkomme i oktober, fortælles nemlig historien om Goldschmidts familie i 1930’ernes nazi-Tyskland, om flugten til Danmark og senere videre til Sverige.
Familien, der med Henrik Goldschmidts ord ”levede for kunst og musik”, kom til Danmark i 1938 som statsløse flygtninge fra Det Tredje Rige, bestod bl.a. af Henrik Goldschmidts farmor Jella Goldschmidt; et klassisk dannet menneske og hemmelig digter – og Goldschmidts far, den klaverspillende Ernst Goldschmidt.
Bogen rummer farmors digte og familiens nedskrevne beretninger, der tilsammen gør rede for en ganske central historisk periode. Fortællingen ledsages af fotos og dokumenter – bl.a. brev fra den danske udlændingestyrelse, som i 1938/39 gentagne gange ønsker familien sendt tilbage til Tyskland.
Ved koncerten spilles Henriks Goldschmidts musik, som han selv beskriver som ”i moderne jødisk tradition”, og som instrumentalt beskriver livet som forfulgt i Tyskland og den dramatiske flugt til Sverige i 1943. Der er tale om dels instrumentalnumre og dels sange til digte af Jella Goldschmidt, skrevet i 1930’ernes Tyskland, hvor nazismens jerngreb blev strammere dag for dag.
På scenen er to generationer Goldschmidt: Henrik Golchschmidt (obo) og sønnen Jacob Emil Goldschmidt (klarinet), sammen med musikere fra Det Kongelige Kapel og harmonikaspilleren Anders Singh Vesterdahl.
Undervejs oplæses uddrag fra bogen, ligesom der projiceres billeder fra bogen på storskærm.
Koncerten arrangeres i samarbejde med Henrik Goldschmidt og udgør samtidig åbningskoncerten for Den jødiske Kulturfestival.