x

Schønwandt & Nielsens 3.
DR Koncerthuset
D. 24.09.2015 Kl. 19:30

Dirigent: Michael Schønwandt, dirigent
Solister: Peter Herresthal, violin
Jakob Kullberg, cello
Dénise Beck, sopran
Lars Møller, baryton
DR SymfoniOrkestret

Sibelius: Karelia-suite
Per Nørgård: Slagtøjskoncert nr. 1, "Til En Forandring"
Carl Nielsen: Symfoni nr. 3, ”Espansiva”

_________________________________________________

2015 er et festår for nordisk musik: Både Carl Nielsen og Sibelius fylder 150 år, og det bliver markeret stort. Naturligvis er der mest Nielsen i Danmark og mest Sibelius i Finland, med DR SymfoniOrkestret vil gerne spille masser af Sibelius denne sæson. Den finske nationalkomponist bliver præsenteret i forskellige sammenhæng, og ved denne koncert er det i et møde med dansk musik.

Carl Nielsen og Sibelius kendte og beundrede hinanden, og de oplevede begge at blive nationalhelte i deres fædreland. Sibelius fik især sin inspiration fra finsk mytologi og fra finsk folkeliv og natur, som man møder i hans flotte Karelia-suite. Carl Nielsens store gennembrud var med hans Espansiva-symfoni, der udvikler sig uimodståeligt som en storslået hymne til livet og menneskets dagsværk.

I dag er Danmarks kendteste komponist den 82-årige Per Nørgård. Som ung mand fik han anerkendelse af sit idol, Sibelius. Per Nørgårds musik har udviklet sig konstant siden da, men han har stadig en forbindelse til Sibelius’ raffinerede kunst. I aften kan man for første gang i Danmark høre Per Nørgårds nye store værk, en Dobbeltkoncert skrevet specielt til to unge solister, Peter Herresthal og Jakob Kullberg.