x

Elgar, Brantelid & Sjostakovitj
DR Koncerthuset
D. 30.10.2015 Kl. 19:30

Dirigent: Alexander Lazarev
Solist: Andreas Brantelid, cello
DR SymfoniOrkestret
Nielsen: Helios-ouverture
Elgar: Cellokoncert
Sjostakovitj: Symfoni nr. 5

_________________________________________________

DR SymfoniOrkestret fylder 90 år! Og i modsætning til den klassiske tv-sketch er 90-års fødselaren i topform og fuldstændig skarp i hovedet...

Orkestret har vel egentlig aldrig nogensinde været bedre end i dag, og derfor bliver fejringen en fødselsdagskoncert med det store udtræk, hvor orkestret kan vise hele spektret af klang, farver og volumen.

Åbningen er Carl Nielsens Helios ouverture, et af orkestrets slagnumre, som har været på repertoiret lige siden radioens tidligste år. Det er en magisk beskrivelsen af solens opstigen og stråleglans på himlen. Ouverturen kulminerer i en hymne spillet af hornene, som giver gåsehud hver gang. Med god ret et af Carl Nielsens mest populære stykker musik!

Den erfarne russiske dirigent Alexander Lazarav leder 90-års fødselsdagen, hvor også fremtiden er inviteret med til, nemlig i form af den unge cellist Andreas Brantelid. Han er 28 år, men allerede en god ven af DR SymfoniOrkestret, som han sidste sæson spillede Haydn sammen med. Denne gang spiller han Elgars lidenskabelige Cellokoncert, et favoritværk, som han debuterede med, da han var bare 14. Som afslutningen Sjostakovitjs 5. Symfoni, hans mest berømte værk, der er en overvældende demonstration af livsviljens kraft.