x

Mendelssohns Elias
DR Koncerthuset
D. 04.03.2016 Kl. 19:30

Dirigent: Masaaki Suzuki, dirigent
Solister: Karina Gauvin, sopran, Sara Mingardo,
alt, Christopher Purves, baryton
DR KoncertKoret
DR SymfoniOrkestret
Mendelssohn: Elias, oratorium

_________________________________________________

Der findes andre oratorier end Händels Messias og Bachs Juleoratorium! Et af de store er Elias, skrevet i 1846 af Mendelssohn. Han beundrede Händel og Bach til skyerne og satte sig som mål at fortsætte traditionen fra deres oratorier. Elias er hans mesterværk, et helaftensværk for orkester, sangsolister og kor. Handlingen fra Det gamle testamente fortæller om profeten Elias’ liv og mirakelgerninger. Et emne, der sagtens kunne have været benyttet af Händel – og som Mendelssohn derfor fandt oplagt at fortsætte traditionen med.

Elias opføres ofte i Tyskland og i England, men ret sjældent i Danmark. Mærkeligt nok, for det var faktisk den danske komponist Niels W. Gade, der dirigerede den allerførste opførelse af værket. Og musikken er lige så indbydende og flot som de kendte oratorier fra barokken af Bach og Händel.

Ved opførelsen i Koncerthuset får man Elias at høre, som Mendelssohn havde tænkt sig det. Dirigenten er Masaaki Suzuki, ekspert i religiøs kormusik, og har i årtier haft sit eget barokorkester i Japan. Han har brugt 15 år på at indspille alle Bachs kantater og har samme suveræne greb på kirkeværkerne af f.eks. Mozart og Händel. Det bliver spektakulært at oplebve Masaaki Suzukis første besøg i Danmark, og spektakulært at høre det store DR KoncertKoret i centrum for Mendelssohns religiøse mesterværk.