x
Jenny Hval (No) + Circuit Des Yeux (Us)

Jenny Hval (No) + Circuit Des Yeux (Us)
JAZZHOUSE
D. 24.06.2015 Kl. 20:00

Eksperimenterende sangskrivning og stærk kvindelig vokal fra norske Jenny Hval og amerikanske Circuit des Yeux. Begge har tidligere givet fantastiske koncerter i Jazzhouse, og begge er aktuelle med nye albums op til koncerten.

Jenny Hval er en af de mest omtalte kunstnere på den norske musikscene. En sangerinde, der formår at forbinde artpop og eksperimenterende musik på en udfordrende og dog stærkt appellerende vis med suveræne tekster, gode melodier og komplekse musikalske lag. Jenny Hval trækker i høj grad på inspirationer fra litteratur og moderne kunst og formår hermed ofte at trække popmusikken ud i nye og hidtil uhørte egne, hvilket har fået kritikere til at drage sammenligninger med f.eks. Kate Bush og Björk.

Tilbage i 2013 gæstede Jenny Hval Jazzhouse til en forrygende koncert, som GAFFA bedømte med 5 stjerner. Her lød det bl.a.: "Björk og The Knife har heller ikke levet forgæves i dette eksperimentale lydunivers, hvor det så udpræget ikke handler om det rene og smukke. Hval kradser i alle overflader og interesserer sig næsten udelukkende for det skæve og aparte. Der er noget quirky og mystisk – endda nordisk shaman-agtigt – ved hende, og sjældent er undertegnedes nysgerrighed i den grad blevet vakt. Hval er virkelig interessant og kontrastfyldt, som hun står der helt ublufærdig og modigt skrøbelig med overlegen råstyrke og overblik. Hun giver kontrolleret los, kunne man sige, og vi er vidne til en musikalsk lydmission, som det er svært ikke at blive aldeles betaget af."

Jenny Hval udsendte sine første plader under navnet Rockettothesky, men skiftede til sit egen navn på den stærkt kritikerroste "Viscera" udgivet på Rune Grammofon. Gennembruddet kom for alvor med efterfølgeren, "Innocence is Kinky", der bl.a. fik hende nomineret til Nordic Music Prize og skaffede hende superlative anmeldelser rundt omkring i verden. Pladen sendte hende også på flere turneer rundt omkring i verden, blandt andet med navne som Swans, St. Vincent og Perfume Genius. Efter "Innocence is Kinky" har hun også udsendt det roste samarbejde Meshes of Voice med Susanna Wallumrød.

Til juni udkommer så endelig opfølgeren til "Innocence is Kinky" og i den forbindelse vender Jenny Hval tilbage til Jazzhouse. Albummet, der har fået tilen "Apocalypse, Girl" er produceret af den norske noise-legende Lasse Marhaug og rummer bl.a. samarbejder med Thor Harris (Swans), Øystein Moen (Jaga Jazzist) og den eksperimenterende cellist Okkyung Lee. Lyrisk er pladen inspireret af bl.a. den danske digter Mette Moestrup. Der er lagt op til en aften med en af nordens mest vedkommende sangerinder lige nu.

Circuit des Yeux

Også den Chicago-baserede sangeinde Circuit des Yeux har ny plade på trapperne. Opfølgeren til det roste album "Overdue" udkommer på det vigtige Chicago-label Thrill Jockey. Circuit des Yeux er en usædvanlig sangerinde med en dyb og rå stemmeføring og et atmosfærisk univers, der trækker på både folk og avantgarde. Udtrykket kan forekomme indadvendt, men indfanger alligevel lytteren med en ufattelig intensitet, som man bl.a. kunne opleve, da hun alene på scenen gav en rystende god koncert i Jazzhouse tilbage i 2014. Smukt og skræmmende. Det bliver spændende at få hende tilbage i huset med materialet fra den nye plade.