x

Mozarts Requiem
Sct. Nicolai Kirke
D. 25.04.2010 Kl. 19:30

Mozarts Requiem - korværk med stort orkester og 4 solister den 25.04.2010 kl. 19:30 - adgang fra kl. 19:00.Vester Skerninge Sangkor har en lang tradition for at opføre musikhistoriske hovedværker i samarbejde med forskellige orkester-konstellationer samt solister.

Seneste stod koret for et par spektakulære opførelser af Carl Orffs Carmina Burana i Krøyers Pakhus ved Svendborg havn i foråret 2007.

I april 2010 har vi valgt ét af de mest berømte og elskede korværker i musikhistorien: W.A. Mozarts Requiem.

Blandt korsangere er det en udbredt opfattelse, at en seriøs korsanger bør have sunget Mozarts Requiem mindst én gang i sit liv… Værkets store popularitet skyldes ikke kun musikkens enestående kvalitet, men også Requiets dramatiske tilblivelseshistorie.

Denne historie indtager en central placering den populære film Amadeus af Miloš Forman fra 1984.

I korte træk modtog Mozart bestillingen på værket i foråret 1791 af et anonymt sendebud. Imidlertid udskød Mozart arbejdet med værket i flere omgang, efter alt at dømme fordi han havde sære forudanelser om Requiet som sin egen dødsmesse.

Ved sin død 5. december samme år forelå kun fragmenter, som enken, Constanze, desperat søgte hjælp til at få færdiggjort, da resten af honoraret først ville komme til udbetaling når det færdige værk forelå. Og Mozart have efterladt enken med en voldsom gæld.

Efter at have henvendt sig til flere af Mozarts elever og nære venner lykkedes det til sidst at få den kun 25-årige Franz Xaver Süssmayr til at færdiggøre værket med udgangspunkt i Mozarts efterladte skitser. For at få et helt Requiem ud af brudstykkerne måtte Süssmayr selv komponere flere af slutsatserne.

Resultatet er der stærkt delte meninger om. Lige fra lovprisninger af Süsmayr for at have løst opgaven heroisk og sammenhængende til stærk kritik over tydelige kvalitetsforskelle i de to komponisters bidrag.

Dette har imidlertid ikke forhindret værket i at opnå en enorm udbredelse og popularitet.

Den anonyme bestiller? Det har senere hen vist sig at dreje sig om den excentriske Grev Franz von Walsegg, der i flere tilfælde gennem sendebud bestilte værker hos anerkendte komponister, for derefter at lade dem opføre ved sit eget hof – i eget navn. Requiet var tænkt som en dødsmesse til minde om Grevens afdøde hustru.

Musikerne:

Når Vester Skerninge Sangkor opfører Mozarts Requiem i april 2010, sker det i samarbejde med 4 professionelle sangsolister samt et 20 mands orkester med en typisk wienerklassisk besætning: Strygergruppe (1. og 2. violin, bratch, cello og kontrabas), fagot, klarinet, basun og pauker.

Blandt musikerne finder man både dygtige amatører og professionelle musikere som fx Ole Kaspersen (pauker) og Anders Ringgaard (basun). Anders Ringgaard er uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium, og er aktiv i en række orkestre på Fyn, bl.a. Jakadaba Orchestra, det tidligere Stadsensemble i Svendborg.

Ole Kaspersen underviser på Svendborg Musikskole, og indgår ligesom Anders Ringgaard i mange musikalske sammenhænge på Fyn.

Flere af de øvrige musikere bor fx i København og kommer til Svendborg udelukkende for at spille med i værket.

Orkesteret er sammensat af den navnkundige violinist og komponist Bjarne Korsgaard, der i en menneskealder har præget musiklivet på Sydfyn.

Bjarne Korsgaard, der også er uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium, har undervist ved en række sydfynske uddannelsesinstitutioner, og er i øjeblikket leder af Fyns Kammerensemble, Den danske Wienerkvartet og Bjarne Korsgaard Jazzkvartet. Har sammen med datteren, pianisten Johanne Chortsen Korsgaard, dannet sigøjnerduoen Zophia.

Korsgaard modtog i 2001 Den levende Musikpris fra Dansk Musikerforbund og Swinging Svendborg Jazzpris 2007.

Dirigenten:

Kunstnerisk leder af projektet med Mozarts Requiem vil være Vester Skerninge Sangkors dirigent, Erik H. A. Jakobsen, 51 år, cand.mag. fra Københavns Universitet med Musikvidenskab som hovedfag. Foruden mere end 30 års erfaring som korsanger – bl.a. i de halvprofessionelle kammerkor Ars Nova og Sokkelund Sangkor – har Erik 25 års erfaring som kordirigent, og har senest taget DAKU’s (Dansk Amatør Kor Union) efteruddannelse for korledere på højeste niveau.

Foruden Vester Skerninge Sangkor leder Erik AOF’s Ungdomskor og Vokalgruppen Fontana, der bl.a. har optrådt i en tv-produktion for Bayerische Rundfunk, har medvirket ved Svendborg Festdage og har afholdt en lang række kirkekoncerter. Endelig er Erik er en meget aktiv free-lance anmelder, skribent og foredragsholder.

Til daglig er Erik aftenskoleleder ved AOF Sydfyn.Anne Roed Refshauge:

Diplomuddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium 2008, startede på solistklasse aug.2008 og debuterer I 2010.

Solist i opsætningen Barok-Collage på den Fynske Opera (DFO) under musikalsk ledelse af Peter Spissky.

Medvirkende i Tryllefløjten 2006 (3.dreng + kor) på DFO

Medvirkende i Nattergalen 2005 (kor) på DFO

Medvirkende i Liden Kirsten 2005 (kor) Odense Koncerthus

Medvirkende i Orfeus 2004 (kor) på DFO

Medvirkende/ solist ved Odense Internationale Musikteater I forestillingerne Son of Man (2008) og SESE – Let’s Play (2009).

 

Erik Bekker Hansen, tenor er opvokset i Gislev og er født i Skt. Nicolai sogn i Svendborg,

er udddannet på Nordjysk Musikkonservatorium. Har siden 2007 studeret i London ved Iris Dell’Acqua, Malcolm Martineau og Charles Killpatrick.

Har derudover deltaget i masterclasses ved bl.a. G. Andretta, Roger Vignoles og W. Hollweg. Vandt i 2004 Nordjysk Musikkonservatoriums solistkonkurrence og i 2005 Rebild Musikpris.

Er engageret i det århusianske musikmiljø og har været medstifter af både Aarhus KammerOpera og Sangselskabet ”Societas Pro Musica”.

Har siden 2004 været fast medlem af Den Jyske Operas kor og har haft solistiske opgaver ved korkoncerter og i sceniske produktioner. I foråret 2009 sang han hovedrollen i den nykomponerede børneopera ”Det er så sandt som det er løgn” af Michael Bojesen. Henriette Nederby er født og opvokset i henholdsvis Skanderborg og Bjerringbro.

Hun studerede de første to år af sin konservatorietid på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun blev undervist af Dorthe Steengaard. Herefter fortsatte hun uddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Margrete Enevold og afsluttede sin diplomeksamen herfra 2005.

Efterfølgende var hun 2 år i Tyskland, hvor hun blandt andet studerede tysk lied hos professor Kammelander på Franz Liszt Hochschule für Musik Weimar. 

Henriette debuterede fra solistklassen på Det Fynske Musikkonservatorium juni 2009 og har her studeret hos Lars Waage og Anne Margrethe Dahl.

Hun har sunget rollen som Lauretta i Bizets ”doktor Mirakel” på Århus kammeropera og sang januar 2008 partiet som Kowalski i ”Houdini den store” af Erik Clausen og Andy Pape på Den Fynske Opera.

Efteråret 2009 sang hun partiet som Susanna i en koncertant opførelse af Mozarts ”Figaros Bryllup” til operaens venners jubilæumskoncert.

Jens Søndergaard Fik sin musikalske opdragelse i Herning Kirkes Drengekor under ledelse af Mads Bille.

Uddannet fra Opera-Akademiet 2003. Debuterede fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København 2005, sanglærer prof. Kirsten Buhl Møller.

Jens Søndergaard arbejdede fra 2004-2007 på Das Deutsche Nationaltheater Weimar, hvor han bl.a sang rollerne Figaro, Papageno og Don Alfonso, Der Tod

Har medvirket som gæst i produktioner i Bad Lauchstädt, Den jyske Opera, Musikdramatisk Teater, Det Kongelige Teater samt Den ny Opera i Esbjerg

Har medvirket som solist ved adskillige kirkekoncerter i ind og udland, bl.a Ein Deutsches Requiem med Eric Ericsson i Lund Domkirke, Johannespassionen i Lleida i Spanien, samt koncerter med flere af Landsdelsorkestrene i Danmark.

Modtager af den jyske opera venners talentpris i 2004, samt af Annemarie Mortensens legat 2007.

Koncerten varer ca. 1 time 30 min. Billetpris kr. 150,- 

Unummererede siddepladserAdresse: 

Sankt Nicolai Kirke, Sankt Nicolai Gade 2B, 5700 SvendborgArr.: Vester Skerninge Sangkor