x

Chango Spasiuk (Arg) Argentine Chamamé
Global Copenhagen
D. 21.05.2010 Kl. 22:00

Chango Spasiuk (ARG)Argentine Chamamé

Fredag den 21. maj, kl. 21.00

Den Argentinske Kulturuge åbnes med manér på GlobalChango Spasiuk er født i Apóstoles, en lille landsby i den nordøstlige provins Misiones, som er kendt for sin unikke kultur. Misiones ligger i grænseområdet til sydlige Brasilien og Paraguay, og dets traditioner bygger på samspillet mellem landets mangeartede befolkning: bl.a. de indfødte Guaranís samfund, spanske Jesuit munke og østeuropæiske immigranter fra sidst i 1800-tallet.Det er i denne sammensmeltning at genren Chamamé opstod og blev det mest magtfulde folkemusikudtryk i det nordøstlige Argentina. På trods af en stolt tradition og en dyb swingfornemmelse er Chamamé, overskygget af tangoens internationale popularitet, aldrig for alvor blevet kendt udenfor Argentina.Oplært af sin far og onkel, følger Chango Spasuik i fodsporene af klassiske Chamamé komponister som Abitbol og Cocomarola. Men ”El Chango” har gjort sit for at få nyt liv i genren og hans indflydelse for de argentinske folktraditioner sammenlignes ofte med Astor Piazzollas præg på udviklingen af tangoen.Mens Spasiuk derhjemme regnes for Chamamés ”skytsengel”, fangede han international opmærksomhed først da han i 2001 spillede på verdens største world music begivenhed WOMEX. Siden har ”El Chango” opbygget en international profil med utallige awards, bl.a. en BBC World Music Award, og flere verdensturnéer som bl.a. har taget ham til den legendariske Carnegie Hall i New York.Chango Spasiuk er en flammende og følsom virtuos på harmonika og han viser en sjælden dristighed og åndelighed i sine improvisationer og kompositioner. Hans musik er en rig blanding af lyd og rytme, lys og skygge, tradition og modernitet og byder på en intens lytteoplevelse, der bevæger sig ud over grænserne.”El Chango” er en usædvanligt udtryksfuld performer. Han opnår en højere spiritualitet og tilstedeværelse live og sammen med sit ekstraordinære ensemble sørger han for en musikoplevelse af dyb skønhed og følelse, melankoli og optimisme!“Spasiuk's music has a grace and a romanticism that make it irresistible… played with tremendous soul.” (Billboard)“Spasiuk is one of the great originals of the Latin music scene… [he plays] with subtlety, elegance and sophistication” (The Guardian)“gorgeous… at once nostalgic and contemporary” (The Times)“will fill your living room with light” (The Observer)“I can think of few better ways to spend an hour than with this, one of the very finest albums of the year.” (BBC)

“A virtuoso player, Spasiuk stretches the vocabulary of the genre, coming close to avant-pop yet always staying true to the feel and the spirit of chamamé.” (Jazziz)

Koncerten med Chango Spasiuk er en del af den Argentinske Kulturuge, som præsenteres af Global og VerdensKulturCenteret. Vil du vide mere om programmet under Kulturugen kan du klikke ind på http://kubik.kk.dk/verdenskulturcentret/arrangementerHør Chango Spasiuk på:

www.changospasiuk.com.arEntré: 90 DKK (70 DKK for studerende)Dør: kl. 21.00 (Show kl. 22.00)