x

The Millennium Project
Den Sorte Diamant
D. 08.05.2010 Kl. 16:00

 Millennium er navnet, som Stieg Larssons fænomenale krimitrilogi har fået på engelsk. Musikken er komponeret af danske Jacob Groth, der også er far til en stor portion af den danske filmmusik. Nu kan manden og musikken opleves i opsætning med elite-ensemblet Altheas Sinfonietta Copenhagen og Groths eget band


Jacob Groths musikalske rum spænder vidt og bredt. Listen er alenlang, men for bare at nævne et par titler, har Groth lagt musik til filmene To verdner, Drømmen og Otto er et næsehorn - ligesom han også er manden bag musikken til mange af de store danske tv-serier som Rejseholdet, Taxa, Krøniken og Ørnen.


Jacob Groths musikalske repertoire er dog lige så bredt som titlerne er mange. Hvor titelsangen fra Ørnen, med vokal af hustruen Misen Groth, er et godt eksempel på en meget karakteristisk, svævende og inderlig komposition, viser kompositionerne til Millennium trilogien at Jacob Groth mestrer de helt specielle krav, der stilles til en filmkomponist. For at den hybrid af lyd og billeder, der tilsammen udgør en spillefilm, skal fungere, må musikken have både bredde og dybde til at understøtte historien - uden at gøre opmærksom på sig selv. Som Groths selv siger det, skal den "kunne tåle ikke at blive hørt".


Det er den nu blevet alligevel, for det symfoniske overskud og format, der kendetegner Millennium trilogien, førte til en invitation til at åbne sidste års Cannes filmfestival med musikken fra Mænd der hader kvinder. Det gjorde Jacob Groth sammen med Athelas Sinfonietta Copenhagen - et af landets førende ensembler indenfor ny kompositionsmusik. Det er denne nyskabende kombination af fremragende musikere og både inderlig og storslået kompositionskunst - nu forstærket med musik fra Jacob Groths lange danske karriere - som kan opleves på denne musikalske rejse gennem Jacob Groths fortællende toner.


Efter koncerten bliver Jacob Groth interviewet af Politikens Henrik Palle. -L-