x

Winterreise
Syddansk Musikkonservatorium
D. 06.03.2019 Kl. 19:30

Winterreise er en vandring i bevidsthedens grænseland. Vi følger en ung mand, som forlader sin elskede og lægger sit liv, som han kender det, bag sig. Han snubler rundt i frosne bjerglandskaber og trænger samtidig stadig længere og længere ind i sin fordrejede og ensomme indre verden. Teksten er vandrerens tankestrøm, ofte farvet af selvmedlidenhed og dyster indsigt. Han sammenligner sit lidenskabelige følelsesliv med naturens store, klare billeder ? og følges igennem landskaberne af Schuberts musikalske kommentarer og harmoniske vendinger. Han taler til sig selv, til sit hjerte og til tårerne, til sneen og den frosne flod, til kragerne og hundene som i en desperat vilje i at tro at så længe han finder ord, er han ikke fortabt. Den eneste mening han finder er, at fortsætte i sin hvileløse vandring.

Franz Schubert skrev cyklussen i 1827, blot et år inden han døde, 31 år gammel, præget af sygdom og modløshed. Den er et af romantikkens helt store mesterværker og et eksempel på hvordan tekst og musik løber sammen i en højere enhed ? i kammermusikformat.

Klaverstemmen regnes som noget af det mest talende akkompagnement som er lavet i musikhistorien, ved ikke blot at farvelægge ? men også at kommentere og understrege det tekstlige indhold. I dette arrangementet af den franske oboist Norman Forget får blæserne selskab af et accordeon og farvelægger musikken med dramatik, vemod og folkelighed igennem de 24 stemningsbilleder.

Solist: Mathias Hedegaard.


Arr: Esbjerg Ensemble