x

Bjerre Arrest 1945
Bjerre Arrest
D. 24.09.2020 Kl. 19:30

Historien om 2. Verdenskrig vi ikke fortæller

Efter befrielsen den 5. maj i 1945 blev glæde og jubel vendt til hævntørst, da en klapjagt på forrædere og værnemagere gik i gang. Over 30.000 danskere blev tilbageholdt.

De var påståede værnemagere.

Og de blev på forhånd dømt skyldige af folkedomstolen.

I teaterforestillingen Bjerre Arrest 1945 møder vi en gruppe mennesker, som blev ofre for hævntørst og den klapjagt på forrædere og værnemagere, der gik i gang efter befrielsen.I det lille landlige arresthus i Bjerre sad der op til 45 fanger, som ventede på – eller afsonede deres dom. Deres liv er ændret for altid, og konsekvenserne vil følge dem - også når de kommer ud igen.

Vi møder også arrestforvareren og hans kone, der både har arbejdsplads og bopæl i arrestbygningen og skal leve sammen med fangerne.

Oplev den fredede arrestbygning
Under forestillingen skal skal du som publikum sammen med skuespillerne på en vandring gennem den gamle, fredede arrestbygning.

Du kommer gennem arrestforvarerens private bolig i stueetagen, Tingsalen på 1. sal og fangernes celler, fordelt på tre etager. Det er en vandring, hvor væggene taler og fortiden trænger sig på gennem lys, lyd, ord og billeder.

En historie om mørket i mennesker - og hverdagen i arresten
Teaterforestillingen Bjerre Arrest 1945 er en historie om naboer og venner, der vender sig mod hinanden. Det er en historie om, at mørke avler mørke og en stat, der straffer borgere for gerninger, den i mange tilfælde selv opmuntrede til.

Men det er også historien om en arrestforvarer, der insisterer på at se fangerne som mennesker og en historie om hverdagen i Bjerre Arrest og om fædrelandskærlighed, forår og frihed.

Baseret på fakta og sande historier
Forestillingen er baseret på private og historiske kilder om forholdene i Bjerre Arrest og Danmark under besættelsen og befrielsen.

Vigtig viden om forestillingen
Medbring varmt tøj - Forestillingen spiller i den nedlagte arrestbygning i Bjerre som står overfor en større renoveringen. Bygningens stand er derfor stadig en bygning i forfald. Medbring varmt tøj, da der ikke er varme i bygningen.

Ankomst senest 19.20 - Før forestillingen vil alle publikum få udleveret en overtræksjakke eller kittel, til beskyttelse af tøjet. Dørene åbner kl. 19.00, hvorfra man kan få udleveret overtrækstøjet. Vi anmoder om at man senest ankommer 19.20, så man er sikker på at være klar til forestillingen.

OBS: Da vi kun har plads til 20 personer under hver forestilling er antallet af billetter begrænset.