x

Breve I Diamanten - Kærlighedsbreve Fra Chr. 4. Frem Til Nu
Den Sorte Diamant - Dronningesalen
D. 19.10.2020 Kl. 19:00

Hvad er et ægte kærlighedsbrev?
I Det Kgl. Biblioteks store samling af over to millioner breve findes mange af slagsen. Skrevet mellem både ægtefolk og elskere. Breve skrevet og sendt af hemmelige beundrere, ulykkeligt forelskede og lykkeligt elskende, der på inderligste vis udtrykker de utrolig mange former, som kærligheden findes i.

I en tid, hvor e-mails og sms’er er blevet den dominerende kommunikationsform, og hvor en hjerteformet emoji kan gøre det ud for en kærlighedserklæring, hylder Det Kgl. Bibliotek og Kristeligt Dagblads Forlag det håndskrevne kærlighedsbrev.

Oplev passionerede og intense kærlighedsbreve fra Ludwig van Beethoven, Paul Gauguin, Christian 4. og Tove Ditlevsen m. fl. blive vakt til live endnu en gang gennem oplæsning og musik. Hør dem læst op af Danica Curcic, Jesper Lohmann, Katrine Greis-Rosenthal, Hassan Preisler, Andreas Jebro, Kristoffer Hyldig m. fl.

På scenen spiller pianist Kristoffer Hyldig i løbet af aftenen tre kompositioner af Beethoven.

Danica Curcic blev færdiguddannet på Den Danske Sceneskole i 2012 og har siden da medvirket i flere teaterforestillinger, tv-serier og film. Hun fik sit store gennembrud i 2014, hvor hun medvirkede i hele fire spillefilm: Lev stærkt, Fasandræberne, Stille hjerte og All Inclusive. For sin rolle i Stille hjerte modtog Curcic både en Bodil og en Robert. Hun blev samtidig indstillet til en Robert for årets kvindelige hovedrolle i Fasandræberne.

Jesper Lohmann har spillet roller på bl.a. Det Kgl. Teater, Østre Gasværk, Folketeatret, Teatre ved Sorte Hest og Betty Nansen. Han fik sit folkelige gennembrud i Tv-serie Taxa i 1990 og har siden medvirket i bl.a. kultfilmen Pusher (1997) og en lang række danske serier, såsom Borgen, Rita, 1864 m.fl. Netop nu er han hovedrolle-aktuel i teaterforestillingen Tilløkke Otto på Folketeatret. Jesper Lohmann læser Victor Andreasens brev til Tove Ditlevsen, hvori han trygler hende om at erkende sit misbrug.

Katrine Greis-Rosenthal fik sit store filmgennembrud med rollen som den jødiske rigmandsdatter Jakobe Salomon i Bille Augusts filmatisering af Lykke-Per i 2018 – en rolle, som indbragte hende en Robert-statuette. Hun er desuden kendt fra teaterroller og fra tv-serier som Broen, Sygeplejeskolen og Kriger. Katrine læser to breve op denne aften; et utroligt dybfølt brev fra Amalie Skram til hendes mand Erik Skram, og et kortfattet brev fra Mette Gad til hendes mand Paul Gauguin.

Hassan Preisler er både skuespiller, radiovært, forfatter og dramatiker. Han har spillet roller på Aarhus Teater, Teater Nordkraft, Teater Grob og Østre Gasværk, mens hans debutroman Brun mands byrde gav ham Jørgen Munchs debutant-pris. Som radiovært er han kendt fra Radio24syv-programmerne Min lille Hassan og Det Næste Kapitel. Hassan læser et fantastisk brev fra Christian 4. til Kirsten Munk, som han indgik ægteskab med.

Andreas Jebro modtog i 2017 en Reumert for Årets Mandlige Hovedrolle for sit arbejde i Christian Lollikes genfortolkning af Erasmus Montanus på Aarhus Teater. Han er bl.a. kendt for sin medvirken i teaterstykker som Romeo og Julie, Kosmisk frygt – eller den dag Brad Pitt fik paranoia, Don Quijote og Invasion. Tidligere har han også vundet en Reumert for Årets Mandlige Birolle i Den Spanske Flue.

Kristoffer Hyldig debuterede i 2010 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som solist har han optrådt med bl.a. Aalborg Symfoniorkester, CPH Phil og Det Kongelige Kapel. Han har fået tildelt flere priser, heriblandt Jakob Gades store legat, Léonie Sonnings Musikfondsstipendium og Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Brevene findes også i Kristeligt Dagblads nye brevbog Med kærlig hilsen, som udkom d. 6. marts i år.