x

International Forfatterscene: Jonathan Franzen
Den Sorte Diamant - Dronningesalen
D. 19.09.2022 Kl. 19:00

Arctic Imagination: Jonathan Franzen (US)

International Forfatterscene

Nu gæster han International Forfatterscene, hvor han med udgangspunkt i romanen Korsveje (dansk, 21) og essayet What if we stopped pretending (2019), vil fokusere på klimaforandringernes indvirkning på vores eksistens.

Italesætter “det unævnelige”
Franzen har udtalt at temaerne i Korsveje er en italesættelse af ”det unævnelige”, som han mener er særlig markant i disse tider: ”Afvisning af fakta, afvisning af videnskab, afvisning af noget, hvad enten det er statslige eller videnskabelige eller intellektuelle autoriteter. Vi befinder os i superreligiøse tider, en slags slutspil, og jeg kan ikke lade være med at forholde mig til den slags truende udsigter, som en klimakatastrofe er. Alle bliver skøre” har han udtalt. Korsveje er en roman, der graver dybt i karakterernes psykologi, og som skildrer USA fra tiden omkring Vietnamkrigen og frem. En nation, som han mener er i oprør og midt i kolossale forandringer.

Den uundgåelige klimaapokalypse
Jonathan Franzen udgav i 2019 det banebrydende essay What if we stopped pretending i The New Yorker. Essayet skabte betydelig debat, ikke mindst blandt klimaforkæmpere fra hele verden. Undertitlen til essayet indikerer måske hvorfor – den rummer tekstens iboende provokation: “The climate apocalypse is coming. To prepare for it, we need to admit that we can’t prevent it.”

Allerede året inden, havde Franzen udgivet en hel essaysamling, som tog udgangspunkt i hans kærlighed til naturen og særligt til fugle – og truede fuglearter - med titlen The end of the end of the Earth.

På International Forfatterscene vil den kendte amerikanske forfatter ikke blot medvirke i egenskab af prisbelønnet fiktionsforfatter, men også en som debatstemme, der kan få halvdelen af Twitter op i det røde felt.

En del af Arctic Imagination 2.0
Arrangementet er en del af talkserien Arctic Imagination 2.0, der er blevet til i samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og en række aktører i Canada: festivalen Ideas of North, National Arts Centre og Canadian Museum of Nature.
Arctic Imagination sætter fokus på den forsvindende is i Arktis og de accelererende klimaforandringer med en samlet platform, der kombinerer erfaring og kreativitet. Her vil verdens mest presserende tema blive diskuteret i samtaleformater mellem kunstnere på de store kulturinstitutioners scener i de pågældende lande.

Om Jonathan Franzen
Jonathan Franzen er amerikansk forfatter og essayist. Han fik sit store gennembrud med romanen Korrektioner (2001), som han modtog National Book Award for. Romanen Purity udkom i 2015 og befæstede Franzens position som én af USAs vigtigste forfattere.

Om Arctic Imagination
Arctic Imagination kaster lys på transformationen i Arktis som et stærkt symbol, et mytologisk, inspirerende landskab og en geopolitisk faktor. Arctic Imagination 2.0 følger op på den første udgave af Arctic Imagination, der var et samarbejde mellem en række nordiske nationalbiblioteker, New York Public Library og Det Danske Konsulat i New York i 2017-2018.