x

Russiske Mesterværker
Koncerthuset
D. 10.03.2011 Kl. 19:30

Dirigent: Dmitrij Kitajenko
Solist: Anna Gourari, klaver
Rimsky-Korsakov: Russian Easter ouverture - 14'
Prokofjev: Klaverkoncert nr. 2 - 31'
Overrækkelse af Fritz Buschs Mindelegat
Rachmaninov: Symfoni nr. 2 - 60'
DR SymfoniOrkestret


Det bliver en aften i Ruslands tegn med Rimskij-Korsakov, Rakhmaninov og Prokofjev under ledelse af Dmitrij Kitajenko og til dels fremført at pianisten Anna Gourari.

Der bliver lagt for med Russian Easter-ouverturen inden Anna Gourari sætter sig til klaveret og spiller Sergej Prokofjev Klaverkoncert nr. 2 fra 1913, hvis original gik til i en brand under borgerkrigen i Rusland. I 1923 genskabte Prokofjev koncerten, men i en grad af den faktisk i følge komponisten selv blev til en helt ny koncert.

Den anden store Sergej i russisk musik er naturligvis Rakhmaninov, der er godt 20 år ældre end Prokofjev. Hans store gennembrud kommer også i årtiet før Prokofjev med klaverkoncerterne nr. 2 og 3 samt Symfoni nr. 2, som fylder den sidste time af aftenen. Symfonien er skrevet i Dresden og udgivet i 1908. 12 år tidligere havde han skrevet sin første symfoni, der fik så hård en medfart af kritikerne, at Rakhmaninov faktisk ikke skrev i tre år. Derfor var det ikke uden nervøsitet og omtanke, at komponisten kastede sig over den helt store form i symfonien. Faktisk var han ikke helt tilfreds med resultatet selv, men symfonien blev modtaget godt.