x

Mew i Nordamerika: Vi er dybt taknemmelige for, at publikum stadig er der

Mew i Nordamerika: Vi er dybt taknemmelige for, at publikum stadig er der

Se endnu et foto fra interviewet her

Mew er i tiden i gang med deres første rigtige tour i Nordamerika i adskillige år. GAFFA fangede en meget afslappet Jonas Bjerre i Vancouver, Canada, inden bandets koncert på spillestedet The Venue 29. september. Her blev det til en snak om bandets tour, dagsform og ikke mindst om at være taknemmelig. Gruppen giver to danske koncerter, i Falconer Salen i København 4. november og Scandinavian Congress Center i Aarhus 5. november.

Hvordan går det?

Jonas Bjerre: – Det går rigtig godt. Vi er cirka en tredjedel gennem touren. Vi startede i San Diego den 17. september og har spillet en del i Californien, inden det gik nordpå gennem Oregon og Washington. Vi var lidt i tvivl om, hvordan det ville gå denne her gang, da vi jo ikke har haft en rigtig tour i Nordamerika i lang tid. Denne gang har vi 17-18 koncerter i streg fordelt mellem USA og Canada.

Hvordan er det så gået ind til videre, hvordan har folk taget imod det nye materiale?

– Rigtig godt, synes jeg, der har været et fint fremmøde til både koncerter og in-store events, folk synger med og kender sangene, hvilket har været dejligt. Aldersmæssigt er det meget blandet til vores koncerter herovre, hvilket jeg er meget glad for, da det viser, at vi ikke kun rammer en speciel aldersgruppe, men mere folk, der føler, at de har noget til fælles med vores livssyn og univers.

Jeg så jer på det selvsamme spillested, hvor vi sidder lige nu tilbage i 2009 – hvad er forskellen på det Mew, jeg så dengang, og det Mew, der går på scenen i aften?

– Vi er jo blevet lidt ældre. Men på den her tour er vi alle sammen rigtig glade for at være her og være en del af det hele. Johan er jo med igen, hvilket har givet touren en ny dynamik. Efter at have været væk fra det hele er det tydeligt, at han sætter stor pris på at være en del af projektet igen, og at vi har muligheden for at gøre det her. Vi er alle virkelige taknemmelige for at have muligheden for at turnere. Ment på den måde, at før i tiden har vi nok taget det mere for givet, at folk ventede på os fra album til album, selv om der var så langt imellem. Vi har jo virkeligt været væk længe og har forsømt folk, der gerne ville se os – så vi er virkeligt taknemmelige for, at det her kan lade sig gøre. Vi har en ny guitarist med (Mads Wegner, red.), som er utrolig dygtig, og som bidrager med en masser energi, men ellers er det jo mange af de samme folk, vi har med denne gang, hvilket er rart og giver en form for tryghed.

Mew og USA

Jeres seneste udspil, "+-", har fået relativt gode anmeldelser i Nordamerika. Pitchfork kunne vældig godt lide det, hvor meget betyder det for dig?

– Jeg synes, Pitchfork-anmeldelsen var rigtig god, da den var velskrevet, og det virkede som om, at anmelderen vidste, hvad han skrev om. Ellers betyder det nok mere for mig at snakke med publikum efter en koncert og høre deres mening – reaktionen fra fans betyder jo mere end en mands mening.

På jeres nye udspil arbejder I igen med Michael Beinhorn (Courtney Love, Soundgarden, Marilyn Manson). Han er jo er kendt for en meget amerikansk rocklyd, er det noget, I har med i jeres overvejelser, når I vælger hvem I vil arbejde med – en som ved, hvad der virker på det amerikanske marked?

– Nej, overhovedet ikke. Vi har bare altid haft en god følelse, når vi arbejdede med Michael. Han er god til at tilpasse sig, hvem han arbejder med. Jeg vil tro, at hans tilgangsvinkel til at arbejde med os er noget anderledes, end når han arbejder med Marilyn Manson (griner). Når det er sagt, er der jo en anden tilgang til indspilningsprocessen i USA, end der er i Europa, men vi har jo også været utroligt glade for at arbejde med Flemming Rasmussen tidligere.

De amerikanske medier har gennem årene haft vanskeligt ved at sætte jer i bås, det ene øjeblik er I indie, og det næste prog-rock, hvordan har du det med det?

– Jeg synes, det er lidt begrænsende at ville opdele alt så sort/hvidt. Og de kategorier, der bruges, er jo defineret for længe siden og holder nærmest ikke længere. Det er overhovedet ikke spændende for mig, vi er jo gennem årene blevet sammenlignet med flere bands, end jeg kan tælle.

Er der forskel på at turnere i Nordamerika og Europa?

– Det synes jeg egentlig ikke. Folk i Nordamerika er utroligt flinke og meget åbne, hvilket bliver tydeligt gennem den brede gruppe af mennesker, der kommer til vores koncerter. Men musik er jo en universel følelse, så jeg synes egentlig ikke, forskellen er stor. USA som land er jo meget anderledes, og det er altid en surrealistisk oplevelse at komme her, da det jo er et sted, man kendte gennem film og tv serier, lang tid før man selv oplevede det. Man finder jo hurtigt ud af, at der er det USA, man troede, man kendte - og så det virkelige USA.

Hvad kan det danske publikum forvente sig af koncerterne i november?

– Et meget velspillende og meget varmt Mew. Selvfølgeligt en masse af det nye materiale. Jeg ved ikke, hvor anderledes det bliver, vi har nogle nye idéer, men dem må jeg hellere holde for mig selv indtil videre.

Hvad lytter I til i tourbussen?

– Johan og Mads, vores nye guitarist, lytter en del til Iron Maiden i tiden. Jeg lytter mere til nutidig musik, og Silas foretrækker afrikansk musik. Nick, vores britiske keyboardspiller, er nok den mest diplomatiske, når han sætter musik på – han vælger gerne bands som Wild Nothing og Beach House.

Har I et ritual, inden I går på scenen?

– Vi samles i en cirkel og siger et magisk ord, det har vi gjort i mange år efterhånden. Nogle gange glemmer at gøre det, også er vi lidt paniske, når vi går på scenen, men det plejer nu at gå okay alligevel.

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– Vi prøver at holde os væk fra noget usundt, men ellers er det det sædvanlige. Vi vil gerne have Red Bull, da det hjælper mod jetlaget, når vi spiller herovre eller i Asien. Der er selvfølgelig altid alkohol, så vi har da muligheden for at drikke hver aften, hvilket langtfra altid sker.

Mew giver to danske koncerter, i Falconer Salen i København 4. november (få billetter tilbage) og Scandinavian Congress Center i Aarhus 5. november. Køb billetter via Billetlugen.dk

Se endnu et foto fra interviewet her

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA