Nyhed

Luksuriøs Love Shop-biografi sender læseren på himmelflugt

Det poetiske poporkester har fået lige præcis den bog, de fortjener

Love Shop kan i år fejre 25-års jubilæum for deres første single og album, og i den anledning udgiver journalisten og forfatteren Tommy Heisz "Himmelflugt og Højdeskræk", den første bog om bandet. En gruppe, der har været igennem store op- og nedture og hele to dødsfald, men stadig eksisterer, nu med sanger og sangskriver Jens Unmack som eneste officielle medlem, og som i år har gennemført deres hidtil længste turné. Så absolut et orkester, der fortjener en biografi.

Tommy Heisz er gået grundigt til værks. Han har interviewet såvel Jens Unmack som de øvrige, uofficielle, men faste musikere, med de afdøde kernemedlemmer Hilmer Hassig og Henrik Halls pårørende og venner og en lang række andre personer, som Love Shop har haft berøring med gennem deres karriere, især musikbranchefolk, musikerkolleger og anmeldere. Desuden har han læst og citeret fra en lang række interviews og artikler fra alle årene og sat bidragene sammen til en helhed.

Resultatet er fremragende. "Himmelflugt og Højdeskræk" er en gennemresearchet, nærgående og poetisk biografi om et orkester, der har kæmpet hårdt gennem så mange år og er blevet ramt af så megen modgang, men alligevel har arbejdet videre. Det har resulteret i smertende nederlag, tragedier og store sejre, og har Love Shop aldrig fået det helt brede gennembrud af Thomas Helmig-størrelse, så har de dog gennem mange år kunnet fylde mellemstore spillesteder i København og provinsen og har begået i hvert fald tre danske pop/rock-klassikere, "En Nat Bliver Det Sommer", "Copenhagen Dreaming" og "Love Goes On Forever". Hele vejen med poetiske dansksprogede tekster og stærkt melodiske sange som brændstof og melankoli og eftertænksomhed som løfteraketter.


Coke lovebird

Centralt i "Himmelflugt og Højdeskræk" står fortællingen om venskabet og samarbejdet mellem den punk-inspirerede sanger Jens Unmack og den glamrock-påvirkede guitarist, producer og lydnørd Hilmer Hassig. Et venskab, der resulterer i stribevis af fremragende sange, men også stigende kunstnerisk uenighed, hvor Hassig med årene isolerer sig længere og længere tid i studiet. Her finpudser han ofte optagelserne langt hinsides det nødvendige ifølge såvel Unmack som tredjemanden, mundharpespilleren, korsangeren og den karismatiske liveperformer Henrik Hall. 

Hassig udvikler et stigende kokain- og alkoholmisbrug, hvilket ikke just forbedrer samarbejdsklimaet i gruppen, og efter stridigheder om produktionen af livealbummet "Copenhagen Screaming!" (2004) annoncerer Love Shop en pause. Kort efter offentliggør Hassig sin udtræden af bandet. Unmack taler herefter ikke med ham i fire år, hvor både Unmack og Hall udgiver flotte soloplader – og en nat bliver Hassig kørt over af en taxa og dør, 48 år gammel. Unmack når aldrig at få talt ud med ham. 


Hassigs død får dog Unmack og Henrik Hall til at gendanne Love Shop til to mindekoncerter, nu med Mika Vandborg og Jens Hellemann på guitar, og koncerternes succes får Unmack og Hall til at genoptage samarbejdet, nu med keyboardspiller Mikkel Damgaard i rollen som producer. Året efter ser Love Shops comebackalbum "Frelsens Hær" lyset til flotte anmeldelser, men lyset skinner kun kort. Henrik Hall har kæmpet mod kræft i flere år i al diskretion, men sygdommen accelererer, og tre måneder efter udgivelsen dør han, 62 år gammel. 

Jens Unmack, der nu har mistet sine to nærmeste bandkolleger igennem to årtier, strider sig dog videre og gennemfører den planlagte turné. Privat er han imidlertid dybt desillusioneret og plejer sorgen med et voldsomt alkoholforbrug og en affære med sin mangeårige kærestes nære veninde. Kæresten og Unmack finder dog sammen igen (og bliver i øvrigt gift, hvilket den ellers meget detaljerige bog dog ikke nævner), og Love Shop udgiver yderligere to velmodtagne album og tager som nævnt efter 25 år ud på deres hidtil længste turné. 

Afslag fra Kim Larsen


En del af "Himmelflugt og Højdeskræk" er velkendt stof, hvis man har fulgt godt med i Love Shops karriere, men bogen byder også på en del overraskelser, selv for en relativt stor kender som undertegnede. Jeg vidste eksempelvis ikke, at Love Shop forsøgte at få Kim Larsen med på "Billeder Af Verden"-albummet (bogen gengiver hans høflige afslagsbrev), at Hilmer Hassig på et tidspunkt tilbød Jimmy Jørgensen at blive permanent medlem (han takkede nej), eller at man kan se prismærket på Jens Unmacks lånte bluse på coveret til genudgivelses-albummet "1990/91", hvis man kigger godt efter. Eller at Hilmer Hassig havde massive misbrugsproblemer. Imponerende, at Tommy Heisz har fået sine interviewofre til at tale så frit. Heisz holder i øvrigt en gennemgående saglig, afbalanceret tone uden at blive hverken jublende, tør eller skandalesøgende. Han er også god til at beskrive maleriske scener, som da gruppen skriver kontrakt med pladeselskabet MNW i et studie, der flyder med coke – og hvor pulveret som altid hakkes ud oven på Love Shops cd-single "Min Elvis".

Fortællingen om Love Shop slutter som sagt på et højdepunkt, som dog forhåbentlig ikke bliver det sidste, vi hører til gruppen, der pt. kun har annonceret en enkelt koncert i 2016, til gengæld med noget helt nyt i gruppens karriere, nemlig symfoniorkestret Copenhagen Phil. Jens Unmacks ukuelige fighterånd har været en af drivkræfterne i Love Shop gennem alle årene, og med hans usvækkede sangskriverevner, i de senere år assisteret af den meget melodisk funderede Mikkel Damgaard, er der ingen grund til, at Love Shop skal vende skiltet på døren i den nærmeste fremtid.

Uanset hvad der sker, kan de glæde sig over, at de har fået lige præcis den bog, de fortjener – kærlig, kritisk, velskrevet og tilmed fyldt med flotte billeder fra alle årene og solidt indbundet. Kun den ellers smukke titel er lettere misvisende – der har altid været langt mere himmelflugt end højdeskræk over Love Shop. Sidstnævnte sagde de jo fuck til på en sang i 1994, hvis titel kunne være et motto for gruppen og ikke mindst Jens Unmack. Men fuck det. Love Shop er et eksempel til efterfølgelse på den danske musikscene, og det er "Himmelflugt og Højdeskræk" også, når det gælder musikbiografier. Anbefales varmt i et koldt dansk efterår.


Vurdering: Fem ud af seks stjerner

Tommy Heisz: "Himmelflugt og Højdeskræk – Historien om Love Shop", Turbine, 341 sider, vejledende pris 299,95-. Køb bogen i GAFFA Shop.  

 


ANNONCE