x

11 essentielle nye udenlandske navne, vi gerne vil se på Roskilde 2016

11 essentielle nye udenlandske navne, vi gerne vil se på Roskilde 2016

De første ti navne er nu offentliggjort til næste års Roskilde Festival. 165 navne mangler stadig at blive offentliggjort, og der er heldigvis utroligt meget god musik derude, der bare venter på at blive udforsket. Vi har håndplukket 11 lovende internationale artister, der har gjort sig særligt bemærket det seneste års tid, og som vi godt kunne tænke os fik lidt af rampelyset til næste års festival. Vi vender senere tilbage med 11 danske kunstnere, vi gerne vil se på Roskilde Festival 2016.

Leon Bridges

Texas-soulsangeren Leon Bridges er steget mod stjernerne med lynets hast, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Bridges laver Texas-soul med en sådan autenticitet, at en førstegangslytter næppe ville gætte på, at det hører andet end de rigtige 60'ere til. Trods sine kun 26 år på bagen og mindre end et år siden debuten "Coming Home" har Bridges allerede nået at spille en koncert her i landet, der på grund af den store efterspørgsel måtte rykkes fra Lille til Store Vega. Det blev en yderst vellykket koncert til fem stjerner fra GAFFAs anmelder - en koncert, vi tror vil klæde en af Roskildes store scener. 

Børns

Hvis du har lyttet lidt til P6 Beat de sidste måneders tid, så har du måske hørt en uimodståelige falset på for eksempel "10.000 Emerald Pools" eller den dansable "Electric Love". Stemmen tilhører Los Angeles-baserede Garrett Borns, hvis efternavn også dikterer udtalen af hans ellers ret danskudseende kunstnernavn. Børns har indtil videre udgivet ep'en "Candy", der har udløst en stadig voksende popularitet hjemme i USA, mens hans velkonstruerede indiepop stadig går forholdsvis uset hen her i landet. Den 16. oktober udkommer debutalbummet "Dopamine", der forhåbentlig udløser lidt mere anerkendelse herhjemme – og en festivaloptræden.

Alessia Cara

Silkebløde r&b-rytmer krydret med en rå og bundsolid vokal har banet vejen for det måske yngste skud på popstammen lige nu, den kun 19-årige canadiske Alessia Cara. Caras karriere startede med akustiske cover-numre på YouTube, som tidligere i år ledte til en ep-kontrakt med pladeselskabet Def Jams, der også arbejder med blandt andre Kanye West, Frank Ocean og andre store rap- og r&b-navne. Alessia Cara har udgivet ep'en "Four Pink Walls", og hendes debutalbum, indtil videre kaldet "Know-It-All", forventes udgivet senere på efteråret.

El Vy

El Vy er den sprælske og muntre krydsning mellem The National og Menomena, der blev bragt til verden tidligere på året af førstenævntes forsanger Matt Berninger og sidstnævntes Brent Knopf. Musikken er eksperimenterende og legende i både form og genre, hvilket klæder Berningers karakteristiske, dystre vokal ganske godt.

Jones

Jones blev tidligere på året udvalgt som en af de spændende upcoming internationale kunstnere, der skal spille til Vegas New Crush den 20. oktober. Man kan tydeligt høre, at sangerinden Jones blev opdraget med masser af Stevie Wonder og Luther Vandross. Hendes debut-ep "Indulge" er en smørblød introduktion til hendes afslappede univers, hvor r&b, electro og pop møder hinanden i et hedt miks med inspiration fra Little Dragon og Lykke Li. Teksterne i sange som "Deep" og titelnummeret "Indulge" er baseret på sangerindens private dagbogsnoter, men er bestemt ikke kun lyserøde og romantiske betragtninger. Jones ser kærligheden gennem øjnene af en hårdfør outsider.

Little Simz

Simbi Ajikawo er i en alder af 21 allerede en teknisk utroligt stærk rapper. Der er ingen tvivl om, at hun ved, hvad hun vil: hun vil gøre præcis, hvad der passer hende. Derfor udgav hun også sit debutalbum, "A Curious Tale of Trials + Persons" på sit eget pladeselskab, "AGE: 101 Music". Musikken kan beskrives som eksperimenterende rap, der ofte hænder til den dystre side.

Låpsley

Der er utroligt mange unge talenter on the rise i år, og en af dem er sangerinden og multiinstrumentalisten Låpsley med sine bare 19 år og fængende, dybtfølte elektropop. Ligesom Børns, der også er beskrevet på denne liste, har britiske Holly Lapsley Fletcher spicet sit kunstnernavn op med et lille lån fra det skandinaviske alfabet. Låpsley har udgivet to ep'er, "Monday" og "Understudy", hvor sidstnævnte udkom i januar i år. Låpsley arbejder meget med synkoper, som for eksempel på det fængslende nummer herunder.

Júníus Meyvant (billedet)

Det er som om, at folk-musik på en eller anden vis får en usædvanlig varme og dybde i hænderne på en islænding. Den islandske sanger Unnar Gísli Sigurmundsson udgiver musik under kunstnernavnet Júnís Meyvant og slog sidste år igennem lydmuren med nummeret "Color Decay". I skrivende stund arbejder han på et kommende debutalbum, og at dømme efter singlen "Hailslide" er der god grund til at skrue op for forventningerne. Nummeret får luft under vingerne med et velkomponeret blæser- og strygerarrangement og en særegen folk-vokal, der vil passe perfekt til efterårskuldens indendørshygge.

Nao

Nao er en britisk sangerinde, der laver elektronisk soul. Musikken er i stil med Camille Jones og Ida Corr, mens hendes stemme henleder tankerne til r'n'b og Macy Gray. Naos vokal spænder over et imponerende bredt toneregister, som hun på mesterlig vis boltrer sig i, eksempelvis på singlen "Adore You". Nao debuterede i 2014 med ep'en "So Good" og udgav tidligere i år ep'en "February 15". Som tidligere konservatoriestuderende inden for jazz er der altså tale om en kunstner, der har musikalske færdigheder som en solid baggrund for sin nu mere elektroniske tilgang til musikken. 

Slaves

Hvis man har hang til velkonstrueret punk med en distinktiv vokal og syngende skarpe guitar-riffs, så er britiske Slaves værd at håbe på til Roskildes 2016-program. Slaves er en punkduo bestående af Laurie Vincent (guitar, bas og vokal) og Isaac Holman (trommer, vokal). De udgav deres debutalbum "Are You Satisfied?" i maj måned, men har været på banen siden 2012, hvor de udgav deres første ep. Deres musik er blevet beskrevet som klassisk britisk punk med hårde, blues-agtige riffs.

Young Thug

Young Thug er et af hiphoppens store fremtidshåb, og han er da heller ikke anonym længere. Jeffrey Lamar Williams, som han er døbt, er opvokset i Atlanta, en by der har spyttet mange succesfulde rap-acts ud gennem tiden, eksempelvis Outkast og Jermaine Dupri. Efter at have udgivet flere mixtapes, fik han i 2012 en pladekontrakt. Han har siden da udgivet flere mixtapes, blandt andet "1017 Thug", der gav ham et gennembrud med de to hits "Picacho" og "Stoner". I april udgav Young Thug sit første solo-mixtape i to år med titlen "Barter 6", som en forløber til det længe ventede debutalbum "Hy!£UN35", der udkom 28. august. Et album, hvorfra singlen "Check" har over 41 millioner visninger på YouTube.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA