P3 Guld: Og vinderne er…

P3 Guld: Og vinderne er…

Se flere billeder fra showet her

Årets P3 Guld-priser er netop blevet uddelt for 14. gang ved et stort anlagt, DR3- og P3-transmitteret show i DR Koncerthuset. Den store pris, P3 Prisen, på 100.000 kroner gik til rap/r&b-duoen med det efterhånden noget misvisende navn Ukendt Kunstner alias rapperen Hans Philip og produceren Jens Ole Wowk McCoy. Prisen, der i år også blev ledsaget af en guldklump-statuette, fik de overrakt af sidste års modtager, MØ. De eneste andre nominerede til prisen var elektrorockerne The Minds of 99, der netop i dag har udgivet deres album, "Liber".

I motiveringen for at give Ukendt Kunstner P3 Prisen hed det, at de "med kirurgisk præcision skærer et billede af livet som ungt menneske anno 2015". "Vi er med til både de sene nattefester, tømmermændene, forholdet, der ikke lykkedes og håbet om en dag at ramme milliarden. Ukendt Kunstners debutalbum er noget nær et generationsportræt, som både er troværdigt og almengyldigt – selv hvis man ikke lige er 23 år længere. Frontmanden har udviklet sig til en af landets bedste med en sjælden set fysik, rytmik og evne til at eje scenen," lød det blandt andet i begrundelsen.

Det er andet år i træk, at Ukendt Kunstner kan gå fra DR Koncerthuset med en pris. Sidste år modtog de prisen som "P3 Talentet", der bliver givet til "dem, der meget vel kan give os næste års kæmpehit eller viser tegn på at have taget de første skridt i en lang og spændende karriere." Siden da har Ukendt Kunstner udgivet deres andet album "Forbandede Ungdom" med blandt andet hits som "Alting/Ingenting" og "Stein Bagger" og senest singlen "Hellar".

P3 Talentet i år blev r&b-sangeren Karl William, der vandt foran Kwamie Liv og Patrick Dorgan. Den 20-årige sanger og sangskriver debuterede i 2013 med singlen "Kostumeramt", fulgte den op i 2014 med ep'en "Døende" og udgav i år fuldlængdealbummet "Placebo".

"Det er sjældent, dansk musik får en helt ny stemme og stemning. Men vi tror på, at noget stort og unikt er på vej med årets modtager af 'P3 Talentet'. Ordene er personlige, men aldrig private. En troværdig stemningsrapport fra et ungt sind, som prøver at finde sig selv i en verden fuldt med kaos, ensomhed og usikkerhed. Det kræver mod og vision at debutere med en plade, der så konsekvent tager livtag med store og svære følelser, men talentet kan bære det. Vi glæder os til at følge fortsættelsen fra Karl William," hed det i motiveringen.

Årets P3-lytterhit er afgjort af lytterne, der har kunnet være med til at afgøre det hele på sms lige til det sidste.

Undervejs er nogle af de nominerede blevet siet fra, og til sidst var finalisterne Bikstok med "80'eren", Gilli feat. Mellemfingamuzik med "C'est La Vie", Major Lazer featuring MØ med "Lean On" og Suspekt featuring Lukas Graham med "Søndagsbarn". Her blev det Suspekt featuring Lukas Graham, der sejrede.

Comeback til X Factor-Martin

P3 Guld 2015 bød også på masser af livemusik med danske navne som Julias Moon og Scarlet Pleasure – i et mashup – Gilli, Liss, Thøger Dixgaard featuring Thomas Helmig, The Minds of 99, Xtra Naan med Mikael Simpson, P3-prisvindende Ukendt Kunstner samt en overraskelse, det nye navn Saveus, som "alle seere over otte år" nok vil huske som Martin Hedegaard, der vandt X Factor i 2008. Hedegaards optræden fik ligefrem stående applaus. Hans nye single "Levitate Me" er netop udkommet.

I år var det Anders Stegger, Signe Vadgaard og Sara Bro fra "Go'Morgen P3", der var værter for prisshowet.

P3 Guld har været uddelt siden 2001, og undervejs er der for eksempel blevet givet priser til MØ, Mew, Nephew, Marie Key, Tina Dickow, Quadron, Dúné, Fallulah, Mikael Simpson og mange flere.

"P3 Guld er efterhånden en veletableret musikbegivenhed, og der er rigtig god grund til én gang om året at stoppe op og se, hvordan årets danske musikhøst har været, og prøve at give et uafhængigt bud på, hvad der kan blive morgendagens store stjerner," siger redaktionschef Christian Ottenheim fra P3, der fortsætter:

"Men det er lige så vigtigt, at P3 i det daglige giver dansk musikliv og dansk musik masser af opmærksomhed og ikke kun spiller, hvad der ligger øverst på hitlisterne. Det gør vi med glæde, for den danske musikscene lige nu er tætpakket med lovende og dygtige navne, og hvis man ser på, hvad P3 har spillet mest det seneste år, er flertallet af numrene i top 40 da også danske – og mange af dem debutanter," siger redaktionschef Christian Ottenheim fra P3.

Årets P3 Guld-show kan ses igen på DR3 på søndag den 18. oktober klokken 14.45 og de næste 30 dage på dr.dk/tv.

Læs en længere reportage fra showet og se masser af billeder på GAFFA.dk lørdag morgen

Se flere billeder fra showet her

Årets prismodtagere ved P3 Guld 2015
P3 Prisen: Ukendt Kunstner
P3 Talentet: Karl William
P3 Lytterhittet: Suspekt featuring Lukas Graham: "Søndagsbarn"

De har fået den store pris ved P3 Guld gennem årene
Oktober 2015: Ukendt Kunstner
April 2014: MØ
Marts 2013: Marie Key
April 2012: When Saints Go Machine
Januar 2011: Fallulah
Januar 2010: I Got You On Tape
Januar 2009: Veto
Januar 2008: Dúné November
2006: Mikael Simpson
Januar 2006: Tina Dickow
Januar 2005: Peter Sommer
December 2003: Baby Woodrose
December 2002: Swan Lee
December 2001: Saybia

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA