x

Her er de bedste sange at vågne til

Her er de bedste sange at vågne til

Spotify har i samarbejde med musikpsykologen David M. Greenberg lavet en playliste med de sange, der er bedst at vågne til om morgenen. På listen finder man blandt andet Coldplay, Macklemore & Ryan Lewis og Bill Withers. 

Listen er sammensat videnskabeligt ud fra sangenes evne til at få op og i gang med dagen. Sangene følger alle tre kriterier, der er opsat af Greenberg, der er professor ved Camfridge University ved London og City University i New York. De tre kriterier er:

  • Musik, der gradvist opbygges: Hvis en sang starter for vildt, gør den det ikke nemmere at komme ud af sengen – det er simpelthen for meget for tidligt. Hvorimod sange, der begynder blidere (selv hvis det kun er de første sekunder) og derefter bliver bygget op, hjælper folk med at vågne gradvist.
  • Positive tekster: Når først man er oppe ved overfladen, har man brug for at blive motiveret til at komme i gang med dagen. Glade tekster kan få morgensurheden til at fordampe og give en feel good-fornemmelse.
  • Tydelig rytme: Det handler ikke kun om teksterne, men også om musikkens lydlige elementer. Sange, der fremhæver det andet og fjerde taktslag – normalt med bas og trommer – og har cirka 100-130 taktslag per minut, sætter gang i kroppen og forbedrer humøret.

"Det er hårdt at vågne op. Det kan virkelig føles som en kamp, og nogle gange som en krig at gå fra at være træt til at være vågen og motiveret. Videnskaben viser, at musik påvirker os på mange forskellige måder, også følelsesmæssigt, psykologisk og i hjernen. Den rigtige musik – som for eksempel "Viva La Vida" af Coldplay – med en positiv energi og stærk fremdrift kan hjælpe folk med at vågne op, få ny energi og klare resten af dagen," siger David M. Greenberg. 

Se playlisten herunder. Du kan lytte til playlisten her.

Coldplay - Viva La Vida
St. Lucia - Elevate
Macklemore & Ryan Lewis - Downtown
Bill Withers - Lovely Day
Avicii - Wake Me Up
Pentatonix - Can't Sleep Love
Demi Lovato - Confident
Arcade Fire - Wake Up
Hailee Steinfeld - Love Myself
Sam Smith - Money On My Mind
Esperanza Spalding - I Can't Help It
John Newman - Come and Get It
Felix Jaehn - Ain't Nobody (Loves Me Better)
Mark Ronson - Feel Right
Clean Bandit - Rather Be
Katrina & The Waves - Walking on Sunshine
Imagine Dragons - On Top of the World
MisterWives - Reflections
Carly Rae Jepsen - Warm Blood
iLoveMemphis - Hit The Quan


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA