x

Tiåret for Jeff Buckleys død markeres over hele verden

Tiåret for Jeff Buckleys død markeres over hele verden

I dag er det ti år siden, verden mistede en af sine allermest lovende unge sangere og sangskrivere, Jeff Buckley, der druknede i Wolf River, en biflod til Mississippi-floden. Buckley, der var en erfaren svømmer, fik om aftenen lyst til en svømmetur og hoppede i floden med alt tøjet på, ifølge et øjenvidne, roadien Keith Foti, syngende med på Led Zeppelins ”Whole Lotta Love”, der samtidig blev afspillet på en ghettoblaster på landjorden. Af uvisse årsager forsvandt Buckley i bølgerne, og hans lig blev først fundet en uge senere. Buckley blev 30 år.

Jeff Buckleys indflydelse på musikscenen har været enorm, og kunstnere som Radioheads Thom Yorke, Coldplays Chris Martin og Kashmirs Kasper Eistrup og mange, mange flere har ladet sig inspirere dybt af Buckleys intense vokal og melankolske sange. Også selvom han kun nåede at udgive ét album i sin levetid, ”Grace” fra 1994. Til gengæld er det så væltet med udgivelser fra ham efter hans død.

Dødsdagen bliver ikke overraskende markeret med hyldestkoncerter over hele verden. I aften er der således tribute-koncerter i Hollywood, London, Athens (Georgia), Covington (Louisiana) og Reykjavik og en særlig Buckley-video-mindeevent i Skopje i Makedonien. De fleste steder er det lokale og ikke særlig kendte kunstnere, der optræder.

Ikke overraskende kommer der også endnu en cd fra ham i forbindelse med jubilæet, nemlig opsamlingen ”So Real: Songs From Jeff Buckley”. Pladen udkom i sidste uge og er ifølge pladeselskabet Sony BMG ”en introduktion og start til folk, der ikke kender Jeff Buckley og hans musik, folk, der kender navnet, men ikke musikken og til folk, der kender navnet og hans musik, men ikke ejer en af hans plader.

Tracklisten til ”So Real: Songs From Jeff Buckley” er som følger:
01. Last Goodbye
02. Lover You Should Have Come Over
03. Forget Her
04. Eternal Life (Road Version)
05. Dream Brother (Alternate Take)
06. The Sky Is A Landfill
07. Everybody Here Wants You
08. So Real (ikke tidligere udsendt i handel– non-album akustisk version live i Japan)
09. Mojo Pin
10. Vancouver
11. Je N'en Connais Pas La Fin
12. Grace
13. Hallelujah
14. I Know It's Over (live) Smiths-covernummer, ikke tidligere udgivet

Jeff Buckleys hjemmeside

Læs mere om Jeff Buckley på GAFFA Pedia


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA