x

Björk fylder 50 – her er hendes ni flotteste videoer

Björk fylder 50 – her er hendes ni flotteste videoer

I dag fylder den islandske sangerinde og sangskriver Björk Guðmundsdóttir, bedre kendt som Björk, 50 år.

Björk har været en af de mest ikoniske og nyskabende figurer på musikscenen de sidste tre årtier og er i besiddelse af en af populærmusikkens mest unikke og genkendelige stemmer. Hun udgav sit første album, det islandsksprogede "Björk" i 1977, bare 12 år gammel. Hun markerede sig siden stærkt på den globale indie-scene som sanger i det alternative rockband The Sugarcubes, der udsendte tre studiealbum i perioden 1988-1992. I 1993 kom det engelsksprogede solo-debutalbum "Debut", der blev en stor global succes, og siden har Björk været en verdensstjerne.

I anledning af Björks runde dag har vi udvalgt hendes allerflotteste videoer. For overskuelighedens skyld har vi begrænset det til én video per album og kun fra solokarrieren – vi kunne have bragt mange flere.

Human Behaviour (1993)

Björk er ude i den vilde natur i Michel Gondrys charmerende video til hendes internationale solo-debutsingle, "Human Behaviour" fra albummet "Debut". Hun bliver blandt andet kørt over af en bjørn, der i det hele taget opfører sig ret pågående.

I Miss You (1995)

Björk giver den som tegneseriefigur i John Kricfalusis underholdende video til sangen fra Björks andet album, "Post".

All is Full of Love (1997)

Björk optræder her som hele to robotter i Chris Cunninghams animerede, fantasifulde og lovpriste video til nummeret fra albummet "Homogenic" – dog i en version med beats modsat den, man kan finde på albummet. Det er originaludgaven, vi hører her – albumversionen er et remix. 

I've Seen it All (2000)

Ikke en musikvideo, men et klip fra Lars von Triers Guldpalme-vindende musicalfilm "Dancer in the Dark", hvor Björk spiller hovedrollen som Selma, der forsøger at skaffe penge til sin søns øjenoperation og bliver anklaget for mord. På lydsiden er det Radioheads Thom Yorke, der synger duet med Björk, mens vi i filmen ser hende synge med skuespilleren Peter Stormare.

Pagan Poetry (2001)

Björk vækker opsigt med afklædte bryster og nærbilleder af piercing i Nick Knights video til denne meget smukke sang fra albummet "Vespertine".

Triumph of a Heart (2004)

Björk forlader sin kæreste, en kat (!) og går i byen og slår sig løs i Spike Jonzes morsomme video til "Triumph of a Heart" fra albummet "Medulla", der næsten udelukkende er indspillet med vokaler.

Wanderlust (2007)

Björk kan lide at udforske det ukendte, og det kommer fuldt til udtryk i Encyclopedia Picturas flotte, animerede video til sangen fra albummet "Volta". Videoen findes også i en 3-D-version, der blandt andet har været udstillet på museet Aros i Aarhus.

Mutual Core (2011)

Björk kæmper i kviksand, mens farvestrålende, kyssende mineraler vælter op af samme sand i Andrew Thomas Huangs video til sangen fra det natur-fokuserede album "Biophilia".

Black Lake (2015)

Videoen til den 10 minutter lange sang fra skilsmissealbummet "Vulnicura" er ligesom "Mutual Core" instrueret af Andrew Thomas Huang. Videoen tematiserer smerte, sammenbrud og genfødsel og viser Björk i den vilde islandske natur med klipper, huler og lava.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA