x

Schweiziske Eluveitie blander folkemusik og dødsmetal live i Danmark

Schweiziske Eluveitie blander folkemusik og dødsmetal live i Danmark

Schweizerbandet Eluveitie blander keltisk folkemusik og dødsmetal med instrumenter som guitar, bas, trommer, violiner, fløjter, blikfløjter, sækkepiber og drejelirer. Gruppen gæster VoxHall i Aarhus den 24. november og Pumpehuset i København 25. november. Vi har fanget forsangeren Chrigel Glanzmann til et kort interview.

Hvordan er det gået i øveren?

– Det er længe siden, at vi har været der for at være ærlig, da vi næsten konstant er på turné. Men jeg er sikker på, at den stadigvæk ser fin og hyggelig ud.

Hvad kan vi forvente af koncerterne i Aarhus og København?

– Vi ser meget frem til koncerterne, da det er længe siden, at vi har spillet i Danmark. Vi vil spille et langt sæt, som kommer igennem hele vores diskografi. Siden showsne er en del af vores "Origins"-verdensturné, vil vi også præsentere nogle nye numre. Så jeg er sikker på, at vi vil have nogle rigtigt fede fester med vores fans.

Hvad gør I, lige inden I går på scenen?

– Det er ret individuelt hos os og afhænger også af, hvilket instrument den enkelte spiller. Vi varmer nok hver især op omkring en halv time før koncertens start. Lige inden vi går på scenen, giver vi alle hinanden et fist-bump, nogle gange tager vi også en shot af en rigtig god whisky alle sammen.

Hvad star på jeres forplejningsliste?

– Hvis jeg bare vidste det! Nah, jeg synes vores forplejningsrider er ret moderat. Vi skal jo spille en fed koncert der, hvor vi er og ikke forkæle os med catering-ting og sager. Et par af os har allergier, så det skal der selvfølgelig tages højde for. Derudover er der bestemt ikke noget sindssygt på listen. Egentlig kun sunde ting. For os tæller kvalitet og ikke kvantitet. Det samme gælder alkohol: Vi spørger om to flasker rødvin, en flaske whiskey, en flaske champagne og en flaske gin eller vodka. Så det er rent faktisk ikke særlig meget, når du har in mente, at vi er omkring 15 mennesker inklusive vores crew.

Hvad lytter I til i turbussen?

– Vores busser er ofte rolige, hvis ikke helt stille, da hver især lytter til sin egen musik vis høretelefoner. Når vi spiller musik i bussen, kan det være hvad som helst. Sidste gang lyttede vi for eksempel til det nyeste Marilyn Manson album, da vi havde en endeløs diskussion om vokalmikset på albummet. Derudover lytter vi til 80'er-hits, lidt country/blues, metal og hvad som helst.

Hvad forbinder du med Danmark?

– Dejligt land, dejlige landskaber og en rigtig dejlig privat ferie, som jeg havde sammen med min kone for et par år siden.

Kan vi forvente flere Eluveitie-koncerter i Danmark?

– Så snart som muligt, håber jeg!

Er det at være på tur og spille live en dag på kontoret for dig, eller hvad er det for dig?

– Jeg har i mange år – heldigvis for mange år siden – arbejdet på et kontor, og jeg kan ærligt sige: "Nej, det er det ikke.", men det er alligevel en arbejdsdag. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke sætter pris på vores arbejde eller ikke nyder at være på scenen, Det er nok det modsatte. Det betyder mere, at vi er vant til at spiller live, vi er et rutineret team, er ikke nervøse eller noget. Men vi elsker at spille live. At spille musik er vores liv og lidenskab. Vi har spillet omkring 150 koncerter på vores "Origins"-turné indtil videre, og jeg kan ærligt sige på hele bandets vegne, at vi har nydt hver eneste af dem.

Hvilke musikere er efter din mening de fem bedste i verden?

– Det er svært at sige: Blandt trommeslagerne vil jeg gerne nævne Kai Hahto og Nicke Andersson. De har en dirty spillestil. Blandt guitaristerne Ivo Henzi og Tommy Vetterli. Som bassist John Myung og ved sangerne bliver det rigtig svært: Nogle af dem er godt nok dygtige! En all time top? Jeg ved det ikke. Måske Agnete M. Kirkevaag (fra Madder Mortem, norsk progressivt metalband), Sia eller Beyoncé Knowles. Men der er mange flere, som er enestående sangere hver på deres individuelle måde. Det er svært at sige.

Hvad fik dig til at begynde med at spille musik?

– Jeg tror, at det ligger i mine gener. Jeg besluttede mig ret tidligt for, at jeg ville lave noget med musik. Musik rørte mig altid og rører mig stadigvæk. Det var nok det udløsende momentum.

Dine fem yndlingsbands?

– Helt sikkert Entombed og The Bothy Band, derudover Emperor, Anathema, Lunasa, Boys Of The Lough, Belenos, Candlemass og så videre.

Dine fem yndlingsnumre?

"Chaos Breed" (Entombed), "Farewell To Eire" (The Bothy Band), "Ye Entrancemperium" (Emperor), "The Leitrim Fancy" (The Bothy Band), "Morfondu" (Belenos)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA