x

Musikjournalistikkens grand old man Jan Sneum fylder 70

Musikjournalistikkens grand old man Jan Sneum fylder 70

I dag fylder den danske musikjournalist Jan Sneum 70 år.

Jan Sneum er især kendt fra Danmarks Radio, hvor han var tilknyttet fra midt-60'erne til 2014 og blandt andet huskes for sin karakteristiske bløde stemme. I mange år var han leder af P3 Live-redaktionen, der stod for koncertoptagelser og -transmissioner i ind- og udland. Fra 2011 til slutningen af 2014 var han vært på P6 Beat-programmet "Sneums Garage" med fokus på alternativ musik, men forlod herefter Danmarks Radio, da programmet blev lukket.

I dag har Sneum programmet "Sneums Palads" på internetradioen The Lake, hvor han, med radioens egne ord "må gøre, lige hvad der passer ham" og "får besøg af forskellige kunstnere, der vækker hans evige, musikalske nysgerrighed." 

Jan Sneum er uddannet lærer på seminaret i København og har undervist i billedmedier og fotografi på Danmarks Lærerhøjskole. Han har også arbejdet som musikfotograf og har skrevet til de nu hedengangne tidsskrifter Wheel, Superlove, Rok og MM.

Jan Sneum har desuden været redaktør på en række rockleksika, blandt andet Politikens Rockleksikon, hvis seneste udgave er fra 2004.

I 1993 spillede Sneum rollen som sig selv i Søren Faulis kultfilm "De Skrigende Halse".

Jan Sneum modtog i april 2015 Æresprisen ved Carl Prisen, uddelt af Dansk Musikforlæggerforening. Æresprisen fik Jan Sneum for sin evne til at formidle rytmisk musik igennem en menneskealder i DR, og med prisen fulgte et legat på 30.000 kroner.

Det beløb fik han dog ikke selv glæde af, for det er en betingelse for at modtage prisen, at vinderen skal sende pengene videre til et særligt musikalsk talent efter eget valg, og Jan Sneum pegede på den unge musiker Tone.

Carsten Holm: Han er mega-nysgerrig

Vi har spurgt Jan Sneums tidligere P6 Beat-kollega Carsten Holm om, hvad der i særlig grad kendetegner Jan Sneum som musikjournalist:

– Jeg har rejst meget rundt med ham på europæiske festivaler, og han går altid efter at se bands, der i programmerne er karakteriseret som "other", altså hverken pop, rock, elektronika, alternativ rock eller lignende. Han vil gerne overraskes og se noget, der har et ekstra tvist. Det kan være en lettisk sangerinde med en særlig dialekt fra det sydlige Letland eller noget i den stil. Han er mega-nysgerrig, og derfor hører han al mulig musik, før andre hører om det. Og når han interviewer, er han interesseret i både musikken og i menneskene bag den og de historier, de har.

– Der står også respekt om hans Rockleksikon. Jeg var engang på et hotel i Sverige, hvor jeg faldt i snak med nogle svenske musikjournalister, og da jeg fortalte dem, at Jan Sneum boede på det samme hotel, og jeg lige havde talt med ham, blev de dybt imponerede. Det Rockleksikon var deres bibel.

Hør Jan Sneums seneste program for The Lake:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA