x

Guide: Her er Beyoncés fem flotteste videoer

Guide: Her er Beyoncés fem flotteste videoer

Beyoncé annoncerede i nat, at hun tager på verdensturné og kommer til Danmark for at give koncert den 24. juli i Parken. I denne anledning har vi på GAFFA fundet vores top fem over de bedste Beyoncé-musikvideoer frem. Med en kvinde, der har været musikalsk aktiv i mere end 20 år var det en svær opgave, men her er vores bud på Beyoncés fem bedste videoer igennem tiden.

"Crazy In Love" (2003):

Nummeret er fra Beyonces første soloalbum, som udkom i 2003, hvor Beyoncés, på dette tidspunkt, kommende mand Jay Z medvirker. "Crazy in Love" er med til at grundlægge Beyoncés stil for fremtiden. Videoen lægger ud med, at Beyonce sensuelt kommer gående imod kameraet med svingende hofter og vind i håret i ægte Beyoncé-stil. Iklædt mavekort satin-jakke et par baggy bukser og en cap fortsætter Beyoncé i en bootylicious dans, som den dag i dag stadig er ikonisk. Og nå ja, så er der masser af vand i musikvideoen. Ingen 2003-musikvideo, uden at en sangerinde ruller sig i en masse vand. Andet ville ikke være rigtigt.

 "Single Ladies (Put a Ring on It" (2008):

En top 5 over bedste Beyoncé-videoer ville ikke være fuldendt uden "Single Ladies (Put a Ring on It)". Sangen med den dertilhørende dans er blevet stilskabende på dansegulve verden over, og et bryllup i dag er ikke fuldendt, uden at "Single Ladies (Put a Ring on It)" bliver spillet. Desuden er dansen blevet så ikonisk, at videoen er blevet parodieret flere gange blandt andet af tv-værten Jimmy Fallon sammen med Justin Timberlake.

"Why Don't You Love Me" (2010):

Singlen "Why Don't You Love Me" er ikke en af Beyoncés mest kendte singler, med dog er musikvideoen en af de bedste, hun har lavet ifølge GAFFA. Det var slet ikke meningen, at nummeret skulle udgives som en single. Beyoncé havde nemlig på dette tidspunkt besluttet sig for at tage en pause fra musikken og i stedet fokusere på livet som Jay-Z's hustru. Det er muligvis herfra, Beyoncé fik inspirationen til denne over-the-top video af en hjemmegående husmor fra 1960erne, BB Homemaker.

Iført sexede 60'er-inspirede bodystockings og med mascara, der løber ned over kinderne smigrer Beyoncé sig igennem videoen. Den bedste scene i denne video er dog, når Beyoncé tørrer alle sine Grammy-trofæer af og hermed beviser sin selvstændighed som den uafhængige kvinde, hun er.

"Run The World (Girls)" (2011):

Konceptet girl-power nåede et helt nyt niveau med udgivelsen af "Run the World (Girls)". I videoen portrætterer Beyoncé sig som stærk fortaler for kvinders rettigheder og belyser samtidig, hvor svært det er for kvinder i dag at leve op til de roller, kvinder forventes at leve op til: mor, forretningskvinde, husmor, sexet, klog, perfekt et cetera.

I videoen har Beyoncé allieret sig med en hær af kvinder for at gå i krig mod netop disse forventninger. Afslutningen på videoen, hvor Beyoncé river et skilt af en mands bryst, fuldender hele videoens budskab. Fun fact: Dansen, der bliver danset i videoen er inspireret af et par afrikanske drenge, som Beyoncé tilfældigvis faldt over på YouTube. Beyoncé fik drengene, som ikke engang vidste, hvem Beyoncé var, fløjet til USA, så de kunne lære hende deres dans. Hvem sagde power woman?

"Formation" (2016):

Den sidste video, der skal nævnes på denne liste, er Beyoncés nyeste single "Formation" som udkom i lørdags. En stilistisk flot video, hvor Beyoncé ikke fokuserer på sin kvindelighed i samme grad som før, men i stedet på sin kulturelle arv, som den sydstatskvinde, hun er. For at understrege sin kulturelle stolthed har Beyoncé også taget sin datter, Blue Ivy Carter, med i videoen.

Videoen har også en politisk undertone. Blandt andet med billedet af Beyonceé på en synkende politibil i sydstatsbyen New Orleans, som var en af de byer, der var hårdest ramt under orkanen Katrina i 2005. New Orleans ligger nummer syv på listen over amerikanske byer med den største afroamerikanske befolkning. Under Katrina modtog de efterladte i byen ingen nødhjælp i mange dage. Et faktum, der er blevet stærkt kritiseret blandt andet i Spike Lees dokumentar "When the Levees Broke". "Formation" er altså en stærk video om kulturel arv og amerikanske borgerrettigheder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA