x

NorthSide-talsmand: – Vi kan ikke tvinge kvindelige musikere til at tage på tour

NorthSide-talsmand: – Vi kan ikke tvinge kvindelige musikere til at tage på tour

De sidste navne til NorthSide 2016 er netop offentliggjort. (Se de sidste nye navne her) I den anledning har GAFFA valgt at zoome ind på den seks år gamle musikfestival, som i år finder sted den 17.-19. juni 2016. Her vil 35. 000 festivaldeltagere i løbet af tre dage indtage Ådalen i Århus.

GAFFA har interviewet talsmand for festivalen John Fogde om NorthSide 2016. Festivallen huser navne som blandt andet Beck, Beach House, The Chemical Brothers, Deftones, Duran Duran, Jamie xx og Iggy Pop. Men hvordan kan det være, at NorthSide deler kunstnere som Lukas Graham med Tinderbox, og hvorfor er mængden af kvindelige kunstnere minimeret?

GAFFA har stillet 16 spørgsmål til John Fogde om musikprogrammet, bæredygtighed og festivalkonkurrenter.

Hvordan går det med at arrangere festivalen?

– Det går super. Indtil videre har vi 37 navne, og i dag har vi de sidste navne klar. De sidste navne, der kommer på plakaten vil være af den mindre kendte kategori. Vi regner med at ramme de 39 navne. Men det er altid rart at have nogle huller. Vi er meget tidligt ude med programmet. Normalt plejer programmet først at være færdigt en måned senere end i år.

Hvordan kan det være, at I er så tidligt ude i år?

– Det er lykkedes os at være foran på en del af navnene i år, fordi forhandlingerne i forbindelse med at anskaffe artister er gået hurtigere. Når programmet lukker omkring den 1. marts er det en luksus at have en måned eller to til at putte nye og spændende ting på programmet. Hvis der sker et gennembrud, og en musiker ligger nummer ét i hele Europa, så kan man bruge tiden på at jagte den person til festivallen.

Hvad er dine forventninger til NorthSide 2016?

– Det program, vi præsenterer nu er det mest rockorienterede program vi nogensinde har haft. Samtidig synes jeg, at der er en god bredde i musikken. Der er meget elektronisk musik af forskellige typer, som vi ikke har haft så meget tidligere.

– Ved Northside 2016 har vi haft et fokus på at få nogle bands, som leverer en fest. Her har vi fået nogle navne, som er lidt mere udadvendt, lidt mere up-tempo og lidt mere festorienteret. Sidste år var det lidt mere stille koncerter med singer-songwriter-typer. De vil også komme år. Men det er hele tiden en balancegang. Hvis der bliver en overvægt af ting, som er for stille, så bliver det nogle lange dage.

Nu siger du, at I har lavet et meget rockorienteret musikprogram. Hvorvidt vil du så betegne jer selv som en rockfestival?

– Vi er ikke en rockfestival. Vi er en musikbegivenhed, hvor vi forbeholder os retten til at putte de navne på plakaten, som vi synes passer ind. Hvis vi kan finde de rigtige hiphop-navne, popnavne, elektroniske eller punkede navne, så putter vi dem ind i en balance, som vi synes passer til den type festival, vi gerne vil være musikalsk.

– Det er svært at sige, om vi er det ene eller det andet. Vi har fået at vide, at vi både er indie-festival og en hipsterfestival. Men så går vi ud og sætter et kæmpestort popnavn på, hvor vi har en crossover-effekt. Hvis du har et hiphopnavn, der også henvender sig til et rockpublikum, så passer det fint.

Hvad er det største scoop musikfronten ved NorthSide2016?

– Jamie XX er et af de hotteste nyeste elektroniske navne for tiden. Det er fedt at få ham på scenen. Så har vi Chemical Brothers, som ikke har spillet i Danmark i mange år. Det er ikke et nyt navn på nogen som helst måde. Men bandet har et bagkatalog af virkelig mange hits og er garant for et fantastisk show.

– Personligt synes jeg, at det er fedt at kunne sætte Duran Duran på programmet. Et band, som måske er det største popband siden Beatles med over 100 millioner solgte plader og et hav af hits. Det er fedt at få dem nu, hvor de har et album ude.

– I år har vi ikke én kunstner, hvor vi siger, at det er den kunstner, som vi har kæmpet for i ti år. De navne, der står med store bogstaver er et scoop på hver sin måde.

Nu har I sat kunstneren Beck på programmet som et stort navn. Men hvor stort et scoop er han egentlig, når han også har spillet på Smukfest ved Skanderborg sidste år?

– For os er det et kæmpestort scoop, fordi der ikke er ret mange af vores gæster, der tager på Smukfest. Vi har hvert vores publikum. Hvis du spørger folk, der gæster NorthSide, hvornår de sidst har set Beck, så er der rigtig mange, der siger, at de aldrig har set Beck, fordi det er meget lang tid siden, at han sidst har spillet i Danmark, hvis du ser bort fra Skanderborg. Ved koncerten i Tivoli i København var der kun plads til 1000 mennesker, så det var begrænset hvor mange, der havde mulighed for at komme ind at se det. Så for os er det et scoop. Det er Becks eneste job i Skandinavien denne sommer, så der ligger et internationalt perspektiv i det, da vil være folk fra Norge og Sverige, som kommer hertil for at se ham.

I har 37 navne stående på plakaten. Heraf er der kun to med kvindelige frontfigurer, Beach House og Velvet Volume, og ingen kvindelige solister overhovedet. Hvor er de kvindelige kunstnere blevet af?

– Der er kun de kvinder, som er på tour. Vi kan ikke tvinge kvindelige musikere til at tage på tour, ligesom vi ikke kan tvinge de mandlige musikere til at tage på tour. Vi har været i forhandling med en masse kvindelige musikere, som enten ikke har kunnet få det til at passe ind i kalenderen eller har valgt at spille på andre danske festivaler i stedet for os.

– Vi har i de sidste tre år haft et markant højere antal af kvindelige musikere i forhold til i år. Det er tilfældigt, at vi ligger der, hvor vi ligger. Vi kunne selvfølgelig godt have sagt, at vi skal have nogle kvinder på og så have puttet nogle ind. Men i bund og grund vil vi gerne have musikere, som vi synes passer ind i programmet. Det, vi kigger på, er hvad vores publikum gerne vil have, hvad der sælger billetter, og hvad der passer ind i musikprogrammet den pågældende dag.

– Det lyder som en kliché, men her er køn altså underordnet. Nogle af de bands vi har på, har kvindelige musikere med i bandet. Men det har vi altså ikke kigget på, da vi bookede dem. Da vi bookede Bloc Party for nogle år siden, var det fire mænd. Nu er der en kvinde med i bandet. Det har ikke været udslagsgivende på nogen som helst måde. Det er bare et band, som vi synes er fede.

Hvilke tanker gør I jer, når I booker musik?

– Vi kigger på, hvilke navne som gæsterne ønsker sig. Vi har et modul, hvor folk kan sige, at de eksempelvis godt kunne tænke sig at se Beck. Det er en guideline for os. Derudover kigger vi på aktualitet, kvalitet, hvad vi tror vi kan sælge billetter, samt hvad der passer ind hos os.

– Her er man i dialog med agenter ude i verden, hvor man snakker med hundredevis af bands og bliver opdateret på, hvilke kunstnere der spiller i Skandinavien om sommeren og hvem, der aktuel med plader.

– Langt hen ad vejen går vi efter musik, som vi gerne selv vil se, fordi det er den type festival, som vi gerne vil lave. Vi skal ikke ud og sælge 100.000 billetter, så vi kan have råd til at lave et program, som vi synes er vildt fedt.

Du siger "den type festival." Hvordan vil du beskrive festivalen som helhed?

– Vi er en værdibåret organisation. Vi udspringer af et ønske fra ejernes side (den aarhusianske festivalarrangør Down the Drain og den tyske festivalarrangør FKP Scorpio, red.) om at lave en festival a la det, de har set i udlandet. En festival med fokus på kvalitet, bæredygtighed og en bestemt type musik her i Aarhus, hvor der aldrig har været en festival af den her type før. De folk, der bliver ansat, spreder de værdier, som ledelsen har ud til festivalen. Festivalens arbejde med økologi og bæredygtighed er en fundamental ønske fra dengang, festen startede.

Hvilke udenlandske festivaler er NorthSide er inspireret af?

– Øya i Oslo og Coachella i Californien er de helt store. Primavera Sound i Barcelona på musikfronten. Primavera Sound og Øya er begge bynære festivaler tæt på en storby.

– Vi er inspireret af indretningen på Coachella, der har fokus på installationer og farvestrålende ting. Det med at give folk nogle ting rundt om musikken har vi kunnet se gode eksempler på rundt omkring i verden.

Hvordan arbejder I med bæredygtighed i forhold til festivallen?

– Det er ikke en bæredygtig festival endnu.  Men vi har stor fokus på bæredygtighed. Der er en række tiltag i form af en omfattende pantordning, en omfattende affaldssorteringssystem, og samtidig har vi et bæredygtigt fokus, når vi køber ting.

– Det er en mentalitet, som er blevet implementeret i organisationen. I hver eneste ting vi laver, vil vi forsøge at tænke bæredygtighed ind. Vores mål er at blive en hundrede procent økologisk festival og en 100 procent affaldsfri festival. Der vil selvfølgelig altid blive genereret affald. Men når du sorterer affald, bliver det til en ressource.

Ud over de store projekter har vi hvert år nogle mindre projekter, som vi præsenterer i foråret. Her sætter vi fokus på udvalgte områder inden for bæredygtighed. Tidligere har vi haft samarbejde med Verdens Skov, hvor vi implementerede brugen af FSC-certificeret træ, som er et svanemærke inden for træ. Her er træet blevet fældet under ordentlige forhold i forhold til genplantning. Hvert år går vi et nyt trin op ad trappen for at blive en mere bæredygtig festival.

Beskriv jeres udvikling

– De første år fra 2010-2012 skulle vi lære at være festival. I år 2013 sagde vi, at vi er tre dage og tre scener. Det var vores første skridt imod vores rigtige form. I år 2014 introducerede vi P6 Beats Stage med et helt nyt område og en større scene. Der fandt vi den form, som vi kommer til at arbejde med de næste mange år.

– Vi vil gerne være omkring 35.000 mennesker, have tre scener og tre dage. Disse rammer han man forfinet med hensyn til indretning med mere. Der kommer hele tiden nye ting, man kan forfine.

Hvad er det for nogle mennesker, der typisk kommer på NorthSide?

– Vi har en god kerne af mennesker, som er et sted mellem 25 og 33 år. Størstedelen af dem er i gang med en uddannelse eller er færdig med en uddannelse. I runde tal kommer 50 procent fra Aarhus kommune. 25 procent kommer fra København og 25 procent kommer fra andre steder i landet.  

– Det er folk, som har stor interesse i musik, og som stiller høje krav til musikprogrammet. Det er folk, der kommer der for musikken. Vi har ikke et campingområde, hvor folk kan ligge hele dagen og fyre den af og råbe og skrige.

Hvis man ser bort fra musikken, hvad gør I ellers for at lokke folk til festivalen?

– Vi prøver at fortælle vores historie om vores festival. Plakaten synes vi taler for sig selv. Du kan se på navnene, og så kan du se, om det er noget for dig.   

– Vi synes, de ting vi laver ved siden af musikken er sindssygt vigtige. Der er mange mennesker, som sætter pris på det arbejde, vi laver med mad og synes, at det er sindssygt spændende. Derfor inviterer vi også journalister til festivalen, som kun skriver om mad og ikke anmelder en eneste koncert.

– Vi gør meget for at promovere vores forskellige samarbejdspartnere. Sidste år havde vi et rigtig godt samarbejde med Kirkens Korshær i forbindelse med et tæppeprojekt. Kirkens Korshær brugte genbrugsmaterialer fra deres genbrugsbutikker til at sy tæpper, som man kunne leje ude på pladsen. Pengene gik til Kirkens Korshær og deres arbejde med de hjemløse.

– Den slags projekter laver vi en hel del af og fortæller om dem for at markedsføre festivalen samt markedsfører rigtig gode initiativer i Aarhus. Alt dette skulle gerne give et indtryk af, at vi er mere end tre dage med musik.  

Hvad er det, NorthSide kan som festival, som andre festivaler ikke kan?

– Jeg ved ikke, om man kan sige det på den måde. Men vi prøver at lave nogle rammer, hvor folk bliver behandlet ordentligt. Hvor der er fokus på et højt serviceniveau. Så bygger vi nogle plateauer med nogle siddemiljøer og nogle spisemiljøer, hvor man kan side og have det hyggeligt.

– Derudover er der en masse aktiviteter. Dette er nødvendigt, for der vil også være folk, der bliver mættet på musik. Folk, der ikke er sindssygt musikinteresseret, men som er blevet slæbt med af nogle venner. Der skal også være plads til, at de kan have en hyggelig dag, selvom der er fire bands, som de ikke gider at se.

Ejerne af NorthSide ejer også Tinderbox i Odense, som startede sidste sommer. Hvorvidt oplever I konkurrence fra den fynske festival. Tidsmæssigt ligger de to festivaler lige op ad hinanden?

– Jeg tror ikke, at der er nogen konkurrence, fordi man bevidst har forsøgt at skabe to meget forskellige festivaler. En af styrkerne ved NorthSide er, at man er lokalt funderet. Stort set alle de uddannelsesinstitutioner, restauratører og barfolk, der er til stede, kommer fra Arhus-området. Samme vinkel har man taget i Odense, hvor man vil samarbejde med de lokale kræfter for at skabe en form for ejerskab om festivalen samt at booste den fede selvfølelse, som der kan være, når der sker noget fedt.

– Derudover har man også bevidst lavet to meget forskellige musikprogrammer. Man har lavet en større festival i Odense. Man vil have større navne og bredere navne der. I Odense har man desuden lagt et meget seriøst fokus på EDM-scenen, hvor man har bygget Magicbox scenen. EDM-scenen på Tinderbox henvender sig til et rockpublikum, et indiepublikum eller den type musik, som vi repræsenterer på NorthSide. Derfor er det to meget forskellige musikprofiler og meget forskellige festivaler, som derfor ikke er i konkurrence med hinanden.

Du siger, at Tinderbox og NorthSide er to meget forskellge festivaler. Men de to festivaler har nogle overlap af kunstnere, eksempelvis Lukas Graham. Hvordan kan det være?

– Når vi har to festivaler, har vi muligheder for at lave nogle fællesaftaler, som gør det lettere for os at få nogle kunstnere på. Lukas Graham er så stor lige nu, at alle folk kan lide ham, stort set.

– Lukas Graham har spillet ved os før med stor succes, da han var populær. Men slet ikke i den liga, han er i nu. Det er et stort dansk navn, som vi ved kommer til at samle mange mennesker. I sådan en situation kan man kigge uden for de konventionelle genrer. Det er samme princip med bandet Duran Duran. Det er et så stort popnavn, at alle folk kender dem og deres hits.

– Det samme gælder på Tinderbox, hvor du har rocknavne som Rammstein samt andre store rocknavne. Igen, alle kender Lukas Graham, og det kommer til at fungere sindssygt godt på begge festivaler, fordi han er så stor lige nu.

Line-up for NorthSide 2016: Alex Vargas, Av Av Av, Beach House, Beck, Bernhoft, Bloc Party, Blossoms, C Duncan, Caribou, Coasts, Damien Rice, Deftones, Den Sorte Skole, Digitalism, Duran Duran, Flume, Iggy Pop, Jake Bugg, Jamie Lawson, Jamie xx, Lukas Graham, Malk de Koijn, Marvelous Mosell, Phlake, Puscifer, Samm Henshaw, Scarlet Pleasure, Sigur Rós, The Chemical Brothers, The Minds of 99, Ukendt Kunstner, Unknown Mortal Orchestra, Velvet Volume, Wilco, Wolf Parade, Yeasayer og Yelawolf.

Billetter kan købes via GAFFA.dk/festivalguide

Er du GAFFA Plus Guld-medlem, kan du købe billet med 140 kroners rabat – læs mere her

Hør en playliste med navne, der optræder på NorthSide 2016:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA