x

Nikolaj Nørlund og forlaget Gladiator starter sangskriverskole

Nikolaj Nørlund og forlaget Gladiator starter sangskriverskole

Den album-akutelle sanger, sangskriver, musiker og producer Nikolaj Nørland starter en sangskriverskole i samarbejde med forlaget Gladiator med opstart tirsdag den 12. april. Under Nørlunds ledelse vil skolen fungere som en naturlig forlængelse af forlagets forfatterskoleaktiviteter.

Samarbejdet vil fokusere på at forbedre musikeres tilgang til sangtekster og dermed gøre op med til tider ensartede sprog, der findes i den danske musikbranche. Selv udtrykker Nørlund denne ensartethed på følgende måde:

"Vi mener også, at man alt for ofte negligerer teksten til fordel for alt muligt andet. Og at det indimellem resulterer i et dødt og stivnet sprog på den danske musikscene."

Sangskriverskolens opgave vil dermed være at udvide musikeres forståelse af, hvordan sangtekster kan fungere:

"Vi mener, at sangtekster, når de er vigtige og centrale for musikken, netop skal tages alvorligt. At teksterne skal behandles på samme måde, med samme opmærksomhed, som digte der trykkes i en bog. At vi ved kvalificeret faglig samtale, i fællesskab, kan skabe en forståelse for, hvordan sangtekster fungerer.  Og at det vil resultere i bedre tekster."

Undervisningen på sangskriverskolen vil være ledet af Nikolaj Nørlund. Sammen med en række af landets fremtrædende forfattere, musikere og dramatikere, blandt andre Jens Unmack, Lone Hørslev, Niels Skousen, Lea Løppenthin og Josefine Klougart, vil elevernes sangtekster blive givet den opmærksomhed, de fortjener.

Mange vil mene, at det ikke er muligt at behandle og forbedre sangtekster, fordi der ligger så meget personlighed, følelse og intuition i dem – karaktertræk, der ikke kan diskuteres. Men Nørlund og forlaget Gladiator har en anden holdning til dette:

"Vi tror på, at rationel samtale i fællesskab giver mening, og endnu vigtigere, skaber bedre kunst, i dette tilfælde, musik. På Gladiators sangskriverskole mener vi, at sangtekster, når de er vigtige og centrale for musikken, netop skal tages alvorligt. At teksterne skal behandles på samme måde, med samme opmærksomhed, som tekster der senere skal trykkes i en bog. At vi ved kvalificeret faglig samtale, i fællesskab, kan skabe en forståelse for, et sprog for, hvordan sangtekster fungerer.  Og at det vil resultere i bedre tekster."

Det er vigtigt for Nørlund at slå fast, at "på Gladiators sangskriverskole mener vi IKKE, at der findes én form for sangtekster, der er de RIGTIGE … Vi forstår, at sangtekster naturligvis indgår i sammenhæng med utrolig mange forskellige typer musik og derfor har lige så mange forskellige udtryk." Dette betyder dog ikke, at der ikke vil blive diskuteret kvalitet, originalitet og metode på den nye sangskriverskole. Der vil altid være plads til forbedring, ifølge Nørlund, og netop forbedring er det, der kan gøre en middelmådig sang til noget virkelig godt.

Undervisningen starter tirsdag den 12. april og vil afslutte med et seminar og en koncert den 19. juni. Er du interesseret i at deltage i Nørlund og forlaget Gladiators sangskriverskole, skal du inden den 26. marts sende to indspillede sange samt teksterne på skrift til [email protected]

Læs mere om sangskriverskolen her 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA