x

Dramatisk melding om progrock-virtuos' pludselige død

Dramatisk melding om progrock-virtuos' pludselige død

Den engelske avis The Independent rapporterer nu, at politiet i Los Angeles'-bydelen Santa Monica undersøger progrockstjernen Keith Emersons pludselige død som selvmord. Politiet har lige bekræftet tidligere oplysninger i amerikanske medier om, at den engelskfødte keyboardvirtuos døde efter at have skudt sig i hovedet.

Hermed slutter en karriere, som fra slut-1960'erne og op gennem 1970'erne var på den absolutte top. Nemlig dengang den ferme organist kastede sig over synthesizeren og først i det klassisk orienterede band The Nice, der blev dannet i 1967 og siden i trioen og "supergruppen" Emerson, Lake & Palmer blev et af de ledende bands på en scene, hvor konkurrenterne først og fremest var Yes og Genesis. At de blev kaldt for en supergruppe skyldtes, at sangeren og bassisten Greg Lake var kommet fra King Crimson, trommevirtuosen Carl Palmer fra Atomic Rooster og altså Keith Emerson fra The Nice gik sammen i 1970 og demonstrerede en perfektionisme, der snart kom til at dele vandene.

Undertegnede var netop progfan i de år og nød albums som deres rockudgave af den russiske klassiske komponist Modest Mussorgskys berømte værk, Udstillingsbilleder, som på engelsk hed Pictures At An Exhibition, og som kom i 1971, og især det fremragende album Trilogy, mens de med albummet Brain Salad Surgery fra 1973 havde nået en perfektionisme, der næsten var for meget. Jeg husker diskussionerne og hørte selv til holdet, der kastede min interesse på bands som Yes, Genesis og mange andre.

Det kan dog ikke tages fra specielt Keith Emerson, at gjaldt det keyboardspil, stod det i de år nærmest mellem ham og Yes' Rick Wakeman om, hvem der toppede årslisterne i de dengang toneangivende britiske musikblade, Melody Maker og New Musical Express (NME). Men det var også som om bandet løb tør for inspiration og holdt den første pause. Herefter nåede de aldrig samme niveau, heller ikke i forhold til popularitet. De ville siden fortsætte, men efterhånden ville de nærmere have karakter af veteranshows.

Alligevel huskes de for de store år i 1970'erne. Ligesom Keith Emerson huskes som en af rockens helt store virtuoser, der spillede med lynende attack på sit Hammond-orgel og på de andre klaviaturinstrumenter i hans maskinpark.

Keith Emerson 1944-2016 - Æret være hans minde.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA