x

Laurie Anderson til Danmark

Laurie Anderson til Danmark

Den amerikanske multikunstner Laurie Anderson giver koncert på CLICK Festival på Kulturværftet, Helsingør 14. maj. Det er hendes andet besøg i Helsingør i festivalens seksårige historie.

"Vi er utroligt stolte over at kunne byde velkommen til Laurie Anderson på CLICK Festival. Hun har sat sit helt eget bemærkelsesværdige aftryk på sin samtid både som billedkunstner, komponist, digter, fotograf, filmskaber, elektronisk guru, sanger og instrumentalist. Siden 1980'erne har hun har været en ledende stemme på den eksperimentelle New York-scene og er i dag en af de vigtigste eksperimentelle og narrative super ikoner, som også CLICK Festival er inspireret af."

"Al skabelse og nytænkning står på ryggen af tidligere tiders mønsterbrydere og nytænkere, og netop CLICK Festival er et alkymistisk kunstlaboratorium og et eksperimentarium, der søger nye veje og skaber nye kunstformer – som Laurie Anderson," udtaler Mikael Fock, CEO, Kulturværftet, og producent på CLICK Festival.

Det otte minutter lange, halvvejs sungne, halvvejs talte "O Superman" fra 1981, der overraskende blev et stort hit, igangsatte Laurie Andersons musikalske karriere. En karriere, der blandt mange værker blandt andet omfatter det femdobbelte livealbum "United States" (1984) og soundtracket til hendes spillefilm "Home of the Brave" (1986). Andersons live-performances spænder fra enkle spoken word-events over til voluminøse multimedie-performances som for eksempel "Songs and Stories for Moby Dick" (1999). Anderson har også udgivet syv bøger, og hendes visuelle arbejde er blevet præsenteret på toneangivende museer verden over.

I 2002 blev Anderson udnævnt til den første artist-in-residence af NASA, hvilket kulminerede i hendes turné i 2004 med solo-performancen "The End of the Moon". Hendes seneste projekter omfatter en række audio-visuelle installationer og high-definition-filmen "Hidden Inside Mountains" skabt til World Expo 2005 i Aichi, Japan. I 2007 modtog hun den prestigefyldte Dorothy og Lillian Gish Award for sit kunstneriske bidrag gennem tiden, og i 2015 blev hendes film "Heart Of A Dog" valgt som en officiel markering af 2015 filmfestivalerne i henholdsivs Venedig og Toronto. Hendes anmelderroste udstilling "Habeas Corpus" åbnede samme år på Park Avenue Armory.

Laurie Anderson, der flere gange arbejdede sammen med sin nu afdøde mand Lou Reed, bor i New York City.

Da Anderson i 2013 gav koncert på CLICK Festival, uddelte GAFFAs anmelder Ras Bolding fem stjerner og skrev blandt andet: "Og Laurie, tre gange stående ovation - du skylder lidt et ekstranummer, så lad os aftale et snarligt koncertbesøg igen. Der er ingen grund til kun at være sjælden gæst på disse kanter!" Læs hele anmeldelsen her.

Philip Glass følger den 20. maj

Koncerten lørdag den 14. maj med Laurie Anderson er en pre-event til CLICK Festival, der officielt åbner fredag den 20. maj med et andet stort musikalsk og kunstnerisk ikon, Philip Glass. Sammen med The Philip Glass Ensemble fremfører han en sjælden koncert i Europa med klassikeren "Music in Twelve Parts", ligeledes med de gamle værftshaller som rustik ramme.

Billetter kan købes på www.clickfestival.dk fra fredag den 18. marts kl. 10.00.

Se Laurie Anderson give et nummer specielt for hunde – men andre må gerne lytte med:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA