x

Den japanske elektro-veteran Isao Tomita er død

Den japanske elektro-veteran Isao Tomita er død

 
Den japanske musiker Isao Tomita døde d. 5. maj i en alder af 84 år på Hiroo Hospital i Tokyo, omgivet af familie. Tomita har muligvis haft en fornemmelse af hvor tingene bar henad, for han antydede i et nyligt interview til Japan Times, at hans seneste værk, Dr. Coppelius måske i sidste ende måtte færdiggøres af andre end ham selv.

Isao Tomita regnes af mange som elektronisk musiks grand old man i Japan, hvor han i halvfjerdserne, meget inspireret af Carlos' arbejde i USA, kastede sig over kosmiske og til tider meget fantasifulde fortolkninger af klassiske mestre såsom Claude Debussy og Modest Mussorgsky, indspillet på analoge synthesizere, mellotron, etc. Tomitas musik fandt vej ind i tv-programmer om videnskab og astronomi, hvilket var med til at cementere et vist ry som space- og sci fi-musiker, hvilket yderligerede blev understreget da den japanske pioner i 1984 gav koncert for 80.000 mennesker i Østrig, hvor scenen var udformet som kæmpemæssig glaspyramide, hævet over publikum. Denne optræden var muligvis med til at danne inspiration for Jean MIchel Jarres rekordstore koncert i Paris' La Defense-område seks år senere, hvor scenen også var udformet som en gigantisk pyramide.

Tomita blev ydermere inspirationskilde for den gryende elektroniske musikscene i Japan i halvfjerdserne, ikke mindst Yellow Magic Orchestra og også i forhold til visse af Ryuichi Sakamotos efterfølgende soloudspil. Tomita nåede bl.a. at spille sammen med andre tangent-legender som Rick Wakeman og Ray Charles, han arbejdede med soundtracks, og han var aktiv musikalsk til det sidste.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA