x

Hør: Amerikansk band genindspiller Led Zeppelin II

Hør: Amerikansk band genindspiller Led Zeppelin II

Når de fleste tænker på det amerikanske band Train, er det nok de to hits, "Drops of Jupiter" fra 2001 og "Hey, Soul Sister", der hærgede lydbølgerne i 2009 og frem, som står klart i erindring.

Et nyt hit skrevet af Train finder vi dog næppe på deres kommende album. Det er nemlig en genindspilning af Led Zeppelins legendariske anden album, "Led Zeppelin II" fra 1969. Du kan høre deres udgave af "The Lemon Song" her forneden.

Det har fyldt bandet med ærefrygt at genindspille sangene fra det klassiske rockalbum. Trains sanger, Pat Monohan, udtaler: "De er så svære at indspille, især når du prøver at komme så tæt på originalen som muligt. Mixene, tiden de brugte, det er vanvittigt, hvor godt et band, de var."

Train bragede igennem i 2001 med albummet "Drops of Jupiter". Kometsuccesen stoppede dog brat efter fjerde album, "For Me, It's You" i 2005, som floppede fælt. Bandet gik herefter mere eller mindre i opløsning, og forsanger Pat Monohan tog efter bogens regler hul på en (ubemærket) solokarriere. Train vendte dog tilbage med et ordentligt brag, da de udgav deres femte album "Save Me, San Fransisco" fra 2009 ledt an af hitsinglen "Hey, Soul Sister".

Led Zeppelin er i disse dage i retten over ophavsrettighederne til "Stairway to Heaven" fra "Led Zeppelin IV". I begyndelsen af april gav en dommer grønt lys til, at retssagen kunne gå i gang. Den bygger på påstanden om, at dele af "Stairway to Heaven", udgivet i 1971, er baseret på Spirit-nummeret "Taurus", der blev udgivet fire år tidligere.

Det er den meget karakteristiske nedadgående kromatiske bevægelse i guitaren, som man mener, at Led Zeppelin har kopieret fra Spirit. Led Zeppelin turnerede med Spirit i tiden omkring tilblivelsen af "Stairway to Heaven", hvilket har bekræftet mistanken om plagiat yderligere. Michael Skidmore, repræsentant for Randy California, mener derfor, at Jimmy Page og resten af bandet skulle være blevet inspireret af kollegerne i Spirit, da de skrev kæmpehittet. Læs mere her.

Du kan sammenligne Trains udgave af "The Lemon Song" med Led Zeppelins original her: 
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA