x

Salg af vinylplader har kronede dage i England

Salg af vinylplader har kronede dage i England

Salget af vinylplader har vokset støt de sidste otte år i træk i England – og industrien tjener nu flere penge på at sælge vinylalbum end fra sider som YouTube. Det skriver NME.

Der blev solgt mere end to millioner lp'er i England i 2015, hvilket ifølge BPI (British Phonographic Industriy) er det største salg siden 1994 – året, hvor Oasis, Bon Jovi og The Beautiful South dominerede de engelske salgslister.

2015 er således et fremskridtsår for det britiske vinylsalg, hvor 2,1 millioner lp'er blev langet over disken. Det skabte en omsætning på 25,1 millioner engelske pund i modsætning til de 24,4 millioner engelske pund, som kom ind fra YouTube og lignende video-streamingsider. BPI rapporterer, at streaminger dog steg med 88 procentpoint mellem 2014 og 2015.

Geoff Taylor, direktør hos BPI, langer ud efter streaming-platforme og siger "at noget er fundamentalt uligevægtigt på musikmarkedet."

Han siger også: "De dominerende platforme som YouTube er i stand til at misbruge ansvarsbeskyttelse som rettighedsfristeder, dikterer krav, så de kan rage penge fra musikken til sig selv og væk fra kunstnerne. Konsekvensen af dette på længere sigt er alvorlig, det reducerer investering i ny musik, gør det svært for de fleste kunstnere at tjene til vejen og dagen, og underminere væksten af mere innovative servicesider som Spotify og Apple Music, som betaler mere retmæssigt for den musik de bruger."

En talsmand for YouTube har efterfølgende udtalt til The Guardian, at "som flere reklamepenge kommer online, vil dette matche forbruget."

Han tilføjer: "I årevis har musikindustrien tabt millioner af dollars, mens pirateri hærgede. Takket være vores rettighedssystem, Content ID, kan rettighedshavere have komplet kontrol over deres musik på YouTube og kan nemt beslutte sig for at få det taget ned, eller tjene på det."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA