x

Tony Wilson er død

Tony Wilson er død

Billede: Tony Wilson holder foredrag på Spot-festivalen i Århus i 2004. Foto: David Bust

Tony Wilson, manden bag det stilskabende Manchester-pladeselskab Factory Records, der udgav navne som Joy Division, New Order og Happy Mondays, er død af nyrekræft, 57 år gammel, oplyser BBC. Wilson sov stille ind på Christie Hospital i Manchester fredag aften, den 10. august.

Wilson var oprindeligt tv-journalist, og det var det, der ledte ham til musikken, idet han her, på Manchester-stationen Granada, fik mulighed for at præsentere nye navne som Elvis Costello og Iggy Pop. I slutningen af 70’erne, hvor punken spirede, og de uafhængige pladeselskaber blomstrede op, gik han selv ind i musikbranchen efter at have set en af de første Sex Pistols-koncerter. Det ændrede hans liv, og snart var han pladeselskabsejer og ejer af klubben The Hacienda i Manchester, ligesom han blev manager for post-punkbands som A Certain Ratio og The Durutti Column.

Wilson fik hurtigt stor succes ved først at opdage og udgive de stilskabende Joy Division og siden gruppens senere inkarnation New Order, der med ”Blue Monday” formåede at skabe verdens bedst sælgende maxisingle. I midten af 80’erne gik det lidt ned ad bakke, men Wilson lavede igen et scoop ved at skrive kontrakt med Happy Mondays, som var store i nogle få år omkring 1990.

Imidlertid gik det hurtigt ned ad bakke grundet dårlig arbejdsdisciplin, stoffer og manglende økonomistyring hos selskab og flere af de tilknyttede bands, og i 90’erne lukkede både Factory og The Hacienda. Herefter ernærede Wilson sig som festivalarrangør og radio- og tv-vært. I 2004 holdt han foredrag på den århusianske Spot-festival.

Hele tiden med Factory Records og The Hacienda er i øvrigt skildret i Michael Winterbottoms ganske underholdende dramadokumentariske film ”24 Hour Party People” fra 2002.

Det var ved et rutinetjek i 2006, at Wilsons kræft blev konstateret. Grundet økonomiske problemer havde han svært ved at få råd til den dyre kræftbehandling, men han fik finansiel støtte af nogle af de bands, han gennem tiden havde udgivet, blandt andre Happy Mondays. Desværre var dette altså ikke tilstrækkeligt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA