Nyhed

Edward Snowden taler på Roskilde Festival

Edward Snowden holder tale på Roskilde Festival som en del af temaet Equality 2016

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden skal sætte fokus på lighed og menneskerettigheder ved dette års Roskilde Festival.

På storskærmen ved Rising City kan festivaldeltagerne den 28. juni klokken 16.15 opleve Snowden direkte via en satelitforbindelse fra sit eksil i Moskva.

Edward Snowdens tale er en del af temaet holdningstemaet Equality 2016: Stand Up for Your Rights. Et tema, der sætter fokus på ligestilling og menneskerettigheder. Udover musik og festivalstemning kommer Roskilde Festival til at stille skarpt på emner som digital overvågning, retten til privatliv, ytringsfrihed, ligestilling mellem kønnene og ikke mindst den helt aktuelle flygtningesituation.


I år 2013 blev efterretningsagent Edward Snowden kendt for at skabe debat om overvågning og ytringsfrihed. Her stod Edward Snowden  afsløringer om det amerikanske efterretningsvæsens brug af aflytning og overvågning af borgere, politikere og stater. Ifølge Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde har Edward Snowden sat fokus på menneskerettighederne:

”Edward Snowden har om nogen gjort os i den vestlige verden opmærksomme på, at menneskerettighederne udfordres. Det gælder også i Danmark, hvor overvågning i de offentlige rum og sociale medier udfordrer retten til privatliv, hvor flygtningestrømme sætter spørgsmål ved retten til fri mobilitet, og hvor retten til at ytre sig frit debatteres jævnligt. Så hans tanker og erfaringer vil med garanti vække både eftertanke og inspiration blandt tilhørerne på festivalpladsen,” forklarer Christina Bilde.

Men den amerikanske whistleblower Edward Snowden bliver ikke det eneste indslag på festivalpladsen, der skal sætter fokus på lighed og menneskerettigheder. 


Roskilde Festival har i år allieret sig med organisationer som Mellemfolkeligt Samvirke, Trampolinhuset, AskovFonden, Everyday Sexism Project og Ungdomsbureaet, og flere af festivalpladsens kunstprojekter og oplevelser – såsom den danske kunstgruppe Superflex' VIP-lounges for pantsamlere og åbningskoncerten med The Orchestra of Syrian Musicians og Damon Albarn – forholder sig til lighedsbegrebet på forskellig vis. Ifølge Christina Bilde har festivallen valgt at sætte lighedsbegrebet under lup, da festivalen ser lighed som en essentiel del af et velfungerende og demokratisk verdenssamfund:

"Så når vi med overskriften ’Stand Up for Your Rights’ opfordrer deltagerne til at tage stilling og engagere sig, handler det også om, at forandringer, som skabes i fællesskabet, rækker længst ud. Og med over 100.000 mennesker på årets festival har vi at gøre med et fællesskab, der har styrken til at så kimen til de forandringer, der kan fremme lighed i verden,” forklarer Christina Bilde.

På festivalen vil festivalgæsterne kunne engagere sig i temaet igennem workshops, spil og debatter såsom samtalesalon ved et langbord mellem gæster og folketingspolitikere, flirtekursus, flygtningepolitisk, modeshow, skabelsen af Danmarks længste ungdomsdigt og et comeback-battle, hvor man kan lære at svare godt igen på sexistiske tilråb.


 

 

 


 

 

 


Så når vi med overskriften ’Stand Up for Your Rights’ opfordrer deltagerne til at tage stilling og engagere sig, handler det også om, at forandringer, som skabes i fællesskabet, rækker længst ud. Og med over 100.000 mennesker på årets festival har vi at gøre med et fællesskab, der har styrken til at så kimen til de forandringer, der kan fremme lighed i verden.”

ANNONCE