x

Hedwig & The Angry Inch sættes op på dansk

Hedwig & The Angry Inch sættes op på dansk

Fra slutningen af september frem til 10. november kan man på Nørrebro Teater opleve østtyske Hansel, der efter en mislykket kønsskifteoperation bliver til Hedwig, og som efter et mislykket ægteskab til en amerikansk soldat først danner bandet The Angry Inch, og derefter slår sig ned som barnepige for en religiøs teenager, der efterfølgende under navnet Tommy Gnosis bliver verdensberømt rockstjerne med sange, Hedwig har skrevet.

Stykket var oprindeligt et succesfuldt Off-Broadway-stykke, der i 2001 blev filmatiseret med instruktøren og manuskriptforfatteren John Cameron Mitchell i hovedrollen som Hedwig. Nu sættes stykket op på dansk oversat af sangskriveren Kenneth Thordal.

"Hedwig" er den første forestilling for de nybagte teaterdirektører Jonatan Spang og Kitte Wagner, og med lydprøverne i baggrunden fortæller Jonatan Spang begejstret om stykket:

- Det er den fedeste rockmusical, jeg har set. Den rykker på en 80’er- glamagtig måde, så musikalsk er det noget, jeg har et forhold til, og jeg mener musikken er med til at få en med dybere ind i historien. Jeg så filmen otte gange på en uge og sad hele tiden og tænkte på, om man kunne lave den slags i Danmark.

Det blev Kenneth Thordal, der udover at have udsendt en stribe plader på både engelsk og dansk også har oversat South Park-filmen og Eminems "8 Mile", der skulle stå for at oversætte de poetiske og ofte humoristiske tekster til dansk.

- Thordal var det helt logiske valg, fordi han har forståelse for både det musikalske og humoristiske. Og så tilføjer han en vis autenticitet, fordi han selv kommer ud af et glam-miljø.

Hvor man har valgt den erfarne Anders W. Berthelsen til rollen som Hedwig, har man satset på et i teatersammenhæng ubeskrevet blad til rollen som Tommy Gnosis. Rollen er gået til musikeren Mads Langer, der optræder sammen med sit band. Om valget af Langer siger Jonatan Spang:

- Da vi skulle finde en til rollen, blev hans navn ved med at poppe op. Jeg havde set ham på Vega og syntes, han havde et fantastisk nærvær, og efter hans audition var der ingen tvivl. Mads er fantastisk på en scene, og på den måde er det jo ikke så forskelligt, når man skal spille musical.

Mads Langer har ikke tidligere spillet teater, men fortæller, at stykket er som en rockkoncert, og at han var meget beæret over i så ung en alder samtidig at få jobbet som kapelmester på stykket.

- Jeg har måttet udskyde min kommende plade, fordi jeg skal bruge nogle måneder på Hedwig. Men selvom jeg var lidt skeptisk først, var det bare så spændende, at jeg ikke kunne sige nej til jobbet. Jeg fik tilbudet, efter at Jonatan havde set mig på Vega, så man kan godt sige, at jeg var typecasted til rollen. Så jeg var lidt skeptisk først, kunne jeg efter at have set filmen godt se mig selv i rollen. Men nu er skuespilsdelen jo ikke enorm, men som kapelmester har jeg arrangeret al musikken, så den del har været meget spændende.

Både stykket og filmen har i Japan og USA opnået kultstatus på højde med "The Rocky Horror Picture Show", og musikken blev i 2003 genindspillet af navne som Rufus Wainwright, They Might Be Giants, Frank Black og The Breeders på pladen "Wig In A Box", og indspilningerne er dokumenteret på dvd’en "Follow My Voice: With the Music Of Hedwig". Derudover har også Type O Negative og Meat Loaf inkluderet sange fra forestillingen på deres egne udgivelser.

Den amerikanske kultmusical har premiere 20. september på Nørrebro Teater, og billetsalget er i gang via Billetnet.

Nørrebro Teater på nettet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA